Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hundar som lever i Sverige blir generellt allt äldre. På mindre än bara ett decennium har antalet hundar som blir tio år eller äldre ökat från 64 till 68 procent.
Hundar som lever i Sverige blir generellt allt äldre. På mindre än bara ett decennium har antalet hundar som blir tio år eller äldre ökat från 64 till 68 procent.
Hundar som lever i Sverige blir generellt allt äldre. På mindre än bara ett decennium har antalet hundar som blir tio år eller äldre ökat från 64 till 68 procent.
Hundar som lever i Sverige blir generellt allt äldre. På mindre än bara ett decennium har antalet hundar som blir tio år eller äldre ökat från 64 till 68 procent. Foto: Shutterstock

Hundarna som lever längst! Och de med risk att dö för tidigt

Att leva med ett husdjur är för det mesta en solskenshistoria. Men det finns också en baksida. Död.

För det är ett sorgligt faktum att hunden inte kommer leva för alltid. Hur länge är förståss individuellt – men det går samtidigt att se tydliga skillnader mellan olika raser. 

Hundar som lever i Sverige blir generellt allt äldre. På mindre än bara ett decennium har antalet hundar som blir tio år eller äldre ökat från 64 till 68 procent, enligt statistik från Agria. En förklaring skulle kunna vara att djuren oftare besöker veterinären och att veterinärvården dessutom blivit bättre. 

Ålder skiljer sig mellan raser

Men hur gammal en hund blir kan faktiskt skilja sig rejält mellan olika raser. 

Stora hundar som grand danois och berner sennen har lägst medellivslängd. Den som har en mops, vorsteh eller tax kan inte heller de räkna med att hunden överlever sjuårsdagen. Däremot har raser som golden retriever, bichon frisé och dvärgschnauzer stora chanser att överleva sin 10 årsdag. 

Trafikolyckor vanlig dödsorsak 

Vanliga sjukdomar och dödsorsaker varierar också mellan raser. Inte sällan är det tragiskt nog på grund av trafikolyckor som våra lurviga vänner lämnar oss. Särskilt bland jakthundsraser är det här ett problem. Men även andra som lever och rör sig bland trafik i städer drabbas. 

Drunkningsolyckor är en annan relativt vanlig orsak, speciellt bland mindre rörliga hundar som på grund av det kan ha svårt att simma – exempelvis fransk bulldog. 

När det gäller sjukdomar hör tumörer och diabetes till det vanligaste – precis som hos oss människor. Vanligaste cancern är lymfsarkom. 

Problem med rörelse är ytterligare ett exempel på åkommor som kan behöva leda till att hunden avlivas. Just rörelseproblem och efterföljande smärta drabbar ofta labrador retriver, schäfer och tax. 

Inte sällan är det tragiskt nog på grund av trafikolyckor som våra lurviga vänner lämnar oss. Speciellt vanligt är det bland drevhundar och de som lever i stadsmiljö. Foto: Shutterstock

Livsfarlig okunskap bland hundägare 

Det finns dock ytterligare en dimension som påverkar huruvida hunden får ett långt liv eller ej. Och det är något vi själva kan påverka. Hur hunden tas om hand och hur kunnig hundägaren är har nämligen en avgörande betydelse. Och ja, hur hemskt det än låter så händer det tyvärr att hundar behöver avlivas på grund av människors okunskap. 

LÄS MER: 16 saker att tänka på innan du skaffar hund 

Exempelvis så finns det livsmedel som är direkt livsfarliga att mata din hund med och som det gäller att ha koll på. Choklad är ett sådant som på grund av dess innehåll av teobromin och koffein i värsta fall kan ta död på din hund. Ju mörkare choklad desto farligare. Även lök, nötter och alkohol är förknippat med fara.

Också brist på motion är en allvarlig hälsorisk. Att hunden stimuleras och får röra på sig tillräckligt är i allra högsta grad något som husse och matte bär ansvaret för.  

Så till alla som har eller planerar att skaffar hund – se till att vara väl pålästa kring hundens behov. Med rätt förutsättningar lär du och din fyrbente vän få många glada år tillsammans. 

Att skaffa hund är ingen lek – det gäller att vara påläst och förstå din hunds behov. Foto: Shutterstock

Hundarna som lever längst – och kortast 

Så vilka hundraser lever då längst? Här är en lista över dem som enligt statistik från Agria har låg risk att dö innan sin sjuårsdag. 

1. Amerikansk cockerspaniel
2. Flatcoated retriever
3. Golden retriever
4. Jack russell terrier
5. Labrador retriever

Tyvärr finns det också de hundar som verkar ha större risk att dö i förtid, även om det så klart varierar och är individuellt mellan individer. Här är en lista på de raser som löper relativt hög risk att dö innan sjuårsdagen. 

1. Mops
2. Vorsteh
3. Tax
4. Fransk Bulldogg
5. Staffordshire Bullterrier

Låt hunden bli gammal med värdighet 

En annan sak att alltid komma ihåg är att djur också har ett egenvärde och är inte enbart till för oss människor. Det innebär att vi måste vara beredda på att låta dem få sluta sina dagar smärtfritt och med sin värdighet i behåll – hur fruktansvärt det än känns. Låt aldrig din hund lida! Då är det bättre att avliva hos veterinären. 

En för gammal och sjuk hund är en olycklig hund. Låt alltid ditt husdjur få avsluta sitt liv med värdighet. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Nyfiken på en liten hund – här är 10 populära raserna