Konkurrensverket har granskat marknaden för djurförsäkringar, och konstaterar att det är komplicerade produkter som kan vara svåra att sätta sig in i.
1 av 2: Konkurrensverket har granskat marknaden för djurförsäkringar, och konstaterar att det är komplicerade produkter som kan vara svåra att sätta sig in i. Foto: Getty Images
Försäkringsbolagen kan neka kunder att teckna försäkring, något som inte är tillåtet för de flesta andra typer av konsumentförsäkring.
2 av 2: Försäkringsbolagen kan neka kunder att teckna försäkring, något som inte är tillåtet för de flesta andra typer av konsumentförsäkring. Foto: Getty Images

Krångligt att jämföra och byta djurförsäkring

Det är svårt att jämföra olika djurförsäkringar, och även att byta försäkringsbolag för den som har ett djur som är äldre, rapporterar SVT.

Konkurrensverket har granskat marknaden för djurförsäkringar, och konstaterar att det är komplicerade produkter som kan vara svåra att sätta sig in i.

– De flesta bolag har både en fast och rörlig självrisk. Där den rörliga delen är baserad på vårdkostnaden och detta är unikt för djurförsäkringar. Sen finns det till exempel undantag för olika raser som kan göra att man blir utan ersättning vid ett veterinärbesök, säger Leif Nordqvist vid Konkurrensverket till SVT Blekinge.

LÄS MER: 16 saker att tänka på innan du skaffar hund 

Efterfrågan på sjukvård för djur ökar

Foto: Getty Images/iStockphoto

Efterfrågan på djursjukvård har ökat, 2017 köptes djursjukvård för nära fyra miljarder kronor.

Men försäkringsbolagen kan neka kunder att teckna försäkring, något som inte är tillåtet för de flesta andra typer av konsumentförsäkring.

– Då kan det vara svårt att till exempel byta bolag när djuret blir äldre. Det innebär en inlåsningseffekt som inte gynnar försäkringstagaren, säger Leif Nordqvist.

LÄS MER: Här är Sveriges mest populära hundraser 

LÄS MER: Stort test: Här är den bästa kattsanden 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!