Boris har bott hemma hos Birger och Pernilla i tre månader nu. Foto: Privat

Birger och Pernilla räddade föräldralösa grävlingsungen Boris

Boris var bara ett par månader gammal när Birger och Pernilla hittade honom.

Den lilla grävlingen saknade föräldrar och var utsvulten. 

Han fick flytta hem till paret på gården på Järvsö.

– Han var liten och jätteskruttig. Utsvulten, säger Birger Sjöberg, 66, om grävlingsungen hans sambo hittade en vårdag i mitten av maj. 

Den randige krabaten låg ihopkrupen på en hög grejer i maskinhallen på Järvsö gård i Hälsingland där paret bor. 

– Rätt så snart fick vi veta att det synts påkörda grävlingar där nere på vägen som går nedanför. Han var ensam, det var inte någonting att snacka om den saken, säger Birger. 

I stället för att ringa till viltvårdare i kommunen valde han och Pernilla Magnusson, 51, att ta hem om den lilla grävlingen som nu är en del av familjen, vilket tidningen Land skrivit om tidigare.

Hundarna har lärt upp nya familjemedlemmen

Birger och Pernilla matade Boris med kattmjölksersättning på nappflaska när han först kom till familjen. Deras hundar uppfostrade honom. 

– Vi har två chihuahua-korsningar, så de är rätt små, men när Boris ville leka och bitas när han var liten så satte de honom på plats med en gång. Han har väldig respekt för hundarna, men nu är de kompisar. De sover tillsammans och så, säger Birger. 

På dagarna följer grävlingen ofta med husse runt i huset och på gården, till stallet och ridhuset.

– När man håller på med någonting så tycker han det är jätteroligt att vara med. 

– Han är en väldigt social grävling, säger Birger. 

”Hundarna uppfostrade honom”, säger Birger om Boris som trivs i hans knä. Foto: Privat
Boris är en ständig följeslagare hemma på gården. Foto: Privat

Grävlingar skiljer sig från andra vilda djur

Man får inte ta hand om vilda djur hursomhelst, men till skillnad från många andra djur är det okej att ha grävlingar som husdjur, enligt Jordbruksverket. För Birger var det en självklarhet att ta hand om lilla Boris. Pernilla har haft en annan grävling (vid namn Märta) som husdjur tidigare och båda två arbetar med djur, har en hästgård, hundar, katter och kaniner.

– Man kan inte ha en grävling i en lägenhet, men om man bor på landet och det inte är massa vägar för nära så går det. 

– Man kan ju inte lämna ett djur som håller på att dö, är lite skadat och behöver hjälp. Det var en självklarhet för oss att ta hand om honom. Sen lever han fritt och går ut och in som han vill. Nu är han faktiskt borta längre och längre stunder, säger Birger. 

Grytet som han troligtvis föddes i någon gång mellan februari och mars ligger på gården. 

Bilister och jägare hot mot grävlingar

Grävlingar kan bli uppåt 15 år, men många blir inte så gamla. 

– Bilar är deras värsta fiender och jägare som tycker det är kul att skjuta dem. Jag vet inte varför de tycker att det är kul, men grävlingar kan ställa till med besvär. Äldre grävlingar kan ge sig på höns och vända uppochner på trädgårdsland ganska effektivt. Det kan naturligtvis störa människor. Men annars är de vackra, intelligenta djur som är oerhört tillgivna och väldigt mysiga. Det skulle du nog tycka om du träffade Boris, säger Birger. 

– Han är trevlig. Han är ett vilt djur med vilda instinkter, men han är snäll och trivs jättebra. Han har vuxit och blivit stor och stark. Det är fröjd att se. 

Birger hoppas Boris återvänder till sitt gamla gryt i framtiden.

– Ett vilt djur hör hemma i naturen. Drar han i väg så drar han i väg. Han har full frihet och kan komma och gå som han vill. Drar han en dag så får vi bara hoppas att det går bra för honom. Väljer han att stanna så får han göra det.

Boris kan gå och komma som han vill. Foto: Privat

Bilister som kör på grävlingar eller andra små rovdjur har inte anmälningsskyldighet och på Nationella viltolycksrådets hemsida saknas uppgifter om hur många grävlingar som dör i trafiken varje år. Enligt Svenska Dagbladet dog omkring 20–30 tusen grävlingar årligen i början av 00-talet i trafiken, men mörkertalet är troligtvis stort. 

LÄS MER: Här är svenskarnas absolut konstigaste husdjur 

LÄS MER: Så blir du av med grävlingen i trädgården