Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Labradoodlen är en arbetsvillig och tålig kamrat.
Labradoodlen är en arbetsvillig och tålig kamrat.
Labradoodlen är en arbetsvillig och tålig kamrat.
Labradoodlen är en arbetsvillig och tålig kamrat. Foto: Shutterstock

Koll på labradoodlen? Smart, tålig och mjuk ras

En arbetsglad familjehund i lagom storlek som inte fäller hår.

Finns det? Jepp.

– Dessutom är ­labradoodlen riktigt ­intelligent, säger ­uppfödaren Thilde Höök.

Ibland blir korsningar något alldeles extra. Och  precis så är det med labradoodlen, menar rasens förespråkare. När  australiensaren Wally Conron 1989 för första gången kom på att det  skulle kunna vara en bra idé att blanda en pudel med en labrador var han  något stort på spåren.

Från början var tanken att avla fram en  hund som skulle fungera som ledarhund åt synskadade. På köpet hade en  ny ­familjehund sett dagens ljus.

För resultatet blev labradoodlen, en ­arbetsvillig och tålig krabat med gott kynne.

– Om jag ska beskriva labradoodlen med en mening är det en familjehund  med stor intelligens, säger Thilde Höök. Hon och hennes mamma föder upp rasen på kenneln Hööks ­labradoodles.

Första generationens labradoodle

Hennes  första labra­doodle var en förstagenerations­labradoodle, där alltså en  kungspudel hade parats med en ­labrador. Den hunden hade lockig  labradorpäls. Eftersom Thilde är pälsdjurs­allergisk var det ingen bra  kombination och hunden fick flytta till hennes pappa.

– Min nästa  labradoodle var en ­avelstik från England. Hon är en multigen  labradoodle, alltså labradoodle flera led bakåt. Längre tillbaka i  stamtavlan har återparning med pudel skett, vilket ­förbättrar pälsen,  berättar Thilde Höök.

En labradoodle är en korsning mellan en kungspudel och labrador. Foto: Shutterstock

Vad är en labradoodle?

• Genomtänkt korsning

En labradoodle är en korsning mellan en kungspudel och labrador. I Australien blandar man in ytterligare raser, och får då en australisk labradoodle. Där parar man även med mellan- och dvärgpudel för att kunna erbjuda flera storlekar. En förstagenerationslabradoodle blir det om en labrador paras med en pudel rätt av. Den avkomman paras i sin tur oftast med pudel för päls­kvaliténs skull.

I Sverige finns än så länge nästan bara första generationens ­labradoodlar, därför har de svenska uppfödarna fått importera labradoodlar för att använda i aveln.

– För att inte få en allt för ­begränsad genpool i den svenska aveln måste man då och då para in labrador eller kungspudel igen, säger Thilde Höök.

• Hund med mjukt temperament

Labradoodlens temperament är mjukt. Den är inte dominant eller skarp. Därför passar den dig som är likadan till humöret eftersom den uppfostras bäst med mjuk hand och positiv förstärkning.

– De är lättlärda och smarta, lägger man lite energi på sin labradoodle får man väldigt mycket tillbaka, säger Thilde Höök.

• Bra träningskompis

Det går att få med sin labradoodle på de mesta aktiviteter: agility, freestyle, lydnad, sök och spår. De är väldigt förtjusta i att simma, något som kan bli en härlig aktivitet för hela familjen sommartid.

• Allergivänlig hund

Det finns tyvärr inga helt allergisäkra hundar. Men labra­doodlen fäller oftast väldigt lite hår, något som gör att många allergiska faktiskt klarar av den bättre än andra hundar.

– Jag är själv pälsdjursallergisk, och det är därför labra­doodlen intresserade mig från första början, säger Thilde Höök, som menar att labradoodlens päls saknar underull och är lättbadad, vilket gör att en stor del av allergenerna i pälsen går att få bort.

LÄS MER: Allergivänliga hundar: 10 söta hundraser för dig som är pälsdjursallergiker

• Arbetsglad familjehund

Labradoodlen är en hund med en stor portion arbetsglädje. Det räcker därför inte att bara promenera med den för att den ska må bra.

– Den är, precis som både pudeln och labradoren, väldigt intelligent, och därför mår den bäst av att få använda sin hjärna, kommenterar Thilde Höök.

En labradoodle passar alltså alldeles utmärkt i en aktiv familj som redan från början har planer på att jobba med sin hund. Vill du bara ligga på soffan och gosa med din hund ska du alltså skaffa en annan ras, även om labradoodeln naturligtvis också behöver softa med husse eller matte då och då.

– Utmärkande för labradoodlen är att den har en "av- och påknapp". Den är sprallig och glad när det är aktiviteter på gång, och lugn och sansad där emellan, säger Thilde Höök.

• Behändig storlek

Eftersom labradoodlen inte är en godkänd ras enligt Svenska kennelklubben finns det ingen rasstandard. Den kan ha alla färger som finns hos pudel och ­labrador, den väger mellan 20 och 25 kilo och blir ungefär 50-60 cm i mankhöjd.

LÄS MER: Nyfiken på en liten hund? Här är de 10 populäraste raserna

Av Anna-Maria Stawreberg

levabo@expressen.se