Så tvättar du hundens päls – steg för steg

<strong>SÅ GÅR DU TILL VÄGA – STEG FÖR STEG:<br>1. Lägg ut handduk. </strong>Många hundar tycker att det halkiga underlaget i badkar eller duschrum är obehagligt, det gör att de blir ­onödigt uppskrämda. Använd därför ett ­halkskydd eller lägg ett badlakan på badkarets/duschens botten.<br><strong>Klicka vidare!</strong><br>

Foto: Theresia Köhlin

1 av 7: <strong>SÅ GÅR DU TILL VÄGA – STEG FÖR STEG:<br>1. Lägg ut handduk. </strong>Många hundar tycker att det halkiga underlaget i badkar eller duschrum är obehagligt, det gör att de blir ­onödigt uppskrämda. Använd därför ett ­halkskydd eller lägg ett badlakan på badkarets/duschens botten.<br><strong>Klicka vidare!</strong><br>

<strong>2. Stäng dörren.</strong> Om hunden är orolig eller rädd, tala lugnande till den. Stäng ­badrumsdörren och ha några godbitar till hands som du belönar hunden med då och då. Tanken är att du ska göra badet eller duschen till en så positiv upplevelse som möjligt.

Foto: Theresia Köhlin

2 av 7: <strong>2. Stäng dörren.</strong> Om hunden är orolig eller rädd, tala lugnande till den. Stäng ­badrumsdörren och ha några godbitar till hands som du belönar hunden med då och då. Tanken är att du ska göra badet eller duschen till en så positiv upplevelse som möjligt.

<strong>3. Skölj tassar. </strong>Om din hund bara är lindrigt smutsig kan det många gånger kan det räcka att enbart skölja av tassar och mage med ljummet vatten. Undvik då att schamponera rygg och nacke.

Foto: Theresia Köhlin

3 av 7: <strong>3. Skölj tassar. </strong>Om din hund bara är lindrigt smutsig kan det många gånger kan det räcka att enbart skölja av tassar och mage med ljummet vatten. Undvik då att schamponera rygg och nacke.

<strong>4. Undvik huvudet.</strong> När du schamponerar din hund ska du undvika att schamponera huvudet. Både öron och ögon är mycket känsliga och blir lätt infekterade om de kommer i kontakt med schampo. Gör i stället rent med en fuktad trasa över dessa områden.

Foto: Theresia Köhlin

4 av 7: <strong>4. Undvik huvudet.</strong> När du schamponerar din hund ska du undvika att schamponera huvudet. Både öron och ögon är mycket känsliga och blir lätt infekterade om de kommer i kontakt med schampo. Gör i stället rent med en fuktad trasa över dessa områden.

<strong>5. Massera. </strong>Löddra in schampot med lätta, masserande tag. Försök känna igenom hundens kropp ­samtidigt, låt det bli ett bra ­tillfälle att undersöka din hund så att den inte är öm någonstans.

Foto: Theresia Köhlin

5 av 7: <strong>5. Massera. </strong>Löddra in schampot med lätta, masserande tag. Försök känna igenom hundens kropp ­samtidigt, låt det bli ett bra ­tillfälle att undersöka din hund så att den inte är öm någonstans.

<strong>6. Skölj noga. </strong>Om din hund tycker att det är obehagligt att bada kan det vara frestande att lyfta upp den så fort som möjligt, men det är viktigt att skölja bort alla ­schamporester.

Foto: Theresia Köhlin

6 av 7: <strong>6. Skölj noga. </strong>Om din hund tycker att det är obehagligt att bada kan det vara frestande att lyfta upp den så fort som möjligt, men det är viktigt att skölja bort alla ­schamporester.

<strong>7. Gulla. </strong>Färdigt - torka och gulla! Vänta med att öppna badrums­dörren tills din hund genomfört den obligatoriska ruskningen. ­Annars får du vatten över hela hemmet.

Foto: Theresia Köhlin

7 av 7: <strong>7. Gulla. </strong>Färdigt - torka och gulla! Vänta med att öppna badrums­dörren tills din hund genomfört den obligatoriska ruskningen. ­Annars får du vatten över hela hemmet.

Ju mer sällan desto bättre. Åtminstone när det gäller tvätt av hundens päls. Det vanligaste ­misstaget vi hundägare gör är nämligen att bada hunden för ofta.

Skulle din hund få välja själv skulle den förmodligen aldrig badas, duschas och schamponeras.

Och tvärtom vad många tror är det ofta bäst så. En hund behöver badas mycket sällan.

– Jag brukar säga att de enda ­tillfällena då man ska bada och ­schamponera sin hund är när den har rullat sig i något äckligt, säger Annika Kozok, som är veterinär på Djurkliniken Roslagstulls i Stockholm.

Tvätta inte så ofta

Krångla till det så lite som möjligt, är veterinär Annika Kozoks främsta råd till alla hundägare när det kommer till pälsvården.

– Hundens bakterieflora är nämligen väl balanserad och pälsen fungerar som en skyddsbarriär som är relativt känslig. För mycket tvättande kan rubba ­balansen och ge klåda och dålig lukt, förklarar Annika Kozok.

Använd ett så milt schampo som möjligt. Om hunden har mycket fet päls ­fungerar Yes diskmedel bra, men för många hundar är det för starkt. För ­hundar med torr päls finns det ävcen bra återfuktande schampo att köpa.

 

Av: Anna-Maria Stawreberg

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande