Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En hund som luktar illa är tyvärr inte så mysig att gosa med. Men det finns saker du kan göra för att bli av med lukten.
En hund som luktar illa är tyvärr inte så mysig att gosa med. Men det finns saker du kan göra för att bli av med lukten.
En hund som luktar illa är tyvärr inte så mysig att gosa med. Men det finns saker du kan göra för att bli av med lukten.
En hund som luktar illa är tyvärr inte så mysig att gosa med. Men det finns saker du kan göra för att bli av med lukten. Foto: Digital Vision.

Luktar hunden illa? Så löser du problemet!

Att hunden luktar illa är ett vanligt problem. Borsta hundens tänder - och kolla så att hunden inte får i sig för mycket kolhydrater. Här är din guide mot dålig lukt.

5 orsaker till dålig andedräkt

1. Dålig mat.

Hunden har ätit något som luktar illa, som rutten mat.

 

2. Skador på tänder.

Tandsten, skador på tänder, inflammerat tandkött eller tumör i mun eller svalg kan också lukta illa. Kontakta en veterinär.

 

3. Dålig mage.

Kanske behöver ni byta foder? Undvik mellanmål och småätande.

 

4. Mat i strupen.

En mer ovanlig orsak är att mat blir kvar i strupe eller svalg på grund av nervskador som hindrar hunden att svälja.

 

5. Kolla munnen.

Att det samlats matrester i de varma och fuktiga läppvecken, där bakterierna frodas. Kolla regelbundet hundens mun och rengör.

Dålig lukt kan vara tecken på sjukdom

  • Om ett öra börjar lukta illa kan det vara tecken på en svampinfektion eller en öroninflammation. Kontakta en veterinär.
  • Illaluktande päls kan vara ett ­tecken på sjukdomen seborré. ­Symtom: Fet/torr päls med ökad mjällbildning och dålig lukt, ­hudrodnad, ökad sekretion från ­öronen (ofta illaluktande), hunden kliar sig, slickar och biter. Ta kontakt med en veterinär.

Ett uttryck som inte är så smickrande för våra ­älskade vovvar är "det luktar hund".

En ren, frisk och ­harmonisk hund luktar visserligen päls, ­ibland en blöt sådan - men ­hunden ska samtidigt dofta fräscht och friskt, menar ­hundexperten Fredrik Steen.

- Den främsta orsaken till att en hund luktar illa är helt enkelt att den är smutsig.

- Jag får ofta frågan om hur ofta man ska tvätta en hund. Mitt svar är alltid: Då den är skitig. Många tror eller har läst någonstans att en hund ska badas ett visst antal gånger per år. Det är fel, en hund ska tvättas då den är smutsig - svårare än så är det inte.

Tandsten kan vara orsak

Köp ett bra schampo, anpassat för hundar, i zoofackhandeln, är Fredrik Steens råd.

Dålig lukt ur hundens mun är ett annat vanligt problem.

- Det kan bero på att hunden är ofräsch i munnen, eller har ­tandsten, förklarar Fredrik Steen.

- Ett bra hundfoder är A och O. Det är tillverkat så att tänderna och tandkött får arbeta och blir rena. Dessutom är det precis som med oss människor - dålig lukt ur munnen kan bero på vad vi ätit.

Många slarvar med hundens dagliga munhygien, enligt Fredrik Steen.

- Köp en hundtandborste och borsta tänderna några gånger i veckan - det mår alla hundars munnar bra av.

Fodret ger dålig andedräkt

Enligt Lena Mattsson, näringsfysiolog och hunduppfödare, är en av de främsta anledningarna till dålig lukt i munnen att dagens hundar äter foder med för hög halt av stärkelse.

- Hundar är köttätare av n­aturen, och de har inget amylas: ett enzym i munnen som bryter ner socker. Bakterier i munnen­ omvandlar sockret till syra som skapar inflammationer, tandsten­, tandlossning och dålig lukt, ­förklarar Lena Mattsson.

- För mycket stärkelse kan ­ dessutom ge hunden dålig mage, vilket också­ ­påverkar andedräkten negativt.

 

SÅ UNDVIKER DU DÅLIG LUKT:

1. Tvätta vid behov

 Bada hunden när den är smutsig - inte annars - och tvätta den vid behov med ett schampo anpassat för hundar. Vanliga schampon kan skada hundens hud. Men tänk på att hundschampot tar bort hudens naturliga fettskydd - som sedan byggs upp igen, men det kan ta flera veckor. Schamponera inte i onödan.

2. Balanserat foder

Ge hunden ett balanserat foder av god kvalitet. En alltför hög halt ­kolhydrater skapar en sur miljö i mage och mun - och kan orsaka magproblem samt tandsten och andra munproblem som leder till dålig lukt.

3. Borsta ­tänderna

Borsta tänderna - gärna med lätt saltat vatten - minst en gång i veckan. Eller prova en hundtandkräm.

4. Ge hunden tuggben

Se till att hunden har tuggknutor/tuggben/märgben att gnaga på. Hjälp hunden att behålla intresset för dessa - ta bort dem ibland, och erbjud dem igen så att de känns spännande för hunden. Tuggandet utsöndrar saliv som "sköljer" munnen och är bra för munhygienen. Ha uppsikt över hunden om den tuggar märgben och är ovan vid detta.

5. Regelbundna ­munvanor

Skapa goda munvanor. Genom att regelbundet borsta och titta på hundens tänder och mun lär sig hunden att det är naturligt - och du har koll på om tandsten bildas, om matrester fastnat och så vidare.

6. Tvätta öronen

Tvätta öronen med öronrens (ett antibakteriellt medel) på en bomullstuss några gånger i månaden.