Är din hund för tjock? Så blir den sund igen!

En övervikt hund behöver hjälp för att gå ner till en hälsosam vikt.

Foto: John Mcallister

En övervikt hund behöver hjälp för att gå ner till en hälsosam vikt.

Se till att din vovve håller vikten. För en rund hund är verkligen inte en sund hund. Här är tips på hur du håller hunden slank - och bantar den som blivit överviktig.

Andra har också läst

 Upp till en tredjedel av de svenska hundarna är överviktiga", säger Marie Sallander som har doktorerat om svenska hundars kost och motion vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala.

Marie Sallander, som även är rådgivare till hund- och kattägare om djurens kost och motion, berättar att en överviktig hund riskerar att drabbas av sjukdomar.

Kortare livslängd

- Hunden kan exempelvis få diabetes eller skelettsjukdomar, säger hon.

I en studie där forskarna följde ett antal labradorer under hela deras livstid, visade det sig att de knubbiga hundarna i genomsnitt levde två år kortare än de smala hundarna.

- Ur ett hälsoperspektiv ska en hund vara slank. Det är samma princip som gäller för människor, säger Sallander.

Det är ganska enkelt att ta reda på om en hund har rätt vikt. Marie Sallander förklarar:

- Man ska med lätthet känna hundens revben när man stryker den längs revbenen. Den ska ha midja och bredare höfter, ungefär som en rokokodam, säger hon.

Matrester är okej

Men att hålla hunden i rätt vikt kan vara svårt. Det är ju så lätt att sticka till sin favorit lite extra matrester, en kaka vid fikat och lite extra hundgodis på promenaden.

- Det är okej att ge hunden lite matrester och hundgodis, men tänk då på att ge hunden mindre av det vanliga fodret. Det är det totala intaget av mat som räknas, säger Sallander.

Alla fodertillverkare har tabeller för hur mycket mat de rekommenderar att hunden behöver äta varje dag. Men trots det kan det bli fel.

- Kom ihåg att fodertillverkarna ger rekommendationer baserade på en genomsnittlig vikt, så ta deras utfoddringstabeller som en startpunkt, men följd dem inte slaviskt, säger Marie Sallander och fortsätter:

- Du måste anpassa mängden mat till just din hund. En 30 kilo tung labrador behöver till exempel i genomsnitt mindre mat än en lika tung schäfer.

Inte känsliga som katter

Som tur är går det bra att dra ner på hundars matranson, de är inte alls lika känsliga som katter är.

- Hundar kan man minska maten för ganska snabbt. Prova till att börja med att dra ner fodret till 75 procent av det du ger, säger Sallander.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande