1 AV 2
Det kan vara lätt att glömma att våra husdjur inte är lika förtjusta i värmen som vi, och att sommaren medför många faror för våra fyrbenta älsklingar.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Läs nedan veterinärens tips och råd hur du ska underlätta för ditt husdjur sommartid.
Foto: Shutterstock

Skydda hund och katt mot värme – tips från veterinären

Sommar och värmen är inte bara förenat med glädje. 

För våra kära husdjur är värmebölja inte bara jobbigt utan också rent livsfarligt.

Veterinären berättar här om de vanligaste farorna samt hur du skyddar din älskling.

Efter en lång, mörk och kall period längtar nog de allra flesta av oss efter ljus och värme. Därför njuter många i fulla drag när sommaren äntligen är här och värmeböljan slår till. Att få tillbringa mer tid utomhus, sola, bada leka, eller bara läsa i solstolen och umgås.

Då kan det vara lätt att glömma bort att våra fyrbenta älsklingar inte har samma preferenser. För dem är det inte alltid lika kul, även om de säkert njuter av att få tillbringa mer tid utomhus. Men faktum är att för både hundar och katter är just denna årstid förenat med flera faror, också livsfarliga sådana.

Veterinären: ”Bra att hela tiden vara uppmärksam på hur djuret mår och beter sig”

– Sommarmånaderna innebär tyvärr att djuren utsätts för fler risker. Alltifrån ormar och getingar till värmeslag och vattensvans. Som djurägare är det bra att hela tiden vara uppmärksam på hur djuret mår och beter sig. Ett annat tips är att tänka förebyggande, säger Caroline Caldemar, chefsveterinär på den digitala veterinärtjänsten FirstVet. 

– Om du till exempel vet att din hund kommer befinna sig i områden med fästingar kan det vara bra att ge hunden förebyggande behandling. Eller om du vet att det ska bli varmt bör du undvika att motionera med din hund mitt på dagen. Planera i stället att ta en promenad på morgonen eller kvällen när det är något svalare, säger Caroline.

Är det väldigt varm ute, motionera djuret tidigt på morgonen eller senare på kvällen i stället för mitt på dagen. Foto: Istock

Vanligaste farorna och veterinärens råd hur du ska agera om olyckan är framme:

1. Värmeslag hos djur – så undviker du det och så agerar du om du misstänker värmeslag hos ditt husdjur

Värmen är faktiskt en av de största farorna för hundar under sommaren. Hundar kan nämligen inte reglera sin egen kroppstemperatur på samma sätt som vi människor kan och är därför extra känsliga för värme. Värmeslag är ett livshotande tillstånd som orsakar stort lidande och kan ge allvarliga skador på inre organ. Tänk därför på att:

Djur kan därför få värmeslag av att motionera i för varmt väder utan möjlighet till svalka och vätska. 

Lämna aldrig djur i bilen. Varje år går massor av djur en plågsam och helt onödig död till mötes på detta vis. Bilar blir snabbt varma; om det exempelvis är 23 grader ute kan temperaturen i bilen stiga till hela 85 grader!

 Handlar det om lindriga former av värmeslag kan man som djurägare själv försöka få ner kroppstemperaturen. Flytta hunden till en sval och skuggig plats samtidigt som du erbjuder kallt vatten och lägger våta handdukar med ljummet vatten på hunden. Kontakta alltid en veterinär för att få bekräftat att det verkligen rör sig om en lättare form av värmeslag.

Lämna aldrig djur i bilen! Varje år går massor av djur en plågsam och helt onödig död till mötes på grund av det. Foto: Istock

2. Fukteksem hos hundar – så gör du

Fukteksem är mest förekommande hos hundar som har tät päls och hos dem som av någon orsak kliar, slickar eller nackar sig själva. Är det mindre fukteksem kan man ibland behandla det hemma genom att raka bort pälsen på det drabbade området och tvätta med antibakteriellt schampo eller lösning, varje dag. Skulle hunden ha ont eller fukteksemet inte lugna ned sig trots detta; då bör man kontakta veterinär.

3. Djur som blir bitet av huggorm

Huggormar är inte bara giftiga för oss människor. Om en hund blir biten kan det få allvarliga konsekvenser. Det är inte ofta man ”har turen” och ser exakt när det händer men något som kan ge en fingervisning är om hunden skriker till och springer från platsen. Därefter kommer den att bli trött och hängig ganska snabbt. 

Titta efter svullnad, vanligast är att hunden blir biten i nosen eller benet. Då gäller att hålla hunden så stilla som möjligt för att minimera risken att giftet ska sprida sig och samtidigt kontakta veterinär omgående.

4. Getingstick – så agerar du

Precis som för de allra flesta människor är getingstick oftast inte allvarliga. Men håll koll på vovven efter att den blivit stungen då du inte vet om det kan komma en allergisk reaktion. Smärtan från sticket ska lindras med kylande våtomslag. Titta också noga om gadden sitter kvar och försök ta bort den och tvätta rent. 

Om hunden blivit stungen av flera getingar, alternativt i munnen, bör man ta kontakt med veterinär direkt. Likadant gäller om hunden blir trött, får andningssvårigheter, munslemhinnorna ser bleka ut eller om den reagerar starkt eller konstigt på annat sätt.

5. Skydda djuret mot fästingar

Vet du om att ni ska röra er på ställen med fästingar är det jätteviktigt att skydda djuret mot smitta – använd en förebyggande behandling mot fästingar. Skulle djuret bli biten av en fästing ska du ta bort den så fort som möjligt, använd fästingborttagare eller pincett. Lägg INTE olja, smör eller liknande på fästingen, den kan då kräkas och överföra smittämnen.

LÄS MER: Slipp fästingar på ditt husdjur – här är knepen som fungerar

Kontrollera dina djur regelbundet när de har rört sig ute i naturen. Skulle djuret bli biten av en fästing ska du ta bort den så fort som möjligt. Foto: Istock

LÄS MER: Sugen på valp? Här är 8 viktiga saker att tänka på innan du slår till

LÄS MER: Skaffa hund trots allergi – det här ska du tänka på

LÄS MER: Så skaffar du höns i trädgården – steg för steg