Långtråkigt. Att låta hunden vara hemma själv är ingen bra lösning. Foto: Monika Wisniewska

Så mår hunden bäst när du är på jobbet

Visst vore det mysigt med en liten vovve där hemma - men hur löser man ­egentligen det praktiska? Hundexperten Fredrik Steen vet hur man gör för att hunden ska må bra även när du är på jobbet.

Vem vill inte ha en liten ­kompis som kommer lufsande när man kommer hem från jobbet. Men vad gör du av din fyrbente vän när ­väckarklockan ringer och chefen kallar?

Att ha hund och jobba heltid är en ekvation som egentligen inte går ihop alls. Ändå är det så vardagen ser ut för de flesta hundägare. Men det finns mer eller mindre bra lösningar på problemet.

Behöver gemenskap

- Jag tycker att det är fel om man planerar att lämna hunden ensam redan när man skaffar den. Det fungerar ­sällan väl. Hunden är ett flockdjur som behöver närhet och gemenskap för att må bra, säger Fredrik Steen, hundcoach och författare.

Men verkligheten för många ­hundar är ganska ensamma dagar. Många hundägare kommer hem på lunchen för att rasta hunden, vilket inte är något Fredrik Steen rekommenderar.

- På lunchen ska man hinna käka också. Hunden får en promenad på 5-10 minuter innan du måste åka igen. Det får åtminstone inte bli mer än en ­tillfällig lösning att göra så.

Kan hunden ta skada av att lämnas ensam?

- Absolut. Hundar som lämnas ensamma upplever ofta en stress. De kan visa det genom att yla, skälla, bita sönder saker, kissa eller bajsa inne.

Men hunden kan också reagera på motsatt vis.

Lämna ensam så lite som möjligt

- En del hundar blir passiviserade och vill knappt gå ut. Om hunden inte vill leka och äter dåligt är det tydliga signaler om att något är fel. Den kan vara inne i en depression eller period av nedstämdhet.

Ofta kan det dock vara svårt att veta hur hunden mår och därför bör man helt enkelt ha som regel att lämna den ensam så lite som möjligt.

- Hundar klagar ju nämligen inte, ­eftersom de inte kan, säger Fredrik Steen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!