Vattensköldpaddan har länge varit ett uppskattat husdjur, men är samtidigt inte alltid enkel att ha att göra med.
Vattensköldpaddan har länge varit ett uppskattat husdjur, men är samtidigt inte alltid enkel att ha att göra med. Foto: Shutterstock

Det här ska du tänka på innan du köper sköldpadda

Vattensköldpaddan har länge varit ett uppskattat husdjur, men är samtidigt inte alltid helt enkel att ha att göra med. Det är därför viktigt att beslutet om att skaffa sköldpadda är väl genomtänkt, för att på så vis undvika att du själv eller ditt djur far illa. 

Det finns många olika arter av sköldpaddor och långt ifrån alla går att ha hemma. Den typ som framför allt påträffas som husdjur är av släktet Trachemys. Där ingår bland annat den rödörade vattensköldpaddan som tyvärr sedan 2016 räknas som invasiva djur och får därmed vare sig förökas, säljas eller bytas. 

Vanligt med vattensköldpaddor som husdjur 

Är du sugen på att skaffa en egen Skalman är det i stället arter som exempelvis Trekölssköldpaddan eller Mysksköldpaddan som lämpar sig bäst. Båda är likt den rödörade också vattensköldpaddor. Tresköldssköldpaddan härstammar främst från Kina, Korea och Japan, medan Mysksköldpaddan kommer fån Nordamerika och Kanada.

Det är ingen slump att Trekölssköldpaddan heter som den gör. Namnet bär den med anledning av sina tre åsar eller kölar som löper längst skalets längdriktning. 

Mysksköldpaddan känns snarare igen genom sin gråbruna färg och dess gula markeringar på huvudets sidopartier. Båda arterna blir ungefär 15 centimeter långa. 

Stort ansvar att skaffa sköldpadda 

Även om det är enkelt att charmas av sköldpaddornas vackra uppenbarelse så är det inte lika lätt att ta hand om djuret på ett korrekt sätt. Det är ett stort ansvar som krävs av en som ägare och det finns en rad olika krav man måste uppfylla för att djuren ska må bra. Att placera en sköldpadda tillsammans med akvariefiskar är exempelvis en dålig idé, inte minst på grund av att sköldpaddan speciellt som ung är köttätare.  

Storlekskrav på sköldpaddans akvarium 

Även om sköldpaddan lär få ha fiskakvariet för sig själv inom kort, så är det ganska troligt att det ändå inte uppfyller de krav som finns. Vattensköldpaddan kräver nämligen en minst sagt ganska komplex bostad. 

Hur stort akvariet ska vara beror självklart på sköldpaddans längd, men för en vattensköldpadda på 15 centimeter krävs ett akvarium på minst 0,35 kvadrat. Det ska också ha ett vattendjup på minst 20 centimeter.

I akvariet ska det dessutom finnas en landdel stor nog för att alla sköldpaddor som bor tillsammans ska kunna få plats Det bästa är om landdelen är grävbar. Det är det mest naturliga för sköldpaddan. 

Det ska också finnas tillräckligt många grottor och gömställen, så många att samtliga sköldpaddor i akvariet kan krypa undan samtidigt. 

Ytterligare ett krav är att det ska finnas en solplats med värmelampa som håller temperaturen på runt 35 grader. Vattentemperaturen ska ligga på ungefär 25 grader. 

Men det tar inte slut där. För att sköldpaddan ska kunna tillverka D3- vitamin som behövs i upptaget av kalcium måste ett ljusrör med UVA och UVB-ljus också finnas. Behovet av UV-ljus är omdebatterat, men eftersom det inte är helt klargjort om dess effekter så det ändå bäst att så gott det går försöka efterlikna sköldpaddornas naturliga miljö. 

Viktigt med god hygien 

Sköldpaddor har en tendens till att smutsa ner akvariet, inte minst på grund av deras sätt att slafsa i sig maten. Många väljer därför att mata djuren separat för att på så vis underlätta städningen. 

Ett måste för att hålla akvariet fräscht är dock en pump som ser till att vattnet filteras och cirkulerar. Men att städa och byta vatten en gång i veckan får du ändå räkna med! Avsätt minst två timmar för detta, och ungefär en kvart om dagen för matning. 

Även för din egen skull är det viktigt att tänka på hygienen. Salmonellabakterier tillhör många sköldpaddors normala tarmflora, så det är viktigt att alltid tvätta händerna ordentligt efter att du varit i kontakt med sköldpaddan. 

En hygienisk miljö är viktig för både dig och din sköldpadda. Foto: Shutterstock

Vad äter en sköldpadda? 

Sköldpaddan är inte kräsen när det gäller mat. Men en bra grund är att blanda anpassat torrfoder med tillskott av foderinsekter, fisk- och räkbitar, grönsaker och ätliga akvarieväxter. Glöm inte dränka maten i vitamintillskott och kalkpulver innan utfodring. 

Sköldpaddor ett krävande djur 

En viktig sak att ha i åtanke är att sköldpaddorna kan bli gamla – riktigt gamla. De kan faktiskt bli uppemot 30 år, vilket många kanske inte tänker på. Detta måste så klart ingå i beräkningarna. Att göra sig av med eller lämna bort djuret efter några år är inte helt enkelt. 

Självklart har ålder också att göra med hur sköldpaddan tas om hand. Och tyvärr säljs många sköldpaddor till ägare som inte förstått hur mycket skötsel en sköldpadda kräver. Det i särklass största och vanligaste hotet mot sköldpaddan är faktiskt misskötsel på grund av okunskap.  

När det gäller sjukdomar är sköldpaddor experter på att dölja sina åkommor och när de väl identifieras är det ofta försent. Sjukdomarna som drabbar sköldpaddor i fångenskap är övervägande orsakat av dålig vattenkvalité. Får de leva i en sund miljö blir de med andra ord sällan sjuka. Det är alltså upp till ägaren att hålla akvariet fritt från kraftig bakterieförekomst. 

Sköldpaddor och barn

Även om sköldpaddor är små och söta, så kan skenet bedra. Vattensköldpaddor är alltså inte det perfekta husdjuret för barn och inget att rekommendera. Som vi har kunnat läsa om ovan är de inte speciellt lättskötta och kan dessutom bära på salmonella. De kan också bitas hårt. 

Visst är de söta, men de är inte alltid så snälla. Foto: Shutterstock

Vad kostar en vattensköldpadda? 

En vattensköldpadda kostar ungefär 500 kronor. Ett lämpligt akvarium med tillbehör landar på någonstans runt 3 000 kronor.

Utöver detta tillkommer också en månadskostnad för foder, vitamintillskott, kalcium och försäkring på ungefär 300 kronor. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!