Så får du din hund att sluta skälla

1 av 2: Frågorna du bör ställa till dig själv innan du slår till

När hunden skäller måste du genast visa vem som bestämmer

Foto: Adobe Stock

2 av 2: När hunden skäller måste du genast visa vem som bestämmer

Hundar skäller för att kommunicera, men ibland går det över styr.
Här ger vi dig fem konkreta tips på hur du får din hund att sluta skälla.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Ju längre det oönskade skällandet utövas, desto svårare är det att träna bort. Även om din hund skäller så att du får ont i huvudet, tänk på att aldrig skrika – då låter det bara som du skäller med hunden. Försök med positiv träning i stället. Ofta upplever hunden någon form av belöning för sitt skällande, annars skulle den inte göra det. 

1. Ta reda på varför din hund skäller

Det viktigaste är att komma underfund med varför din hund skäller, annars kan hunden koppla rättelsen till fel situation. De vanligaste orsakerna till skällande är att hunden vaktar, varnar, påkallar uppmärksamhet, är rädd, leker eller är understimulerad. Om du till exempel möter en annan hund under en promenad och skriker "sluta skäll" kan din hund förknippa obehagskänslan med den andra hunden, vilket ger motsatt effekt vid nästa tillfälle ni är på promenad.

2. Håll dig lugn och sansad

Konstant skällande är irriterande, men försök att inte reta upp dig. Djur överlag följer inte obalanserade och osäkra ledare. Snarare tvärtom – hundar speglar sin ägares energi och rörelsemönster. Att skälla är ett bra sätt att släppa loss frustrerad energi, men på fel sätt. Om du är frustrerad kommer din hund också att bli det, så finn inre lugn innan du agerar.

3. Agera direkt och var konsekvent

När du vet varför din hund skäller är det dags att testa olika övningar för att få den att sluta. Ofta kräver träningsprocessen återupprepade prövningar. Ett tips är att testa skvallerträning, "klicker" där du belönar tystnad eller annan typ av inlärning med positiv förstärkning. 

För vissa hundar kan det också hjälpa att först lära sig att skälla på kommando. Varje gång din hund börjar skälla säger du ”Skall” och belönar, men det ska ske snabbt så att hunden inte hinner varva upp. 

Om hunden skäller av upphetsning över att få leka eller gå ut bör du inte belöna den genom att börja leka med bollen eller skynda er ut. Vänta tills din hund är lugn, sedan kan ni gå ut och leka tillsammans. 

Vissa hundar skäller när någon ringer på dörrklockan eftersom de lärt sig att ringsignalen skapar aktivitet i hemmet. Skällande på dörrklockan kan vara svårt att jobba bort eftersom vi oftast inte vet när någon kommer, så här gäller det att du bestämmer med någon när ni ska träna på detta.

4. Utmana dig själv och din hund mentalt och fysiskt

Som beskrivet ovan finns det många olika anledningar till varför hundar skäller. Prova att frigöra energi på ett mer produktivt sätt för att finna balans. Ställ dig följande frågor: Får din hund tillräckligt med mental och fysisk stimulans? Kan du göra promenaderna mer utmanande genom att använda cykel eller genom att öva kommandon genom agility? Det finns många sätt, ibland måste man prova sig fram!

5. Få professionell guidning

För att få din hund att sluta skälla, eller om din hund har andra oönskade beteenderelaterade problem, kan du söka professionell hjälp. Det finns i dag allt från poddar till videoklipp som visar på olika träningssätt.

LÄS MER: Så sparar du tusenlappar på att köpa hundmat på nätet 

LÄS MER: Träna tillsammans med din hund – här är 7 bästa tipsen 

Av Therese Mattisson

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande