Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hundcoachen Fredrik Steen och valpen Niilo visar de fem viktigaste grundövningarna för valpar. Övningarna är enkla att göra i vardagen under de dagliga promenaderna.Hundcoachen Fredrik Steen och valpen Niilo visar de fem viktigaste grundövningarna för valpar. Övningarna är enkla att göra i vardagen under de dagliga promenaderna.Hundcoachen Fredrik Steen och valpen Niilo visar de fem viktigaste grundövningarna för valpar. Övningarna är enkla att göra i vardagen under de dagliga promenaderna.
Hundcoachen Fredrik Steen och valpen Niilo visar de fem viktigaste grundövningarna för valpar. Övningarna är enkla att göra i vardagen under de dagliga promenaderna. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Så får du en lydigare valp – enkla övningar

Är din valp bångstyrig och svår att hantera? Träna vardags­lydnad så blir er vardag tillsammans enklare! Här visar hundexperten Fredrik Steen och valpen Niilo de fem viktigaste grundövningarna.

Många hundägare hör av sig till Fredrik Steen, känd från programmet "Hundcoachen" i TV4, och vill ha goda råd. Ofta dyker samma problem upp om och om igen.

– Allra vanligast är det att folk vill ha hjälp med att hunden skäller och drar i kopplet vid möten med andra hundar under promenaderna, säger Fredrik Steen.

Här hjälper han oss att råda bot på de vanligaste bekymren för hundägare. När man har tagit sig igenom Fredriks fem enkla övningar blir valpen lättare att handskas med. Men det allra viktigaste finns inte med i någon övning.

– Först och främst behöver valpen få generöst med kärlek. Som hundägare måste man förstås älska sin hund, och dagligen visa att man gör det. Det är grunden för all annan träning.

Viktigt med bra kontakt med hunden

Besvärliga hundbeteenden är ofta bara symptom på en dålig kommunikation mellan hund och ägare. Har man bra kontakt med sin hund löser sig mycket annat automatiskt.

– Ett sätt att öva upp kontakten med hunden är att träna cirkuskonster. Några minuter varje kväll räcker för att få hunden att lyssna och vara uppmärksam.

För den som har svårt att få tiden att räcka till kan det vara skönt att veta att de där extra minuterna man lägger på att lära hunden "vacker tass" och "high five" gör skillnad.

– Man behöver inte åka till brukshundsklubben och träna sin hund i timmar. Utnyttja tillfällen som uppstår i vardagen i stället. Du kan träna lite cirkuskonster medan du värmer vällingen i mikron, säger Fredrik Steen.

Så får du en lydig hund med valpträning:

1. Hantering

Foto: Christian Örnberg

Varför? Lär valpen att låta sig hanteras. Det är viktigt för att få den dagliga skötseln av hunden att fungera. Du vill få valpen att vara stilla när du torkar tassar, klipper klor och kollar tänder. Du tar helt enkelt över jobbet som valpens mamma gjorde när hon slickade rent sina valpar och höll rent i valplådan.

Gör så här: Den här träningen är inte svår. Det handlar bara om att vara konsekvent. Håll i valpen och lär den att det inte är okej att gå i väg förrän den håller sig lugn. Om valpen är stressad och svår att hantera håller du lugnt men bestämt kvar den. När den finner sig i din hantering låter du valpen gå sin väg, om den vill det.

2. Inkallning

Foto: Christian Örnberg

Varför? För att få ett härligt hundliv måste ­inkallningen fungera. Din hund ska komma när du kallar på den, i alla lägen. Det här ska man börja träna på så fort som möjligt och det är ganska enkelt om du gör på rätt sätt.

Gör så här: Ropa på valpen och belöna den när den kommer till dig. Efter belöningen låter du valpen springa i väg igen. Om valpen nonchalerar att du ropar på den går du lugnt men bestämt fram och visar ditt missnöje. Det kan du göra genom kroppsspråk eller lite fysisk kontakt som att sätta ett finger i sidan på valpen. Ropa sedan på den igen, och belöna valpen när den kommer till dig.

Tänk på: Övningen bygger på att valpen ska lära sig att det alltid lönar sig att komma till dig när du kallar på den. Det innebär att du ALLTID måste belöna valpen då den kommer till dig. Belöningarna kan variera. Det kan vara godis eller bara en liten lek, till exempel. Variationen på belöningarna blir ett spännande inslag för valpen.

3. Koppelträning

Foto: Christian Örnberg

Varför? Ett  väldigt vanligt problem för hundägare är att hunden drar i kopplet.  Ofta är den största anledningen till det att man som hundägare själv har  lärt valpen att dra. Det gör man omedvetet genom att ta för givet att  valpen ska dra, och sedan agera därefter.

Tre bra sätt att få hunden att inte dra i kopplet:

1.  Strunta i att ge valpen ett mål mat under dagen och ta i stället med  fodret i din ficka när ni går på promenad. Varje gång valpen  uppmärksammar dig, tittar på dig, belönar du med beröm och en bit mat.  På så sätt lär sig valpen snabbt att det "lönar sig" att ha kontakt med  dig under promenaden. Med tiden kan du byta ut maten mot en kort  lekstund eller mys.

2. Överraska valpen genom att göra något oväntat  under promenaden. Släpp kopplet och gå åt det andra ­hållet, till  ­exempel. Låt valpen förstå och springa efter dig. Du tränar då valpens  ­uppmärksamhet, vilket gör den mer vaksam på vad som händer under era  promenader. Då blir den också mer följsam i kopplet.

3. Minilekar  under promenaden är också bra för att göra hunden uppmärksam. Genom  aktiv lek blir du mer intressant för hunden. Det behöver inte ta lång  tid. Ett kort avbrott i det vanliga ­promenerandet gör mycket. Var  närvarande och ha kontakt med hunden i stället för att kolla Facebook i  mobilen.

Tänk på: Att rycka i kopplet, skälla på hunden eller  genom ­andra bråkiga sätt ­försöka få hunden att gå fint i ­koppel  fungerar inte. I stället får man ofta ­motsatt effekt och hunden drar  mer i stället.

4. Hundmöten

Foto: Christian Örnberg

Varför? Promenaderna  är väldigt intressanta och spännande för valpen den första tiden. Men  ibland kan det vara lite otäckt också. Det är inte ovanligt att valpen  visar rädsla eller osäkerhet när den möter andra hundar. Då är det  viktigt att du rycker in och lär hunden hur dessa möten ska hanteras.  Risken för att få ­problem med hundmöten när valpen blir äldre minskar  ju ­tidigare du börjar öva på detta.

Gör så här: Om du och din  valp möter en annan hund med sin ägare ska ni stanna upp på några meters  avstånd till varandra. Ni kan stå så och prata en stund utan att släppa  fram hundarna till ­varandra. När hundarna har lugnat ner sig kan de få  hälsa på varandra om de vill. Men ibland kan det vara bra att nöja sig  med att prata en kort stund för att sedan gå vidare.

Tänk på: Låt  inte din lilla valp hälsa på allt och alla. Du ska givetvis lära valpen  att umgås med andra hundar, men absolut inte vid varje hundmöte. Och  inte utan att först se till att valpen är balanserad, lugn och säker.  Valpens socialisering med andra hundar passar bättre att träna på vid  andra tillfällen, och med hundar du känner väl.

5. Cirkuskonster

Foto: Christian Örnberg

Varför? Ju  bättre du och din valp blir på att ­kommunicera med varandra, desto  ­lyckligare blir ert liv tillsammans. Därför är det bra om du så fort  som möjligt börjar träna olika lydnadsmoment eller cirkuskonster, som  "high five", "vacker tass" eller "rulla runt", med valpen. Du övar genom  positiv förstärkning, i form av godis och leksaker. Det ska vara kul  både för dig och valpen.

Gör så här: Ta en godis eller leksak din  valp gillar och håll den i handen. Om du sakta för den uppåt över  hundens huvud kommer den automatiskt att sätta sig. När hunden ­sätter  sig berömmer du och ger den ­godiset/leksaken. Gör sedan om övningen och  belöna hela tiden då hunden gör rätt. Du märker snart hur lätt valpen  fattar detta och så småningom kan du minska dina rörelser med handen.  Samtidigt lär du valpen vilket kommando övningen har genom att säga  "sitt", "vacker tass" eller "rulla runt" och därefter belöna. Alla trick  följer samma princip vid inlärningen, du varierar bara dina  handrörelser.

Tänk på: När det gäller cirkuskonster finns inga  fel. Använd dig av godis/leksak och belöna valpen när den gör något du  vill att den ska göra. Med de här kravlösa och roliga ­övningarna kan du  få en bra kommunikation med din valp som är guld värd i framtiden.

LÄS MER: Så fostrar du din valp – från 2 till 9 månader

Bra att veta om valpträning

1. Börja tidigt
Börja  träna med  valpen så fort som möjligt. Du kan med fördel börja med enkla  övningar  redan några dagar efter att du har fått hem valpen. Men det är  förstås  viktigt att ta det försiktigt och anpassa träningen efter  hunden.

2. Ni får bättre kontakt

Att  träna valpen i hur den ska  bete sig är en bra start på ett härligt  hundliv. Det gör mycket för  relationen mellan dig och din hund att  träna tillsammans.

3. Gör hunden lättlärd
Ju  mer du lär din valp  när den är ung, desto lättare kommer den ha att  lära resten av livet.  Dessutom är det mycket lättare att lära hunden  saker när den är liten.  Det om tar fem minuter att lära en valp kan ta  flera veckor med en  vuxen hund.

LÄS MER: Köpa hund? Testa vilken hundras som passar dig

LÄS MER: 10 söta hundraser för dig som är pälsdjursallergiker

Guide: Bästa valpfodret för din unga hund

Husdjurssajten djurlandet.nu har testat valpfoder, här är deras testfavoriter i olika kategorier (läs hela testet här)

Premium: Orijen Puppy Dry Dog Food Valpfoder

JÄMFÖR: Hitta lägsta priset på detta valpfoder just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Högkvalitativt, fungerar bra för valp med känslig mage.

Mellan: Eukanuba Puppy Lamb & Rice

JÄMFÖR: Hitta lägsta priset på detta valpfoder just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Bra grund när det gäller näringsintag.

Budget: Royal Canin Mini Puppy

JÄMFÖR: Hitta lägsta priset på detta valpfoder just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Mätt och belåten, ger de näringsämnen valpen behöver.

Special: Josera YoungStar

JÄMFÖR: Hitta lägsta priset på detta valpfoder just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Spännande med foder av potatis och kyckling.