Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Fredrik Steen är hundexpert. Foto: Christian Örnberg

Ska du skaffa en rashund eller blandras?

Alla valpar är gulliga när de är små. Men vad ska du välja? Har blandraser mindre sjukdomar och är rashundar lättare att uppfostra? Vi reder ut begreppen med Hans Rosenberg från Svenska kennelklubben och hundexperten Fredrik Steen.

Pris

Priset beror bland annat på vilken ras man väljer, men generellt kan man säga att en rashundsvalp kostar från cirka 12 000 kronor och uppåt. Medan en blandrasvalp ofta kostar ungefär hälften, men ibland också dubbelt så mycket som en rashund. Efterfrågan styr, helt enkelt.

Sjukdomar

- Blandrashundar är normalt friska jämfört med rashundar. Påståendet att blandraser skulle vara friskare stämmer alltså inte, säger hundexperten Fredrik Steen.

- Det finns sjukdomar hos både blandraser och rashundar. Men aveln på rashundar styrs av olika hälsoprogram och krav på uppfödarnas arbete. Föräldrarna undersöks och man kontrollerar också att det inte förekommer inavel. Dessutom gäller faktiskt konsumentköplagen när du köper en registrerad hund, säger Hans Rosenberg på Svenska kennelklubben.

Egenskaper

- Varje ras är unik och framavlad för specifika ändamål, så det är enklare att veta vilka egenskaper hunden kommer att få som vuxen, om man väljer rashund, säger Hans Rosenberg.

- Om jag exempelvis vill köpa en bra jakthund är det förmodligen större chans att få en sådan om jag köper en valp efter två meriterade jakthundar. Men det är inte alltid så att blandrashunden blir en sämre jakthund. Avel är inte så enkelt, och ibland kan faktiskt blandrasen bli den bästa hunden, säger Fredrik Steen.

Utställning

- Då är det inget snack, då är blandras inte ens aktuellt. På utställningar premierar domarna den hund som stämmer bäst överens med rasstandarden. En rasstandard beskriver hunden efter dess ändamål och funktion. Blandraser har ju ingen rasstandard, så där finns inget att bedöma, säger Fredrik Steen.

Utseende

- Det är ett problem att man gärna väljer hund efter utseende. Det är så lätt att fastna för en ullig, gullig liten tott på åtta veckor, och strunta i att läsa på vad hunden har för egenskaper. Man köper ju inte en mobiltelefon bara för att den är rosa och fin, utan också för vad den har för egenskaper och klarar av, säger Hans Rosenberg.

- Jag kan tycka att det är lite spännande med blandraser eftersom man inte riktigt vet hur den kommer att se ut när den är äldre. En renrasig schäfer kommer alltid att se ut som en schäfer, men en blandning av schäfer och exempelvis pointer, kan komma att se ut lite hursomhelst, säger Fredrik Steen.

Uppfostran & ­träning

- Det är egentligen ingen skillnad att tala om, vare sig du väljer blandras eller rashund. En hund är alltid en hund, oavsett ras, även om vissa raser avlas fram för olika ändamål, säger Fredrik Steen.

- Alla hundar behöver aktiveras för att må bra. Och en blandras är ju precis lika mycket värd som en rashund för den som uppfostrat den och valt att leva med den. Och ska behandlas med samma respekt.

 

Av: Oskar Hammarkrantz