Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Urinvägsproblem bland katter är inte helt ovanligt – speciellt inte bland äldre och överviktiga.
Urinvägsproblem bland katter är inte helt ovanligt – speciellt inte bland äldre och överviktiga.
Urinvägsproblem bland katter är inte helt ovanligt – speciellt inte bland äldre och överviktiga.
Urinvägsproblem bland katter är inte helt ovanligt – speciellt inte bland äldre och överviktiga. Foto: Shutterstock

Så vet du om din katt lider av allvarlig urinvägssjukdom

Har din katt drabbats av urinvägsproblem? Tyvärr är det inte helt ovanligt. För att i möjligast mån förmildra omständigheterna för din pälsbeklädda älskling, så gäller det att ha koll på vad sjukdomen är och innebär. 

Urinvägsproblem bland katter är inte helt ovanligt – speciellt inte bland äldre och överviktiga. När det gäller katter är problem med urinvägarna oftast orsakad av inflammation i urinrör och urinblåsa, snarare än av en bakterieinvasion. 

En stressad katt är extra känslig 

Så varför drabbas då katten av urinvägsproblem? Svaret på frågan är inte helt okomplicerad och följer heller inte alltid samma mönster. Ibland finns det helt enkelt ingen förklaring bakom varför katten drabbas. Ofta kan man dock se att en okändorsakad inflammation uppstår då katten varit utsatt för stress, som exempelvis vid en flytt. Var därför lite extra vaksam vid dessa för katten, omtumlande tillfällen. 

Stress kan utlösa urinvägsproblem hos katter. Så det bästa är att hålla din katt lugn och harmonisk. Foto: Shutterstock

Tecken och symtom på urinvägsinfektion 

Urinvägsinfektionen uppkommer då bakterier från yttre delarna av urinvägarna vandrar in till urinblåsan för att där orsaka en infektion och inflammation i dess vägg. Bakterier kan dessutom spridas via blodet – även om det är ovanligt. 

Katter som drabbats av urinvägsinfektion eller inflammation kissar ofta, vilket är ett syntom du bör reagera på. Precis som för hos människan är det smärtsamt för katten och även om kissandet sker mer frekvent så är der bara lite åt gången. Ibland kan det även finnas blod i urinen. 

LÄS MER: 7 smarta sätt – så här tolkar du din katt  

Andra tecken och symtom att hålla koll på är generella allmäntillståndet. Verkar katten trött, äter den sämre och dricker mer? Har katten feber? Jamar din katt ovanligt mycket, krystar eller gör andra ljud som indikerar smärta ska du självklart reagera. 

Fler sytom att hålla koll på

Grumlig urin

Tappar kontrollen över blåsan och kissar ojämnt

Hukar länge i kattlådan

Undviker kattlådan och kissar lite var som helst

Slickar urinöppningen konstant

Stark lukt av ammoniak i urinen

Kräks

 

Källa: Vethem.se 

Viktigt att uppsöka veterinär 

Förutom att analysera symptomen är din uppgift att ta djuret till veterinären för att få en diagnos. Hos veterinären genomgår katten olika tester så som blodprov och urinprov. 

Beroende på vad resultaten visar och vilken typ av problem katten drabbats av kommer behandling sättas in. Om det handlar om en infektion kommer förmodligen veterinären vilja odla provet för att se mer specifikt vilka bakterier det rör sig om. På så vis kan den mest effektiva antibiotikan sättas in. 

Röntgen och ultraljud av nedre urinvägarna kan avslöja närvaron av stenbildning eller andra skador. Då kommer veterinären att rekommendera behandlingsmetoder för även dessa sjukdomar.

Det är viktigt att du tar din katt till veterinären om du misstänker urinvägsproblem. Foto: Shutterstock

Förebygg urinvägsproblemen 

Ja, det finns faktiskt åtgärder att vidta för att minimera risken för urinvägssjukdom hos din katt. Ett knep är att alltid ha flera vattenskålar med friskt vatten, för att på så vis uppmuntra katten att dricka mer. Ett överdrivet vattenintag kan dock ge svag blåsa och inkontinens. 

En stor och ren kattlåda, gärna flera stycken, stimulerar katten till att kissa oftare, vilket är positivt. Se också till att katten lever i en trygg miljö utan onödig stress och att vikten hålls på en bra nivå. 

LÄS MER: 27 viktiga saker att tänka på när du skaffar katt  

LÄS MER: Djurägare? Då ska du alltid ha en gummihandske under soffkudden