Att ha minigris hemma som husdjur hade sin stora popularitetsvåg kring 1980-1990-talet. Och nu ser trenden ut att komma tillbaka. Inte så konstigt! Den här typen av tamgrisar är både lätta att dressera och få rumsrena. Det är också ett djur som sticker ut och gärna väcker uppmärksamhet.
Minigrisen, och grisar överlag, anses faktiskt höra till de smartaste djurraserna vi känner till, tillsammans med exempelvis delfiner och schimpanser.
På samma sätt som för vilket husdjur som helst krävs ett stort ansvar och en del uppoffringar hos ägaren. Detta för att kunna ge husdjuret det liv det förtjänar under de 10-15 år som grisen normalt lever. Det är svårt att omplacera en vuxen gris, så tänk över en gång extra innan ditt köp.
När det gäller minigrisen är det med andra ord viktigt att vara väl påläst inför köpet, allt för att undvika obehagliga överraskningar först när det är försent. Här är några bra saker att ha i åtanke.
En minigris växer upp
En minigris är inte mini hela livet som många kanske tror. Bilden vi gärna ser framför oss med de rosa små söta krabaterna som hoppar runt i gräset är kultingar som snart kommer växa upp. Storleken på de fullvuxna grisarna varierar men ligger normalt mellan 20 och 40 kilo. Vissa kan dock väga uppemot 80 kilo.
Minigrisar och mat
Minigrisar är allätare. Hur mycket de äter beror på storlek och individ och det gäller här för ägaren att gå på känsla. I allmänhet har dock grisar lätt att lägga på sig. En gris bör aldrig vara fet. Det kan slita på både hjärta, rygg och leder. Men en mager gris mår inte heller bra, så se till att hitta en bra balans.
Hur grisen vill bo
Med tanke på storleken är det viktigt att se till att det finns tillräckligt med utrymme hemma hos dig för att grisen skall trivas. En minigris kan bo både inomhus och utomhus, men det är viktigt att den får böka i jorden dagligen. De har nämligen ett stort behov av att undersöka saker med sitt tryne, vilket den lämpligast gör utomhus för alla inblandades skull.
För att en gris ska trivas utomhus året om brukar rekommendationen vara att skaffa minst två stycken. Men i övrigt fungerar det oftast bra så länge grisarna har en tät, isolerad koja att krypa in i.
En ensam gris är en ledsen gris
Grisar är flockdjur och behöver mycket sällskap. Lämna därför aldrig grisen hemma själv för många timmar om dagen, de gillar inte att vara ensamma. Känner du på dig att det kan bli några timmar om dagen är det bäst att skaffa en griskompis, så de kan hålla varandra sällskap.
Grisar och andra husdjur som hund brukar fungera, men det finns samtidigt exempel på då hunden vägrat acceptera grisen i sitt liv.
Gris i lägenhet eller inte
Att bo i lägenhet är inte att föredra för en gris, och många uppfödare avråder helt från detta. Det kan vara jobbigt med trappor om man bor högt upp och problem med klövar och ben kan också uppkomma om grisen hålls på hala parkettgolv. Det gäller så klart inte bara parkettgolv i lägenhet utan överallt. Som grisägare måste du alltså vara beredd på att anpassa ditt boende efter grisen genom att exempelvis lägga mattor på halt golv där grisen rör sig.
Anmäl din gris
Kom ihåg, för att ha gris i lägenheten måste du söka tillstånd från både grannar och hyresvärd. Även miljöförvaltningen kan behöva kontaktas om du bor i ett tätbebyggt område. Oavsett var man bor behöver grisinnehav dessutom anmälas till Jordbruksverket. Det här görs innan du hämtar grisen hos uppfödaren!
Kolla upp veterinär med griskunskap
Ytterligare något att tänka på innan din nya vän hämtas upp hos uppfödaren är att ha tittat upp en veterinär i närheten som har kunskap om just grisar. Ifall din gris blir akut sjuk kan det vara svårt att hitta någon snabbt. Tips är att vända dig till distriktsveterinärer. De har oftast bra koll på grisar eftersom de jobbar med lantbruksdjur. Glöm heller inte att försäkra ditt djur.
Viktigt att grisen är märkt
Var också noga med att kolla så din lilla gris är märkt när du lämnar uppfödaren. Märkningen ska göras med antingen öronbricka eller med en tatuering som Jordbruksverket godkänt.
Låt grisen vänja sig vid nya flocken
Väl hemma behöver din nya familjemedlem vänja sig vid sin nya flock. Till en början behövs inget stort utrymme, utan ungefär två kvadratmeter brukar räcka. Då känner sig grisen trygg och det blir samtidigt lättare att få den rumsren. På det lilla utrymmet bör både matplats, sovplats och toalettlåda finnas.
När grisen väl är rumsren kan du sakta men säkert göra utrymmet större och börja ta med grisen ut i det fria.
LÄS MER: Här är svenskarnas absolut konstigaste husdjur
LÄS MER: Hundarna som lever längst! Och de med risk att dö för tidigt