Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>Husdjur

Publicerad 30 jul 2013 12:50

Prosit! Vill du skaffa hund trots allergi?

Hundpsykolgen Ulla-Britt Östlund kan knepen för att undvika allergi. Klicka vidare för tips på hundraser som anses vara mer allergivänliga än andra.

Hundpsykolgen Ulla-Britt Östlund kan knepen för att undvika allergi. Klicka vidare för tips på hundraser som anses vara mer allergivänliga än andra.

1/8

Bichon frisé.

Bichon frisé.

2/8

Dvärgpudel.

Dvärgpudel.

3/8

Foto: Design Pics

Labradoodle.

Labradoodle.

4/8

Malteser.

Malteser.

5/8

Storpudel.

Storpudel.

6/8

Foto: Marina Maslennikova

Mexikansk nakenhund.

Mexikansk nakenhund.

7/8

Foto: Alexey Kuznetsov

Chinese Crested dog/ Kinesisk nakenhund.

Chinese Crested dog/ Kinesisk nakenhund.

8/8

Foto: Eric Isselãéâ E

Kan man ha hund om man är allergisk och vilken hundras ska man då välja? Här möter du allergiska Ulla-Britt ­Östlund som haft hund i hela sitt liv utan större ­bekymmer. Ta del av råden som kan ­förverkliga din hunddröm!

Enligt Astma- och allergiförbundet­ finns det inte några allergifria raser. Ändå finns det många hundägare som är ­allergiska och älskar sitt hundliv. Hur går det ihop?

Hundpsykolog ­Ulla-Britt Östlund, 54, växte upp på ett jordbruk med många djur. Och trots att hon varit allergisk mot pälsdjur sedan hon var fyra år har hon alltid haft hund i hela sitt liv utan större problem.

- Mamma och pappa förstod min passion och när jag var sex år kom den stora lyckan: Tussi! De hade köpt en liten vovve till mig som var blandning av pudel och malteser. Lilla Tussi passade ihop med min allergi och glädjen var fullständig, berättar ­Ulla-Britt.

Tror man vänjer sig

Sedan dess har Ulla-Britt haft fyra hundar.

- Min första hund som vuxen var en engelsk setter, sen har jag haft två schäfrar och en collie. Jag blev allergisk mot schäfrarna då de var valpar, besvären varade i två månader men sedan försvann de. Jag tror att man vänjer sig, svårare än så är det inte. Den engelska settern och collien klarade jag på en gång. Det verkar vara så för mig att desto mer päls desto mindre allergisk blir jag. Dessutom har jag drivit hundkafé i tre år. Då blev jag rejält ­snuvig ­speciellt när någon spanielras kom på ­besök. Men jag vande mig och snuvan gick över, berättar hon.

Är idag hundpsykolog

I dag har Ulla-Britt en phalène och en papillon.

- Dem kunde jag sätta näsan i på en gång. Aldrig har jag känt att ett astmaanfall är på gång i deras sällskap.

Ulla-Britt är en erkänt duktig hundpsykolog som hjälpt många hundar att trivas med livet – och ägarna att förstå sina hundar.

Och hon är alldeles säker på att hon haft det mycket jobbigare om hon inte hade exponerats för djur då hon var liten.

- Då hade jag aldrig fått det ­underbara hundlivet som jag har. Tack och lov att ­mamma och pappa ­vågade ge mig Tussi, avslutar ­Ulla-Britt.