Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Minigrisar är både tama och sällskapliga som husdjur och sticker dessutom ut. Foto: Shutterstock

Guide: Det här ska du tänka på innan du köper minigris

Minigrisar är både tama och sällskapliga som husdjur och de sticker dessutom ut. Samtidigt kräver de också mycket av sin ägare och det finns flera viktiga saker du bör känna till – innan du skaffar din gris! 

Lovisa Dahlström

Att ha minigris hemma som husdjur hade sin stora popularitetsvåg kring 1980-1990-talet. Och nu ser trenden ut att komma tillbaka. Inte så konstigt! Den här typen av tamgrisar är både lätta att dressera och få rumsrena. Det är också ett djur som sticker ut och gärna väcker uppmärksamhet. 

Minigrisen, och grisar överlag, anses faktiskt höra till de smartaste djurraserna vi känner till, tillsammans med exempelvis delfiner och schimpanser.

På samma sätt som för vilket husdjur som helst krävs ett stort ansvar och en del uppoffringar hos ägaren. Detta för att kunna ge husdjuret det liv det förtjänar under de 10-15 år som grisen normalt lever. Det är svårt att omplacera en vuxen gris, så tänk över en gång extra innan ditt köp.

När det gäller minigrisen är det med andra ord viktigt att vara väl påläst inför köpet, allt för att undvika obehagliga överraskningar först när det är försent. Här är några bra saker att ha i åtanke.

En minigris växer upp

En minigris är inte mini hela livet som många kanske tror. Bilden vi gärna ser framför oss med de rosa små söta krabaterna som hoppar runt i gräset är kultingar som snart kommer växa upp. Storleken på de fullvuxna grisarna varierar men ligger normalt mellan 20 och 40 kilo. Vissa kan dock väga uppemot 80 kilo. 

En minigris är inte liten hela livet – den kan bli upp mot 80 kilo. Foto: Shutterstock

Minigrisar och mat 

Minigrisar är allätare. Hur mycket de äter beror på storlek och individ och det gäller här för ägaren att gå på känsla. I allmänhet har dock grisar lätt att lägga på sig. En gris bör aldrig vara fet. Det kan slita på både hjärta, rygg och leder. Men en mager gris mår inte heller bra, så se till att hitta en bra balans. 

Hur grisen vill bo

Med tanke på storleken är det viktigt att se till att det finns tillräckligt med utrymme hemma hos dig för att grisen skall trivas. En minigris kan bo både inomhus och utomhus, men det är viktigt att den får böka i jorden dagligen. De har nämligen ett stort behov av att undersöka saker med sitt tryne, vilket den lämpligast gör utomhus för alla inblandades skull. 

För att en gris ska trivas utomhus året om brukar rekommendationen vara att skaffa minst två stycken. Men i övrigt fungerar det oftast bra så länge grisarna har en tät, isolerad koja att krypa in i. 

En ensam gris är en ledsen gris 

Grisar är flockdjur och behöver mycket sällskap. Lämna därför aldrig grisen hemma själv för många timmar om dagen, de gillar inte att vara ensamma. Känner du på dig att det kan bli några timmar om dagen är det bäst att skaffa en griskompis, så de kan hålla varandra sällskap. 

Grisar och andra husdjur som hund brukar fungera, men det finns samtidigt exempel på då hunden vägrat acceptera grisen i sitt liv. 

Hundar och grisar brukar gå bra ihop, även om undantag finns. Foto: Shutterstock

Gris i lägenhet eller inte 

Att bo i lägenhet är inte att föredra för en gris, och många uppfödare avråder helt från detta. Det kan vara jobbigt med trappor om man bor högt upp och problem med klövar och ben kan också uppkomma om grisen hålls på hala parkettgolv. Det gäller så klart inte bara parkettgolv i lägenhet utan överallt. Som grisägare måste du alltså vara beredd på att anpassa ditt boende efter grisen genom att exempelvis lägga mattor på halt golv där grisen rör sig. 

Anmäl din gris 

Kom ihåg, för att ha gris i lägenheten måste du söka tillstånd från både grannar och hyresvärd. Även miljöförvaltningen kan behöva kontaktas om du bor i ett tätbebyggt område. Oavsett var man bor behöver grisinnehav dessutom anmälas till Jordbruksverket. Det här görs innan du hämtar grisen hos uppfödaren!  

Flera tillstånd och anmälningar krävs innan minigrisen inskaffas. Foto: Shutterstock

Kolla upp veterinär med griskunskap

Ytterligare något att tänka på innan din nya vän hämtas upp hos uppfödaren är att ha tittat upp en veterinär i närheten som har kunskap om just grisar. Ifall din gris blir akut sjuk kan det vara svårt att hitta någon snabbt. Tips är att vända dig till distriktsveterinärer. De har oftast bra koll på grisar eftersom de jobbar med lantbruksdjur. Glöm heller inte att försäkra ditt djur. 

Viktigt att grisen är märkt 

Var också noga med att kolla så din lilla gris är märkt när du lämnar uppfödaren. Märkningen ska göras med antingen öronbricka eller med en tatuering som Jordbruksverket godkänt. 

Låt grisen vänja sig vid nya flocken 

Väl hemma behöver din nya familjemedlem vänja sig vid sin nya flock. Till en början behövs inget stort utrymme, utan ungefär två kvadratmeter brukar räcka. Då känner sig grisen trygg och det blir samtidigt lättare att få den rumsren. På det lilla utrymmet bör både matplats, sovplats och toalettlåda finnas. 

När grisen väl är rumsren kan du sakta men säkert göra utrymmet större och börja ta med grisen ut i det fria. 

Der tar ett tag innan grisen vänjer sig vid sin nya flock – dig och din familj. Foto: Shutterstock