Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>Husdjur

Publicerad 3 aug 2017 08:00

Experten: Så hanterar du en aggressiv hund

Foto: VERONICA KINDBLAD / EXPRESSEN VERONICA KINDBLAD

Hundar som beter sig aggressivt mot andra hundar och ­människor är ett stort problem för många hundägare. Men rätt ­uppfostran och hantering kan göra vilken hund som helst ­exemplarisk.

Hundcoachen Fredrik Steen har alla knep du behöver.

De dagliga hundpromenaderna innebär inte alltid det där fridfulla strosandet i naturen som man hade önskat. För många hundägare utspelar sig i stället en kamp varenda gång det är dags att gå utanför dörren.

När det dyker upp en annan hund eller människa upplever många att de förlorar makten över sin hund. ­Hundexperten Fredrik Steen får ­dagligen drösvis med mejl om problem med aggressiva hundar.

- Hundar som är aggressiva vid möten med andra hundar är ett jätte­vanligt problem, och det beror på dålig uppfostran. Utan tydliga regler blir hunden osäker - och upplevs som ­aggressiv, säger Fredrik Steen.

Han tycker inte att man ska prata om raser när det gäller hur benägna hundar är att uppvisa ett aggressivt beteende.

 

Gör rätt från start

Fokus borde i stället ligga på hur ägaren hanterar sin hund.

- Det har funnits förslag om att förbjuda vissa raser men då skulle de dåliga ägarna, som hetsar sina hundar till aggressivitet, göra samma sak med andra raser. Visst finns det enstaka individer som har större kamplust än andra, men de finns inom alla raser.

För att förhindra att din hund utvecklar ett aggressivt beteende ­gäller det att uppfostra hunden rätt från början. Tänk på att beteenden som upplevs som gulliga när hunden är valp kan bli besvärande när den blir äldre.

- Hundägare uppmuntrar många gånger valpen att hälsa på andra ­hundar. När hunden sedan blir äldre och vill fortsätta att engagera sig i andra hundar upplevs det plötsligt som ett problem. Hundägaren drar i ­kopplet och hunden svarar med att skälla.

Om du gör tvärtom redan från början - och vänjer valpen vid att inte hälsa på andra hundar - kommer problemen vid hundmöten aldrig att uppstå.

- I stället för att hälsa på hundar under promenaden är det bra om din hund har lekkamrater som den ­känner igen. Då kan hundarna träffas och tryggt leka med varandra med jämna mellanrum, säger Fredrik Steen.