Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Långtråkigt. Att låta hunden vara hemma själv är ingen bra lösning.Långtråkigt. Att låta hunden vara hemma själv är ingen bra lösning.Långtråkigt. Att låta hunden vara hemma själv är ingen bra lösning.
Långtråkigt. Att låta hunden vara hemma själv är ingen bra lösning. Foto: Monika Wisniewska

Så mår hunden bäst när du är på jobbet

Visst vore det mysigt med en liten vovve där hemma - men hur löser man ­egentligen det praktiska? Hundexperten Fredrik Steen vet hur man gör för att hunden ska må bra även när du är på jobbet.

Fredriks tips För- och nackdelar med olika varianter

Hunddagis

  • Ett hunddagis är ofta riktigt kul för hunden. Problemet kan vara att hunden lär sig att tycka hundar är mycket roligare än människor.
  • Med tiden kan du riskera att hunden blir mer fokuserad på andra hundar än på dig.
  • Man kan inte säga att alla hundar älskar hunddagis. Det finns de som tycker att det känns jättejobbigt, men då brukar personalen lösa det.

Ta med hunden till jobbet

  • Närheten till dig gör att hunden känner sig lugn och mår bra.
  • Lär hunden ligga på sin plats när den är med på jobbet. På en filt eller i en korg vid ditt skrivbord, till exempel.
  • Med en bestämd plats undviker du att hunden vill gå fram och hälsa så fort någon kommer in i rummet. Det kan ­annars bli ett väldigt stressat beteende.
  • Hunden lär sig snabbt att det inte händer särskilt mycket på arbetsplatsen och använder tiden till att vila.

Lämna hunden hos ­dagmatte/daghusse

  • Lämna din hund hos en dagmatte eller daghusse när du åker till jobbet. Precis som man gör med barn hos en dagmamma.
  • Den här lösningen är bättre än hunddagis. Miljön är mer lik den hunden har tillsammans med sin ägare.
  • Hunden kan vara lite försiktig de första minuterna när den kommer till ett ställe där det finns andra hundar, men det brukar gå över väldigt snabbt.
  • De flesta hundar brukar tycka att det är det roligaste som finns att vara hos dagmatte/daghusse när de väl har vant sig.

Sällskap av en ­hundkompis

  • Att lämna två hundar ensamma hemma kan vara lite bättre, eftersom de då har sällskap av varandra.
  • Men försäkra dig, så gott det går, om att de inte kommer att börja bråka med varandra. Se till att inte lämna tuggben eller leksaker framme, till exempel. Om hunden ser något som en tillgång kan det leda till bråk om någon annan gör anspråk på det.
  • Tänk på att två hundar kan innebära häftigare lekar med repade parkettgolv, sönderbitna kuddar och skällande i lek som kan störa grannar.
  • Ett alternativ är att sätta upp ett galler mellan två rum. Då känner de varandras närvaro men har samtidigt distans.

Hjälp att rasta hunden

  • Att någon rastar hunden på dagarna är en nödlösning, men det kan fungera under en begränsad tid.
  • Hunden blir visserligen rastad, men är samtidigt ensam mycket. Det mår ingen hund bra av.

Vem vill inte ha en liten ­kompis som kommer lufsande när man kommer hem från jobbet. Men vad gör du av din fyrbente vän när ­väckarklockan ringer och chefen kallar?

Att ha hund och jobba heltid är en ekvation som egentligen inte går ihop alls. Ändå är det så vardagen ser ut för de flesta hundägare. Men det finns mer eller mindre bra lösningar på problemet.

Behöver gemenskap

- Jag tycker att det är fel om man planerar att lämna hunden ensam redan när man skaffar den. Det fungerar ­sällan väl. Hunden är ett flockdjur som behöver närhet och gemenskap för att må bra, säger Fredrik Steen, hundcoach och författare.

Men verkligheten för många ­hundar är ganska ensamma dagar. Många hundägare kommer hem på lunchen för att rasta hunden, vilket inte är något Fredrik Steen rekommenderar.

- På lunchen ska man hinna käka också. Hunden får en promenad på 5-10 minuter innan du måste åka igen. Det får åtminstone inte bli mer än en ­tillfällig lösning att göra så.

Kan hunden ta skada av att lämnas ensam?

- Absolut. Hundar som lämnas ensamma upplever ofta en stress. De kan visa det genom att yla, skälla, bita sönder saker, kissa eller bajsa inne.

Men hunden kan också reagera på motsatt vis.

Lämna ensam så lite som möjligt

- En del hundar blir passiviserade och vill knappt gå ut. Om hunden inte vill leka och äter dåligt är det tydliga signaler om att något är fel. Den kan vara inne i en depression eller period av nedstämdhet.

Ofta kan det dock vara svårt att veta hur hunden mår och därför bör man helt enkelt ha som regel att lämna den ensam så lite som möjligt.

- Hundar klagar ju nämligen inte, ­eftersom de inte kan, säger Fredrik Steen.