Gör rent hundens öron – veterinären visar hur

Veterinären Constantin Strömbäck visar på hunden Yaya hur du rengör din hunds öron. Klicka vidare för en steg-för-steg-guide!

Foto: Theresia Köhlin

1 av 8: Veterinären Constantin Strömbäck visar på hunden Yaya hur du rengör din hunds öron. Klicka vidare för en steg-för-steg-guide!

1. Börja alltid med att titta i örat. Se till att du har ordentligt med ljus, lyft upp öronlappen och titta ­igenom det ordentligt. Det ska se rent ut och ha en jämn och blek färg.

Foto: Theresia Köhlin

2 av 8: 1. Börja alltid med att titta i örat. Se till att du har ordentligt med ljus, lyft upp öronlappen och titta ­igenom det ordentligt. Det ska se rent ut och ha en jämn och blek färg.

2. Lukta i örat. Din egen näsa är ett bra redskap när det gäller ­hundomvårdnad. Hundens öra ska inte lukta illa, luktar det illa är det ett tecken på infektion.

Foto: Theresia Köhlin

3 av 8: 2. Lukta i örat. Din egen näsa är ett bra redskap när det gäller ­hundomvårdnad. Hundens öra ska inte lukta illa, luktar det illa är det ett tecken på infektion.

3. Lyft upp öronlappen och häll i en rejäl skvätt öronrengöringsmedel, till exempel Otoclean. Häll i så mycket så att hela örongången fylls.

Foto: Theresia Köhlin

4 av 8: 3. Lyft upp öronlappen och häll i en rejäl skvätt öronrengöringsmedel, till exempel Otoclean. Häll i så mycket så att hela örongången fylls.

4. Fäll ner öronlappen, håll för noga så att inget rengöringsmedel åker ut och massera någon minut med cirklande rörelser.

Foto: Theresia Köhlin

5 av 8: 4. Fäll ner öronlappen, håll för noga så att inget rengöringsmedel åker ut och massera någon minut med cirklande rörelser.

5. Du kan också massera med ­öronlappen uppfälld som på bilden.

Foto: Theresia Köhlin

6 av 8: 5. Du kan också massera med ­öronlappen uppfälld som på bilden.

6. När du masserat färdigt är det dags för nästa rengöringsmoment. Ta en rejäl bomullstuss på pekfingret och stick in i örat så långt fingret räcker. Nu tar du bort det som inte rann ut med rengöringsmedlet. Gör rent med cirklande rörelser.

Foto: Theresia Köhlin

7 av 8: 6. När du masserat färdigt är det dags för nästa rengöringsmoment. Ta en rejäl bomullstuss på pekfingret och stick in i örat så långt fingret räcker. Nu tar du bort det som inte rann ut med rengöringsmedlet. Gör rent med cirklande rörelser.

7. Ta bort det sista vaxet som fastnat i de skrymslen du inte kommer åt med fingret. Använd en bomullstops.

Foto: Theresia Köhlin

8 av 8: 7. Ta bort det sista vaxet som fastnat i de skrymslen du inte kommer åt med fingret. Använd en bomullstops.

Precis som du tar hand om dig själv ska du ta hand om din hund.

Veterinär Constantin Strömbäcks visar hur du ger lite kärlek i form av öronvård. Ovant de första gångerna, men snart kommer din hund att älska det!

I bildspecialen hittar du en guide steg-för-steg.

Andra har också läst

Precis som i mycket annat när det gäller skötsel av hunden är det din egen näsa som får avgöra. Luktar örat inte illa är det förmod­ligen balans i det, och inga jästsvampar frodas.
Ändå bör du ta för vana att kolla din hunds öron någon gång i veckan. På så sätt hinner öronen inte bli riktigt smutsiga och ingen infektion hinner ta fart.
- Särskilt hundar med hängande öron kan behöva hjälp med ordentlig rengöring med jämna mellanrum, säger ­Constantin Strömbäck, som är veterinär på Djurkliniken Roslagstull i Stockholm.

Hängade öron känsligare

Hundar med hängande öron är känsligare än hundar som har upprättstående öron, eftersom det lätt blir tätt och fuktigt i hängande öron. Särskilt sommartid, om man har en hund som tycker om att bada.
- Långhåriga hundar och hundar med tät päls är extra känsliga, eftersom de får mycket päls också inne i örat, något som gör att vax fastnar där, säger Constantin.
Egentligen försvinner vaxet av sig själv, men när hunden har lång och tät päls i örat, eller balansen redan rubbats, blir det ett överflöd av vax och det uppstår snabbt en lätt svampinfektion.

Inte så svårt

- Jästsvamp älskar den här miljön, därför gäller det att hålla efter vaxet och rycka pälsen, säger Constantin.
Att göra rent örat är inte alls särskilt svårt. Följ bara Constantins beskrivning här intill.
Om din hund är ovan vid att du pillar i öronen kommer den förmodligen att protestera de första gångerna, men snart kommer det att bli en rutin som din hund njuter av.
- Många hundar tycker att det här är så behagligt att de i princip somnar, förklarar Constantin.

 

Av: Anna-Maria Stawreberg

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande