1 av 3: Design för husdjur blir allt större
Ett intressant djur som på senare tid kommit att bli en allt vanligare familjemedlem är minikängurun vallaby.
2 av 3: Ett intressant djur som på senare tid kommit att bli en allt vanligare familjemedlem är minikängurun vallaby. Foto: Shutterstock
Grisarna är lätta att dressera och kan till och med bli rumsrena.
3 av 3: Grisarna är lätta att dressera och kan till och med bli rumsrena. Foto: Istock

Här är svenskarnas absolut konstigaste husdjur

Att katt och hund toppar listan på populära husdjur är inte svårt att räkna ut.

Men det mest ovanliga då?

Vad händer om man vänder på listan över svenskarnas mest populära husdjur?  Vilka hamnar då i toppen? 

Enligt Agria djurförsäkrings lista över svenskarnas mest ovanliga husdjur är det hängbukssvinet som tar täten. 

En minigris på 80 kilo 

Hängbukssvinet kallas i folkmun lustigt nog för minigris, även om det bara är som kulting grisen är liten och nätt. Äldre grisar kan väga uppemot 80 kilo, vilket är värt att tänka på innan inköp. Ytterligare en sak att komma ihåg är att grisarna inte alltid är så förtjusta i att leka. 

Samtidigt är grisarna lätta att dressera och kan till och med bli rumsrena. De är charmiga sällskapsdjur som minst sagt kan väcka uppmärksamhet. De kan bo både ute och inne. Viktigast är att de har möjlighet till att gå ut och böka ibland. De behöver också gå ut på regelbundna promenader.

En vanlig missuppfattning är att minigrisar är små. Det är de bara när de är bebisar. Foto: Istock

Igelkott för nattugglan 

Ett annat djur som toppar baklängeslistan och där med hamnar på en stark andraplats är den lilla söta egyptiska långörade igelkotten. 

Eftersom dessa små rackare mest är aktiva under natten så är det en perfekt match för nattugglan. Den här typen av igelkott väger ofta strax under ett halvt kilo och öronen kan bli uppemot en halv decimeter långa. 

Det finns flera viktiga saker att tänka på när det gäller igelkotten. Till skillnad från de vilda igelkottarna som finns att hitta i svenska naturen, så går den egyptiska igelkotten inte i ide. Skulle den däremot befinna sig på en plats kallare än 20 grader riskerar den att råka gå i ide i alla fall – något som kan kosta kotten livet. För att klara av en vinter i ide behöver djuret nämligen förbereda sig och äta upp sig. 

Det finns också regler hos jordbruksverket som säger att en yta på minst 20 kvadratmeter krävs för att få ha igelkott hemma.

För att få ha långörad igelkott hemma krävs en yta på minst 20 kvadrat. Foto: Shutterstock

Hoppande kängurur tillåtet som husdjur 

Vet du vad Tenrec är? Om inte så är det i alla fall ett ovanligt men älskat exotiskt husdjur som framför allt är aktivt på natten. En tenrec blir mellan 26 och 40 centimeter plus svans på 1,5 centimeter. 

Ytterligare ett mycket intressant djur som på senare tid kommit att bli en allt vanligare familjemedlem är vallabyn – minikänguru i folkmun. Vallabyer är faktiskt ett namn på flera arter av mindre kängurudjur som härstammar från Australien. De är ofta mellan 40 till 90 centimeter höga och väger upp till 25 kilo. 

Precis som för alla typer av husdjur måste både vallabyns och tenrecens hemmiljö anpassas efter djurens behov när det gäller utrymme och skötsel, vilket så klart kräver mycket av ägaren.  

På topplistan över mest ovanliga husdjur finns även jordekorren och krattduvan med. Och listan kan dessutom göras längre än så. Här är hela: 

Svenskarnas ovanligaste husdjur

Hängbuksvin

Egyptisk långörad igelkott

Tenrec

Skratt-duva

Jordekorre

Vallaby

Löpanka

Flygpungekorre

Degus

Gerbil

 

Källa: Agria djurförsäkring 

Tenrecen är ett älskat exotiskt husdjur som framför allt är aktivt på natten. Foto: Shutterstock

Exotiska djur kräver stort ansvar 

Det är viktigt att komma ihåg att alla djur inte passar sig som husdjur, eller i alla miljöer. Läs därför på och hör dig för kring det djur som intresserar dig – innan du skaffar det! Detta för att försäkra dig om att du kan erbjuda ditt eventuellt framtida husdjur ett värdigt liv. 

LÄS MER: Skaffa hund trots allergi – det här ska du tänka på 

LÄS MER: Vilken katt passar dig? 13 populära kattraser 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!