Rätt ­uppfostran och hantering kan göra vilken hund som helst ­exemplarisk. Foto: VERONICA KINDBLAD

Experten: Så hanterar du en aggressiv hund

Hundar som beter sig aggressivt mot andra hundar och ­människor är ett stort problem för många hundägare. Men rätt ­uppfostran och hantering kan göra vilken hund som helst ­exemplarisk.

Hundcoachen Fredrik Steen har alla knep du behöver.

Frida Anter

De dagliga hundpromenaderna innebär inte alltid det där fridfulla strosandet i naturen som man hade önskat. För många hundägare utspelar sig i stället en kamp varenda gång det är dags att gå utanför dörren.

När det dyker upp en annan hund eller människa upplever många att de förlorar makten över sin hund. ­Hundexperten Fredrik Steen får ­dagligen drösvis med mejl om problem med aggressiva hundar.

– Hundar som är aggressiva vid möten med andra hundar är ett jätte­vanligt problem, och det beror på dålig uppfostran. Utan tydliga regler blir hunden osäker – och upplevs som ­aggressiv, säger Fredrik Steen.

Fredrik Steen Foto: Christian Örnberg

Hantera en aggresiv hund

Han tycker inte att man ska prata om raser när det gäller hur benägna hundar är att uppvisa ett aggressivt beteende.

Fokus borde i stället ligga på hur ägaren hanterar sin hund.

– Det har funnits förslag om att förbjuda vissa raser men då skulle de dåliga ägarna, som hetsar sina hundar till aggressivitet, göra samma sak med andra raser. Visst finns det enstaka individer som har större kamplust än andra, men de finns inom alla raser.

För att förhindra att din hund utvecklar ett aggressivt beteende ­gäller det att uppfostra hunden rätt från början. Tänk på att beteenden som upplevs som gulliga när hunden är valp kan bli besvärande när den blir äldre.

Inte låta hundar hälsar på varandra

– Hundägare uppmuntrar många gånger valpen att hälsa på andra ­hundar. När hunden sedan blir äldre och vill fortsätta att engagera sig i andra hundar upplevs det plötsligt som ett problem. Hundägaren drar i ­kopplet och hunden svarar med att skälla.

Om du gör tvärtom redan från början – och vänjer valpen vid att inte hälsa på andra hundar – kommer problemen vid hundmöten aldrig att uppstå.

– I stället för att hälsa på hundar under promenaden är det bra om din hund har lekkamrater som den ­känner igen. Då kan hundarna träffas och tryggt leka med varandra med jämna mellanrum, säger Fredrik Steen.

LÄS MER: Köpa hund? Testa vilken hundras som passar dig

Hundexperten Fredrik Steens 6 tips om ­hunden är ­aggressiv

1. Gör hälsokoll på hunden

Börja  med att åka till veterinären för att utesluta att din hund beter sig  konstigt på grund av att den är sjuk eller har ont någonstans. Men är  hunden bara aggressiv vid hund­möten verkar det inte särskilt troligt  att problemet handlar om hundens hälsa.

2. Kommunicera med din hund

Många  problem är symptom på att man inte kan kommunicera med sin hund. Det  hjälper inte att rycka i kopplet, stampa i marken eller skrika när  kommunikationen ­saknas. Se till att hunden tycker att det är kul att  kommunicera med dig genom att vara lite ­rolig. Lek med hunden på  promenaden i stället för att stirra på mobiltelefonen, till exempel. När  hunden ser dig som en resurs kommer den att lyssna på dig i högre  utsträckning.

3. Agera tidigt

Ofta krävs morr eller skall  för att hundägare ska tillrättavisa sin hund. Men då är hunden redan  svår att nå. Så fort hunden visar tecken som att spänna sig och resa  ragg ska du tillrättavisa den. När du får gensvar belönar du det.  Tillrättavisningen och belöningen kan alltså komma innan själva  hundmötet.

4. Tillrättavisa din hund

När du säger åt din hund att den  gör fel handlar det inte om att göra illa eller bestraffa utan bara att  förmedla "kompis, nu gör vi så här i stället". Hur du gör detta beror  på hur kontakten mellan dig och din hund ser ut. Men det sker med hjälp  av fysisk kontakt och kroppsspråk. Det viktiga är att hunden svarar på  tillrättavisningen.

5. Belöna hunden

När hunden gör som du  vill är det viktigt att belöna. Tillrättavisningen får hunden att sluta  för stunden, men det är belöningen som får hunden att vilja göra samma  sak igen. Det är så man upprätthåller det nya beteendet. Belöningen kan  exempelvis vara godis, favoritleksaken eller en lek hunden tycker om.

6. Hjälpmedel?

Visst  finns det hjälpmedel som strypkoppel och nosgrimmor som används för att  hantera aggressiva hundar. Men man ska komma ihåg att det bara är  tillfälliga åtgärder och ingenting som löser problemet. Det är inte via  kopplet hunden ska göra som du säger utan genom er kommunikation.

Hantera tre vanliga situationer

• Hund som vaktar sina saker:

1. Hunden vaktar ­sin mat: Hunden vaktar sin matskål och morrar eller skäller när någon närmar sig. Det här beteendet grundar sig i osäkerhet hos hunden som är rädd för att någon ska ta maten. För att förhindra detta försvarar hunden sin matskål. Ofta har en hund som beter sig så här problem med förtroende, på grund av sin osäkerhet.

2. Nonchalera det ­negativa beteendet: Nonchalera att hunden morrar och skäller när du närmar dig. Lösningen är aldrig att gå in och bråka med hunden i en sådan situation. En hund som redan är osäker som du dessutom ger dig på kommer bara att bli ännu mer osäker.

3. Fyll på ­matskålen: Strunta i att hunden morrar och fyll i stället på med mer mat i matskålen. Då lär sig hunden att när husse eller matte kommer innebär det mer mat och inte att de ska ta bort maten. Det gör att osäkerheten rinner av hunden och den lugnar sig.

• Hund som är aggressiv mot andra hundar

1. Hunden skäller och drar: Ett vanligt problem är att hunden börjar skälla och dra vid hundmöte under promenaden. För hunden är det här ett naturligt beteende. En hund som möter en annan hund tillsammans med sin flock måste ta hand om situationen om ingen annan gör det. Problemet är att hund­ägaren har överlåtit detta till hunden. När den är valp är det inget problem men när hunden blir stor och stark upplever man plötsligt att den är aggressiv.

2. Tillrättavisa hunden: Tala om för hunden att beteendet inte är okej genom att tillrättavisa den. Gör detta i ett tidigt skede, så fort du märker att hunden har fått syn på en annan hund och förändrar sitt beteende. Ju längre du väntar desto svårare blir det att få kontakt med hunden.

3. Belöna: Tillrättavisningen får din hund att upphöra med det negativa beteendet för stunden men om du vill att den dåliga vanan ska förändras för gott måste du jobba med belöning. När hunden gör som du vill ska du vara noga med att belöna för att få hunden att vilja behålla det positiva beteendet.

• Hund som är aggressiv mot människor

1. Hunden är aggressiv: Om din hund ­upplever ett obehag kring möten med nya människor kan detta visa sig i ett aggressivt beteende. En bra idé är att helt enkelt låta din hund slippa hälsa på människor i tid och otid. Gör en deal med din hund: Om hunden håller sig intill dig och uppför sig så låter du bli att tvinga hunden att hälsa på okända människor. När hunden lär sig att den inte behöver hälsa slappnar den av, rädslan avtar och möten med andra människor blir lugnare.

2. Stoppa folk från att hälsa: Ge din hund semester i rädsla genom att hindra människor från att komma fram och hälsa. På så sätt skyddar du hunden från en situation som den finner obehaglig. Ta ett steg fram för att tydligt hindra personen ni möter från att hälsa på din hund. Då visar du för hunden att du ­skyddar den och tar hand om situationen. Så småningom lär sig hunden att den kan lita på dig och blir lugnare.

3. Få hunden att sitta ­bredvid dig: Samtidigt som du hindrar den okända personen ni möter från att hälsa säger du åt din hund att sätta sig bredvid dig. Ett viktigt krav för att få bort rädslan hos hunden är att den ska sitta där. Om man vill få bort rädslan hos hunden ska man inte undvika situationen helt och hållet. Du tvingar inte hunden att gå fram, men låter den inte heller vara rädd, utan kräver bara att den ska sitta stilla bredvid dig.

Tips! Tänk dig en skala från ett till tio där ett är när hunden är underbar och tio när den är ett monster. Ju lägre du är på skalan desto lättare är det att få kontakt med hunden.

LÄS MER: Så får du en lydigare valp – enkla övningar

Guide: Bästa hundmaten

Husdjurssajten djurlandet.nu har testat hundmat, här är deras testfavoriter i olika kategorier (läs hela testet här)

Mellan: Vom Active Fullfør Proteinrik

JÄMFÖR: Hitta lägsta priset på denna hundmat just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Kvalitetsfoder. Riktig mat, inga konstigheter.

Premium: Eukanuba NaturePlus+ Adult

JÄMFÖR: Hitta lägsta priset på denna hundmat just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Massor av omegafetter, mineraler och vitaminer.

Budget: Barking Heads Fusspot Grainfree Salmon

JÄMFÖR: Hitta lägsta priset på denna hundmat just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Mycket omega 3 och fiskfetter för hundar med ledproblem.