1 AV 2
Freja blev bara ett år. Hon dog efter att ha fått i sig musgift som någon lagt utomhus.
Foto: Privat
2 AV 2
Veterinären Jenny Garland är kritisk till musgiftet som skadat många katter.
Foto: Privat

Arons katt Freja fick i sig farligt musgift – dog dagen efter

Aron Tägtgård Coter, 19, anade snabbt oråd när han kom hem. 

Hans ettåriga katt Freja kunde knappt stå på benen.

Allt tyder på att hon fått i sig musgift, likt flera katter runtom i landet. 

– Jag vill ha ett förbud mot giftet, säger veterinären Jenny Garland.

Veterinärer och djursjukhus har i ett par månader slagit larm om katter som förgiftats av musgift. Giftet som innehåller alfakloralos har funnits i sex år, men det är i år som det slagit igenom ordentligt bland svenska husägare efter att ett annat musgift tagits bort från marknaden 2018. Det ersattes av det nya eftersom det skulle döda mössen snabbare.

Men inte snabbt nog, enligt veterinärer. 

– Det är tydligt bevisat att mössen kan röra sig mer än en meter från platsen de fått i sig giftet på. De rör på sig innan de dör, och då blir de tagna av andra djur som också dör. Vi har fått in fyra katter till mottagningen som jag jobbar på. Men det är många fler på andra kliniker i landet, säger legitimerade veterinären Jenny Garland.

”Jag fattade att någonting var fel, men visste inte vad”

Aron Tägtgård Coter, 19, från Västerås, trodde först att hans ettåriga katt Freja drabbats av vingelsjuka, innan han fick reda på att det var musgift som rubbade hennes balanssinne.

– Jag märkte på henne att hon började tappa balansen, vinglade. Hon kunde inte gå ned för trapporna, hoppa upp på soffan. Då fattade jag att någonting var fel, men jag visste inte vad. 

”Jag tycker att det är sjukt hur man godkänt ett sånt här medel”, säger Aron Tägtgård Coter som nyligen förlorade sin katt. Foto: Privat

Han försökte ge lilla Freja kattgodis, men hon lyckades inte få in bitarna i munnen. Efter tio minuter ringde han djursjukhuset. Strax därefter var han halvvägs utanför dörren. Väl framme i väntrummet svimmade katten och fick snabbt tas in för vård. 

 – De tog prover, gav dropp och berättade att de fått in flera katter den senaste veckan som haft liknande symptom, säger Aron. 

Freja var mentalt påverkad och följande dag var läget kritiskt, hon var i dåligt skick – och fick avlivas.

Katten blir förlamad, kall och okontaktbar

Enligt veterinären Jenny Garland finns tecken att vara uppmärksam på som kattägare. 

– Katterna är som förlamade i bakkroppen, kalla och okontaktbara. Man tror lätt att de blivit påkörda, och ibland kan de inte ta sig hem eftersom kroppen inte lyder och de faller i koma. Ett väldigt tydligt tecken på att de blivit förgiftade är att de vippar med öronen fram och tillbaka, säger hon.

Katterna som visat tecken på förgiftning och som kom in till mottagning där Jenny Garland jobbar fick avlivas. Vissa katter kan räddas, men då krävs intensivvård.

– Men vi vet inte vad långtidsproblematiken kommer att bli för katterna som överlever, säger Jenny Garland som inte tagit emot några likande fall tidigare år.

Något botemedel för katter och andra djur som får i sig alfakloralos saknas. 

Veterinären: ”Vill ha förbud”

Aron kände inte till musgiftet innan hans katt drabbats.  

– Jag tycker att det är sjukt hur man godkänt ett sånt här medel, säger han.

Kliniska tecken tyder på att Freja fått i sig musgift. Foto: Privat

Även veterinären är kritisk och vill att musgiftet beläggs med säljförbud.

– Jag vill ha ett förbud, rakt upp och ned, mot musgift. Inte råttgift, för det känner vi till. Det är så tråkigt att annars friska individer måste avlivas för att de blir förgiftade. Det är så hemskt att det inte går att beskriva. Varken djurägare eller de vilda djuren kan skydda sig, säger Jenny Garland.

Hon uppmanar husägare som har problem med möss att inte köpa och sprida giftet som dödar katter, rovfåglar, änder och andra djur som kommer i kontakt med mössen. 

– Har man något intresse av andra levande varelser så ska man inte använda det här giftet på något sätt, säger hon. 

Kemikalieinspektionen utreder musgiftet

Även Kemikalieinspektionen avråder husägare från att använda musgift i miljöer där husdjur vistas.

– Jag tycker att man borde fundera lite på om man överhuvudtaget behöver använda gift för att bekämpa möss. Det ska alltid vara den allra sista utvägen, säger Kerstin Gustafsson, gruppledare för tillståndsprövning på Kemikalieinspektionen, till SVT.

De utreder just nu giftet.

– Vi har fått in jättebra data från veterinärer och djursjukhus i hela Sverige. Det tyder ju på att det är ett vitt spritt problem, säger Kerstin Gustafsson.

Så får musgift användas i Sverige

Kemikalieinspektionen godkände musgift med alfakloralos 2013, men rekommenderar musfällor i första hand. 

 

Musgiftet får användas av både privatpersoner och professionella användare, men följande kriterier ska uppfyllas, enligt Kemikalieinspektionen:

Musgiftet får bara användas inomhus.

Betespåsarna får inte öppnas och ska placeras i särskilda betesstationer avsedda för musbekämpning.

Döda möss ska samlas in och slängas som hushållsavfall. 

Giftet ska förvaras oåtkomligt för barn och husdjur.

LÄS MER: Vilken katt passar dig? Här är 13 populära kattraser

LÄS MER: Studie: Populär kattmat innehåller mögelgifter