1 AV 4
Nina Segerman och Patrik Österlund tvekade inte att ta hem den utsvultna katten från varuhuset.
Foto: Privat
2 AV 4
I dag njuter katten, som kallas ”Misse”, av värmen och kärleken hos familjen.
Foto: Privat
3 AV 4
14-årige Sebastian delar rum med Misse och har inget emot att ge honom så mycket klappar Misse vill.
Foto: Privat
4 AV 4
På Facebook hyllas familjen nu för räddningsaktionen.
Foto: Privat

Nina och Patrik räddade den magra Gekås-katten

Nina Segerman och Patrik Österlund skulle bara handla kvällsmat – men kom hem med en katt. 

Nu hyllas de av Gekås-besökare efter att ha räddat den magra katten som letade mat och värme utanför varuhuset. 

– Vi hade inte mage att lämna katten som den var, så det var självklart, säger Nina Segerman. 

Paret Nina Segerman, 40, och Patrik Österlund, 42, bor i Ullared och skulle bara in på varuhuset Gekås för att handla på lördagskvällen. Men utanför möttes de av en kvinna som var upprörd och försökta mata en katt. 

– Hon var helt förtvivlad och stod och matade en katt som var jättemager. Hon hade sett katten på väg ut och mådde så dåligt att hon gått tillbaka in i butiken för att köpa mat till honom. Katten var så hungrig att han slickade på asfalten när burken med mat var slut, säger Nina Segerman. 

Foto: Privat

LÄS MER: 7 smarta sätt: Så här tolkar du din katt

Katten kom jamandes ut från buskarna 

I och med att kvinnan hade koll på katten gick paret in för storhandling, i tro om att varuhuset skulle vara öppet ett tag till. Men så visade det sig att butiken stängde bara en kvart senare, eftersom det var alla helgona, så de kom snart ut igen. Då var både katten och kvinnan borta, och paret började leta.

– Vi kände att vi inte kunde låta det vara. Så vi kallade på katten och mitt inne i en buske hörde vi vrålskrik från den och han började komma ut. Tillslut stod han vid mitt ben och lät mig klappa på huvudet. Så jag tog bara tag i honom och kände att han ska med hem, berättar Nina Segerman och Patrik Österlund håller med:

– Han var riktigt mager. Man kände vartenda ben i kroppen. Det gick inte att lämna honom så. 

Så de körde hem katten till sig, där han fick mat och värme. 

Foto: Privat

LÄS MER: 27 viktiga saker att tänka på när du skaffar katt

Hyllas på Facebook för den fina handlingen

Paret skrev på Facebook, i en grupp för personer som ofta är på Gekås, och frågade om någon kände igen katten. Den frågan är olöst, men i stället har de svämmats över av kärlek och hyllningar för sin räddningsaktion.  

– Det är jättefint, folk visar att de bryr sig så mycket om djur. De vill ha uppdateringar hur det går hela tiden, så jag försöker uppdatera två gånger om dagen, säger Patrik Österlund.

Det är till och med privatpersoner som köper kattmat åt familjen och katthemmet Kattfoten i Halmstad har erbjudit hjälp med specialkost som en utsvulten katt som ännu inte är åldersbestämd mår bra av. Patrik måste bara hitta någon som kan köra maten från Halmstad till Falkenberg där han jobbar. 

Nalle Puh-filten är nu storfavorit. Foto: Privat

Nu vilar Misse på sin filt och vill mest bara kela

Just nu vilar katten, som nu kallas ”Misse”, mest på sin Nalle Puh-filt, äter, njuter av att vara varm och framför allt av gos. Eftersom familjen redan har fem katter och Misse ska få det lugnt i början har de delat av huset i hälften, där Misse får bo med parets son Sebastian, 14, som gärna ger Misse uppmärksamheten.  

– Nu är han hur kelig och pratglad som helst. Han är fortfarande svag och orkar inte riktigt hoppa eller leka, men det blir bättre varje dag, säger Patrik Österlund. 

Familjen tror att Misse kan vara en sommarkatt, som något lämnat när de flyttat från sommarstaden till hösten. Förutom att han är undernärd är han ganska välvårdad, går på låda, och har fina tänder. Två har hört av sig i tron om att det är deras katt, vilket det inte varit, men det finns fortfarande hopp om att hitta ägaren. 

– Vi väntar på att han ska bli lite starkare och sen chipkolla honom hos veterinären, men han har ingen märkning i öronen. Han hade mask, oklippta klor så han har nog varit ute ett bra tag. Vi behåller honom till han är stark nog för någonting annat, säger Nina Segerman. 

Foto: Privat

LÄS MER: Guiden: Vilket husdjur passar bäst i ert hem?

”Det känns på nåt sätt som att vi skulle vara där”

Hur det blir om det visar sig att katten inte tillhör någon återstår att se. Det viktiga, poängterar Nina, är att han får ett perfekt hem.  

– Jag är sån som säger att jag inte vill ha fler katter. Men han är så himla gosig... Vi får se hur det blir, men nu ska ha få känna trygghet först, säger Patrik Österlund.

Familjen Segerman-Österlund hoppas på att hitta Misses ägare. Foto: Privat

Efter händelsen har Patrik funderat över två saker, det första: Att det bara är kvinnor som står för de positiva kommentarerna på Facebook och han vill peppa killar att vara lite finare och peppiga mot varandra. Det andra: 

– Jag har aldrig tänkt så här förut, men vi trodde varuhuset skulle vara öppet längre men de stängde tidigare. Det känns på nåt sätt som att vi skulle vara där. Och rädda kissen.