Första tiden med valp – hundexpertens bästa råd
Den första tiden med din valp är avgörande för er framtida relation.
Svenska Kennelklubbens presstalesperson Hans Rosenberg ger här sina bästa råd.
– Allt träning ska göras med positivitet, säger han.
Vilka saker behöver man ha till en valp?
– Börja enkelt! Det finns en mängd olika snygga matskålar, sängar, bra hundkoppel och allt vad det är. Köp det enklast möjliga i början. Att skaffa en säng för 3 000 kronor som hunden kanske biter sönder första veckan – det är onödiga pengar. Det kan till och med räcka med en filt i ett eget ostört hörn, och det går utmärkt att handla i lågprisvaruhusen. När hunden blir äldre kanske man uppgraderar utrustningen. I övrigt ska man tänka på vad som behövs för just min hund. Är det en hund som kräver pälsvård ska man lyssna på uppfödarens råd om vilken borste, kam, sax eller schampo som gäller, säger Hans Rosenberg.
Leksaker ska också hunden ha tillgång till, men var uppmärksam så att inga lösa delar kan sväljas och ställa till problem. Uppfödaren kan ge dig tips och råd om vad valpen har ätit och vad den kan äta.
– Är det ett speciellt foder som inte finns i din närhet finns det säkert ett likvärdigt du kan köpa. Kvaliteten behöver inte vara sämre för att man väljer ett billigare foder från en dagligvarukedja.
När valpen kommer hem – får den hälsa på andra?
– Låt inte valpen hälsa på allt och alla. Första tiden ska man hålla den inom familjen, det är ni som ska skapa den första kontakten. Varje gång hundar möter andra hundar finns risk för olika smittor, exempelvis kennelhosta. Det är detsamma som att vi människor kan bli förkylda när vi åker buss eller går och handlar. Man ska alltid respektera att alla hundar inte behöver hälsa på varandra av olika anledningar.
– Efter en tid, när hunden har kommit till rätta i familjen, kan den få lära känna andra snälla hundar och skapa sitt eget kompisgäng som den kan leka med och bara få vara hund.
Hans Rosenbergs tips för barn och hundar:
Glöm inte att en vänlig röst är lika bra beröm som en godisbit
Hur gör man en valp rumsren?
– Ta för vana att alltid ta ut valpen när den har sovit, lekt och ätit, det är då den ofta behöver kissa. Bär ut valpen på en gång och ge den mycket beröm när den gör ifrån sig, då lär den sig att det är positivt att göra det utomhus. Glöm inte att en vänlig röst är lika bra beröm som en godisbit, säger Hans Rosenberg.
Hur uppfostrar man en valp?
– Inkallningen är en viktig sak, och där kan du börja träna hunden direkt när du får hem den. Varje gång du ger hunden mat visslar du en bestämd signal. Du bestämmer om hunden ska sitta eller stå framför dig. Invänta ögonkontakt med hunden därefter ställer du ner matskålen och säger - varsågod. Då tränar du bland annat både inkallning och kontakt med bra avslut. Använd samma signal när ni är utomhus och hunden är lös. Glöm inte att berömma den rikligt på en gång när den kommer in till dig.
LÄS MER: Så fostrar du din valp – från 2 till 9 månader
När ska man gå valpkurs?
– Anmäl valpen till en valpkurs när den är cirka fyra månader. Svenska Brukshundklubben har ett stort utbud i hela Sverige. Det finns också många privata instruktörer i landet. Det är bra för valpen att tidigt lära sig både kontaktövningar och inkallning tillsammans med andra valpar. All inlärning ska ske i positiv anda. Det finns också personlig tränare, om du skulle föredra det.
LÄS MER: Hundexperten Fredrik Steen: Så får du en lydigare valp – enkla övningar
Valpar är som barn – de vill ha både kärlek och närhet
Närhet och vila är viktigt för valpen
– Både människor och hundar mår bra av fysisk närhet. Vänj hunden redan från början att vila och koppla av tillsammans med dig. En stunds gosande på golvet och bara mysa har positiv verkan. Valpar är som barn – de vill ha både kärlek och närhet. Att ställa krav är ett sätt att bry sig, säger Hans Rosenberg.
När ska man börja med koppelträning med valpen?
– Många uppfödare vänjer valparna redan i tidig ålder att ha något runt halsen. Från början kan de ha olikfärgade band som byts ut mot ett enklare halsband. Ibland följer halsbandet med när du köper valpen. I början kan valpen även ha halsbandet på inomhus, men med tiden låter du hunden vara utan. Då lär den sig att när koppel och halsband kommer fram betyder det en positiv promenad. Koppelträning underlättas med godis och en vänlig röst som ”muta”.
Träna valpen inför veterinärbesök
Hans Rosenberg tipsar också om att man i tidigt skede tränar valpen att stå eller sitta, gärna på ett bord. Varken valpar eller vuxna hundar ska på grund av skaderisken hoppa ner själv från bordet.
– Låt det bli en vana att ”undersöka” din valp genom att både lyfta och ta i den. Känn igenom tassar och klor, öronen och hundens mun. Det underlättar nästa gång du ska klippa klor eller borsta tänder på din hund. Glöm inte beröm!
Pälsvård, kloklippning och tandvård
Behovet av pälsvård varierar mycket från ras till ras.
– Uppfödaren kan ge bra besked om vad som krävs. Kloklippningen ska man börja med så fort som möjligt. Vänj valpen med att borsta tänderna så att den inte får tandsten. Det finns speciella tandborstar och fingertutar så man kommer åt ordentligt i hundens mun. Vissa raser, som till exempel de med kort och trubbig nos, kan ha mer tandproblem än andra raser.
LÄS MER: Veronicas tips gör att dina djur aldrig mer får fästingar på sig
LÄS MER: Träna tillsammans med din hund – här är 7 bästa tipsen
LÄS MER: Så sparar du tusenlappar på att köpa hundmat på nätet