1 AV 3
Frågorna du bör ställa till dig själv innan du slår till
2 AV 3
Cavalier king charles spaniel hör också till de små hundraserna och beskrivs ofta som en "stor hund i litet format". Till karaktären är den orädd, glad och utan antydan till nervositet eller aggressivitet.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben, här tillsammans med Ryssen, som är en mops och Jack, som är en curly coated retriever.
Foto: Måns Engelbrektsson, Svenska Kennelklubben

Nyfiken på en liten hund? Här är de 10 populäraste små raserna

Allt fler svenskar väljer små hundar när de väljer hundras. 

– De är fina sällskapshundar – en stor hund i liten förpackning, säger Hans Rosenberg på Svenska Kennelklubben, som har sammanställt en lista över de populäraste små hundraserna i Sverige.

Och där är taxarna överlägsna.

Annika Pettersson
Veronica Lundström Kristensen

Visst är det mysigt med en hund! En familjemedlem som är en glad vän och som alltid gillar dig hur du än ser ut. Men med de många fördelarna kommer ansvar. Hundar måste ha motion, vård, mat och uppfostran. Kanske är det just därför allt fler väljer att skaffa en mindre hund. 

En mindre hund är inte lika krävande som en stor när det gäller motion, den äter mindre och är lättare även för ett barn att hantera – självklart med en vuxens ansvar, menar Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben.

– De är också lättare att lämna när man exempelvis ska resa bort, ha passning över helgen eller kvällen – inte alla som vågar och vill ta hand om en rottweiler men med en dvärgschnauzer går det mycket lättare, även en som inte är van vid hundar kan ta hand om en liten hund.

5 skäl att välja en rashund

1. Du vet vad du får. Med en rashund kan du välja den hund vars typiska drag, styrkor och svagheter passar dig och ditt liv. Och du minskar risken för att råka få smuggelhundar – och därmed stödja sådan verksamhet.

2. Tryggare köp. Svenska Kennelklubben ställer höga krav på uppfödare, valpen ska vara minst åtta veckor gammal, veterinärbesiktigad och komma med såväl registreringsbevis som köpeavtal.

3. Träna och umgås. Svenska kennelklubben har nära 300 000 medlemmar och närmare 1 000 klubbar över hela landet. Du kan gå kurser i lydnad, delta i utställningar, tävla och umgås med andra hundägare.

4. Uppfödaren – en tillgång. Som hundägare till en rashund kan du vända dig till uppfödaren för vardagsfrågor om träning, veterinärbesök, foder och skötsel.

5. Förbättra för hundar. Kennelklubben jobbar för att göra livet bättre för alla hundar i Sverige, ditt stöd hjälper dem.

Källa: Svenska Kennelklubben

Hans Rosenberg har listat de hundar av mindre ras som har flest nyregistreringar hittills i år. Se vilken som skulle kunna passa dig eller din familj bäst!

10 mest populära små hundraserna

(Antal nyregistreringar från 1 januari till 6 september 2021.)

1. Tax – bra hund för jakt och sällskap

Tax finns i olika storlekar och med olika hårlag och är en bra hund för jakt och sällskap. Foto: Istock

(1 821 nyregistrerade, tre olika storlekar och tre olika hårlag)
Kort info: Taxen finns i tre olika storlekar, normal-, dvärg- och kanintax - och som kort-, sträv- och långhårig. De flesta taxar är vänliga med ett jämnt temperament och därför trevliga familjemedlemmar. Rasen är påhittig, envis och vill ha sysselsättning. Det är en förhållandevis frisk ras som ofta blir mycket gammal.
Kännetecken: Den är en energisk jakthund med utmärkt näsa. Taxen ska alltid utstråla mod och självsäkerhet. Den har korta ben, långsträckt kroppsform och ett kraftigt käkparti med ett välutvecklat bett, vilket är viktigt för en grythund.
Passar dig som: Söker sällskap, men också dig som gillar jakt.  
Tänk på: Diskbråck och liknande ryggproblem drabbar taxar oftare än andra raser. Ägaren måste vara bestämd och konsekvent för att den ska bli lydig och följsam. Den vill inte ligga ensam om dagarna.

2. Chihuahua – en pigg och alert hund

1 AV 2
Chihuahua är en pigg och alert hund och finns både som långhårig...
Foto: Istock
2 AV 2
... och korthårig.
Foto: Istock

(1 048 nyregistrerade, 700 långhåriga och 348 korthåriga)
Kort info: Världens minsta hundras finns som kort- eller långhårig. Den har ett utpräglat revirtänk och en stark personlighet. Chihuahuan är en aktiv hund som gärna hänger med på alla tänkbara aktiviteter, allt från agility och långpromenader till fredagsmys i tv-soffan.
Kännetecken: Det utmärkande särdraget är det äppelformade huvudet. Mankhöjden är 15-23 centimeter och vikten mellan 500 gram till 3 kilo.
Passar dig som: Vill ha en kelsjuk sällskapshund som inte kräver särskilt mycket motion eller aktivering.
Tänk på: Chihuahuan har stor flock- och ägarinstinkt. Den mår bra av en fast uppfostran och regelbunden motion. Dalta inte med den bara för att den är liten. Rasens dvärgväxt kan medföra risker, till exempel bett-, käk- och tungproblem. Utstående ögon ökar risken för ögonskador.

3. Dvärgschnauzer - en hund som kräver pälsvård

Dvärgschnauzer är en frisk ras som gillar att leka. Foto: Shutterstock

(1 009 nyregistrerade, samtliga pälsfärger)
Kort info: Rasen finns i fyra olika färgvarianter: Svart, svart och silver, peppar och salt, vit. Den är robust, frisk och stark med lång livslängd. Dvärgschnauzern är läraktig, nyfiken och har lätt till skall.
Kännetecken: Gillar att leka och är nästan omöjlig att trötta ut - i gengäld är den lugn inomhus. Den är kraftigt byggd med stolt resning, mankhöjd är cirka 30–35 centimeter. Pälsen är sträv och den har buskiga ögonbryn, skägg och benhår.
Passar dig som: Vill ha en sällskapshund eller en bra arbetshund. Passar utmärkt för agility, rallylydnad, sök och spår. Hänger glatt med på olika aktiviteter men trivs också bra med promenader och vanligt familjeliv.
Tänk på: Pälsen ska trimmas minst fyra gånger per år för att kunna stöta ifrån sig smuts och väta. Däremellan ska den ullkammas regelbundet. Dvärgschnauzern har en utpräglad vaktinstinkt och kräver därför en konsekvent fostran.

4. Dansk-svensk gårdshund – en utpräglad väktare

Dansk-svensk gårdshund är en utpräglad väktare. Foto: Shutterstock

(844 nyregistrerade)
Kort info: En av Sveriges 12 nationalraser. En liten, pigg och mångsidig familjehund som lätt anpassar sig. Gårdshunden är generellt en frisk och sund ras med få hälsoproblem.
Kännetecken: Den är en utpräglad väktare men annars är den inte en skällig ras. Gårdshunden har mycket kroppsmassa och mankhöjd för hanar är cirka 34–37 centimeter, tikar något mindre . Huvudet är litet i förhållande till kroppen.
Passar dig som: Vill ha en gårds- och familjehund - eller en bra vakthund. Olika hundsporter lämpar sig bra som aktiviteter.
Tänk på: Den tycker om att arbeta både fysiskt och mentalt, och den kräver en del aktivering för att må bra.

5. Bichon havanais – något av en clown

Bichon havanais är något av en clown och har päls som kräver regelbunden vård. Foto: Istock

(822 nyregistrerade)
Kort info: Rasen är tillgiven, charmig och något av en clown. Den har inga jakt- eller vallinstinkter, men är lättdresserad och uppskattar därför agility- och lydnadsträning. Den har ett måttligt rörelsebehov och följer gärna med på äventyr.
Kännetecken: Rasen har ett mjukt, godmodigt sätt och är ivrig att vara till lags. Mankhöjd är 23–27 centimeter. Svansen bärs i en båge över ryggen. Öronen är hängande och ögonen ganska stora, mörka och mandelformade. Pälsen ska vara lång, vågig och silkesmjuk.
Passar dig som: Vill ha en familje- och sällskapshund.
Tänk på: Måste kammas regelbundet och badas var 14:e dag för att pälsen ska hållas ren. En fördel är att rasen inte fäller. Bichon havanais lever i regel länge.

6. Shetland sheepdog – lite större hund bland små raser

Shetland sheepdog är en lite större hund bland de små raserna. Foto: Shutterstock

(806 nyregistrerade)
Kort info: Shetland sheepdog är livlig, kvicktänkt och arbetsvillig. Vig och snabb med en stor hoppförmåga. Umgås konfliktfritt med andra hundar och älskar motion, men anpassar sig gärna till ägarens aktivitetsnivå. Den får vara något reserverad mot främlingar, men aldrig rädd eller nervös.
Kännetecken: Vill gärna vara till lags och är otroligt lättlärd. En av de större raserna bland övriga – 35-37 centimeter i manken. Har mjuk blick, tippande öron, lätta rörelser och vacker päls.
Passar dig som: Är en barnfamilj, men den fungerar också bra hos den äldre personen, utställaren eller den tävlingssugna. Duktig i hundsporter och ligger i topp internationellt som agilityhund.
Tänk på: Pälsen behöver borstas igenom noga, ända in till huden, någon gång i veckan.

7. Fransk bulldogg – en hund med mycket charm

Fransk bulldogg är en ras med mycket charm. Foto: Shutterstock

(778 nyregistrerade)
Kort info: Bulldoggen är ett resultat av olika korsningar som utfördes av uppfödare i de populära Pariskvarteren omkring 1880. Den är trevlig, humoristisk, aktiv och utvecklar ofta stora personligheter.
Kännetecken: Huvudet ska vara kort, kvadratiskt med rynkor och uppstående "fladdermusöron". Ögonen ska vara relativt stora, mörka och sitta brett isär. Pälsen är kort och glänsande. Mankhöjd är vanligen runt 30 centimeter.
Passar dig som: Vill ha en utpräglad sällskapshund och gillar en pigg och alert ras med mycket charm.
Tänk på: Allergier och hudbesvär är vanligt för rasen. Den kan också få problem med skelett och leder. Om nosen är överdrivet kort och/eller att näsborrarna är trånga påverkas andningen och förmågan att reglera kroppstemperaturen. Det är viktigt att torka rynkorna i ansiktet regelbundet samt sköta öronen.

8. Jack Russell terrier – en glad och rolig hund

Jack Russell terrier är en glad och rolig hund med jaktinstinkt. Foto: Istock

(533 nyregistrerade)
Kort info: Pastor John Russell i England anses som rasens skapare. Han behövde en uthållig, modig jaktterrier som skulle assistera foxhundarna i rävjakten. Jack Russell är positiv, förväntansfull och glad. Jaktinstinkten gör att den fungerar bra till hundsporter som agility, spår och eftersök. Frisk ras utan kända rassjukdomar.
Kännetecken: Jack Russell terrier har ett stort mod och självförtroende, den är smidigt byggd med ett intelligent uttryck. Världens roligaste lilla hund. Kroppen är längre än den är hög, mankhöjden är ca 25–30 centimeter. Pälsen kan vara slät, sträv eller raggig.
Passar dig som: Vill ha en härlig familjehund eller bara ett fantastiskt sällskap.
Tänk på: Behöver tydliga regler då den är självständig med kort stubin. Den är påhittig och hittar på saker som kanske inte alltid uppskattas av ägaren.

9. Pudel dvärg – en klok och sportig hund

1 AV 2
Pudel är en pigg, trevlig och klok hund.
Foto: Istock
2 AV 2
Rasen finns i flera storlekar, färger och frisyrer.
Foto: Shutterstock

(527 nyregistrerade)
Kort info: Dvärgpudel är den näst minsta pudelvarianten och har en mankhöjd på 28–35 centimeter. Den kan vara svart, vit, brun, grå eller aprikosröd. Ännu mindre är toypudel medan mellanpudel och storpudel är större. Mindre pudlar blir ofta 15 år eller äldre. Den klassiska lejonklippningen är ett arv från de stora jaktpudlarna som var vattenapportörer. Bakbenen rakades för att underlätta simningen och pälsen på bröstet och lederna bevarades för att skydda mot kyla och vassa växter i vattnet.
Kännetecken: Elegant med stolt hållning och krusig, lockig och ullig päls. Positiv, energisk och social. Och så klart: klok som en pudel.
Passar dig som: Vill ha en glad, nyfiken och sportig familjehund som vill följa med överallt. Gillar aktiviteter där både kropp och knopp får utmanas.
Tänk på: Även om du föredrar hundens naturliga rufsiga look framför lejonfrisyren, får du vara beredd på att din pudel kommer att kräva en hel del pälsvård. Pudlar fäller inte och pälsen växer hela tiden. Kan du inte klippa själv måste du lämna till hundfrisör uppåt fem gånger per år. Var tredje eller fjärde vecka måste du raka nos och tassar om du vill ha det klassiska pudelutseendet – utställningsfrisyrer kräver ännu ännu mer.

10. Pomeranian – en hemkär hund fäst vid sin ägare

Pomeranian är en hemkär hund fäst vid sin ägare. Foto: Istock

(510 nyregistrerade)
Kort info: Pomeranian är en variant av tysk spets. Det är en pigg, glad och vänlig ras som är mycket hemkär och fäst vid sin ägare. Liten men med både charm och vilja och nästan ingen jaktlust.
Kännetecken: Den har päls som står rakt ut från kroppen och en högt ansatt svans som ligger över ryggen. Mankhöjd är 18–23 centimeter.
Passar dig som: Söker en trevlig sällskapshund eller en populär utställningshund. Den aktiveras gärna i olika hundsporter och träning där hunden får använda luktsinnet.
Tänk på: Pälsen behöver borstas igenom varannan vecka och oftare vid fällning. I rasen förekommer lösa knäleder och hormonella besvär som visar sig genom att hunden mer eller mindre tappar sin päls. Den vill inte vara ensam längre stunder.

LÄS MER: Köpa hund? Gör testet som hjälper dig att välja rätt!