Så får du en lydigare valp – enkla övningar
Är din valp bångstyrig och svår att hantera? Träna vardagslydnad så blir er vardag tillsammans enklare! Här visar hundexperten Fredrik Steen och valpen Niilo de fem viktigaste grundövningarna.
Många hundägare hör av sig till Fredrik Steen, känd från programmet "Hundcoachen" i TV4, och vill ha goda råd. Ofta dyker samma problem upp om och om igen.
– Allra vanligast är det att folk vill ha hjälp med att hunden skäller och drar i kopplet vid möten med andra hundar under promenaderna, säger Fredrik Steen.
Här hjälper han oss att råda bot på de vanligaste bekymren för hundägare. När man har tagit sig igenom Fredriks fem enkla övningar blir valpen lättare att handskas med. Men det allra viktigaste finns inte med i någon övning.
– Först och främst behöver valpen få generöst med kärlek. Som hundägare måste man förstås älska sin hund, och dagligen visa att man gör det. Det är grunden för all annan träning.
Viktigt med bra kontakt med hunden
Besvärliga hundbeteenden är ofta bara symptom på en dålig kommunikation mellan hund och ägare. Har man bra kontakt med sin hund löser sig mycket annat automatiskt.
– Ett sätt att öva upp kontakten med hunden är att träna cirkuskonster. Några minuter varje kväll räcker för att få hunden att lyssna och vara uppmärksam.
För den som har svårt att få tiden att räcka till kan det vara skönt att veta att de där extra minuterna man lägger på att lära hunden "vacker tass" och "high five" gör skillnad.
– Man behöver inte åka till brukshundsklubben och träna sin hund i timmar. Utnyttja tillfällen som uppstår i vardagen i stället. Du kan träna lite cirkuskonster medan du värmer vällingen i mikron, säger Fredrik Steen.
Så får du en lydig hund med valpträning:
1. Hantering
Varför? Lär valpen att låta sig hanteras. Det är viktigt för att få den dagliga skötseln av hunden att fungera. Du vill få valpen att vara stilla när du torkar tassar, klipper klor och kollar tänder. Du tar helt enkelt över jobbet som valpens mamma gjorde när hon slickade rent sina valpar och höll rent i valplådan.
Gör så här: Den här träningen är inte svår. Det handlar bara om att vara konsekvent. Håll i valpen och lär den att det inte är okej att gå i väg förrän den håller sig lugn. Om valpen är stressad och svår att hantera håller du lugnt men bestämt kvar den. När den finner sig i din hantering låter du valpen gå sin väg, om den vill det.
2. Inkallning
Varför? För att få ett härligt hundliv måste inkallningen fungera. Din hund ska komma när du kallar på den, i alla lägen. Det här ska man börja träna på så fort som möjligt och det är ganska enkelt om du gör på rätt sätt.
Gör så här: Ropa på valpen och belöna den när den kommer till dig. Efter belöningen låter du valpen springa i väg igen. Om valpen nonchalerar att du ropar på den går du lugnt men bestämt fram och visar ditt missnöje. Det kan du göra genom kroppsspråk eller lite fysisk kontakt som att sätta ett finger i sidan på valpen. Ropa sedan på den igen, och belöna valpen när den kommer till dig.
Tänk på: Övningen bygger på att valpen ska lära sig att det alltid lönar sig att komma till dig när du kallar på den. Det innebär att du ALLTID måste belöna valpen då den kommer till dig. Belöningarna kan variera. Det kan vara godis eller bara en liten lek, till exempel. Variationen på belöningarna blir ett spännande inslag för valpen.
3. Koppelträning
Varför? Ett väldigt vanligt problem för hundägare är att hunden drar i kopplet. Ofta är den största anledningen till det att man som hundägare själv har lärt valpen att dra. Det gör man omedvetet genom att ta för givet att valpen ska dra, och sedan agera därefter.
Tre bra sätt att få hunden att inte dra i kopplet:
1. Strunta i att ge valpen ett mål mat under dagen och ta i stället med fodret i din ficka när ni går på promenad. Varje gång valpen uppmärksammar dig, tittar på dig, belönar du med beröm och en bit mat. På så sätt lär sig valpen snabbt att det "lönar sig" att ha kontakt med dig under promenaden. Med tiden kan du byta ut maten mot en kort lekstund eller mys.
2. Överraska valpen genom att göra något oväntat under promenaden. Släpp kopplet och gå åt det andra hållet, till exempel. Låt valpen förstå och springa efter dig. Du tränar då valpens uppmärksamhet, vilket gör den mer vaksam på vad som händer under era promenader. Då blir den också mer följsam i kopplet.
3. Minilekar under promenaden är också bra för att göra hunden uppmärksam. Genom aktiv lek blir du mer intressant för hunden. Det behöver inte ta lång tid. Ett kort avbrott i det vanliga promenerandet gör mycket. Var närvarande och ha kontakt med hunden i stället för att kolla Facebook i mobilen.
Tänk på: Att rycka i kopplet, skälla på hunden eller genom andra bråkiga sätt försöka få hunden att gå fint i koppel fungerar inte. I stället får man ofta motsatt effekt och hunden drar mer i stället.
4. Hundmöten
Varför? Promenaderna är väldigt intressanta och spännande för valpen den första tiden. Men ibland kan det vara lite otäckt också. Det är inte ovanligt att valpen visar rädsla eller osäkerhet när den möter andra hundar. Då är det viktigt att du rycker in och lär hunden hur dessa möten ska hanteras. Risken för att få problem med hundmöten när valpen blir äldre minskar ju tidigare du börjar öva på detta.
Gör så här: Om du och din valp möter en annan hund med sin ägare ska ni stanna upp på några meters avstånd till varandra. Ni kan stå så och prata en stund utan att släppa fram hundarna till varandra. När hundarna har lugnat ner sig kan de få hälsa på varandra om de vill. Men ibland kan det vara bra att nöja sig med att prata en kort stund för att sedan gå vidare.
Tänk på: Låt inte din lilla valp hälsa på allt och alla. Du ska givetvis lära valpen att umgås med andra hundar, men absolut inte vid varje hundmöte. Och inte utan att först se till att valpen är balanserad, lugn och säker. Valpens socialisering med andra hundar passar bättre att träna på vid andra tillfällen, och med hundar du känner väl.
5. Cirkuskonster
Varför? Ju bättre du och din valp blir på att kommunicera med varandra, desto lyckligare blir ert liv tillsammans. Därför är det bra om du så fort som möjligt börjar träna olika lydnadsmoment eller cirkuskonster, som "high five", "vacker tass" eller "rulla runt", med valpen. Du övar genom positiv förstärkning, i form av godis och leksaker. Det ska vara kul både för dig och valpen.
Gör så här: Ta en godis eller leksak din valp gillar och håll den i handen. Om du sakta för den uppåt över hundens huvud kommer den automatiskt att sätta sig. När hunden sätter sig berömmer du och ger den godiset/leksaken. Gör sedan om övningen och belöna hela tiden då hunden gör rätt. Du märker snart hur lätt valpen fattar detta och så småningom kan du minska dina rörelser med handen. Samtidigt lär du valpen vilket kommando övningen har genom att säga "sitt", "vacker tass" eller "rulla runt" och därefter belöna. Alla trick följer samma princip vid inlärningen, du varierar bara dina handrörelser.
Tänk på: När det gäller cirkuskonster finns inga fel. Använd dig av godis/leksak och belöna valpen när den gör något du vill att den ska göra. Med de här kravlösa och roliga övningarna kan du få en bra kommunikation med din valp som är guld värd i framtiden.
LÄS MER: Så fostrar du din valp – från 2 till 9 månader
Bra att veta om valpträning
1. Börja tidigt
Börja träna med valpen så fort som möjligt. Du kan med fördel börja med enkla övningar redan några dagar efter att du har fått hem valpen. Men det är förstås viktigt att ta det försiktigt och anpassa träningen efter hunden.
2. Ni får bättre kontakt
Att träna valpen i hur den ska bete sig är en bra start på ett härligt hundliv. Det gör mycket för relationen mellan dig och din hund att träna tillsammans.
3. Gör hunden lättlärd
Ju mer du lär din valp när den är ung, desto lättare kommer den ha att lära resten av livet. Dessutom är det mycket lättare att lära hunden saker när den är liten. Det om tar fem minuter att lära en valp kan ta flera veckor med en vuxen hund.
LÄS MER: Köpa hund? Testa vilken hundras som passar dig
LÄS MER: 10 söta hundraser för dig som är pälsdjursallergiker
Guide: Bästa valpfodret för din unga hund
Husdjurssajten djurlandet.nu har testat valpfoder, här är deras testfavoriter i olika kategorier (läs hela testet här)
Premium: Orijen Puppy Dry Dog Food Valpfoder
JÄMFÖR: Hitta lägsta priset på detta valpfoder just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)
Högkvalitativt, fungerar bra för valp med känslig mage.
Mellan: Eukanuba Puppy Lamb & Rice
JÄMFÖR: Hitta lägsta priset på detta valpfoder just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)
Bra grund när det gäller näringsintag.
Budget: Royal Canin Mini Puppy
JÄMFÖR: Hitta lägsta priset på detta valpfoder just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)
Mätt och belåten, ger de näringsämnen valpen behöver.
Special: Josera YoungStar
JÄMFÖR: Hitta lägsta priset på detta valpfoder just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)
Spännande med foder av potatis och kyckling.