En övervikt hund behöver hjälp för att gå ner till en hälsosam vikt. Foto: John Mcallister

Är din hund för tjock? Så blir den sund igen!

Se till att din vovve håller vikten. För en rund hund är verkligen inte en sund hund. Här är tips på hur du håller hunden slank - och bantar den som blivit överviktig.

Annika Rydman

 Upp till en tredjedel av de svenska hundarna är överviktiga", säger Marie Sallander som har doktorerat om svenska hundars kost och motion vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala.

Marie Sallander, som även är rådgivare till hund- och kattägare om djurens kost och motion, berättar att en överviktig hund riskerar att drabbas av sjukdomar.

Kortare livslängd

- Hunden kan exempelvis få diabetes eller skelettsjukdomar, säger hon.

I en studie där forskarna följde ett antal labradorer under hela deras livstid, visade det sig att de knubbiga hundarna i genomsnitt levde två år kortare än de smala hundarna.

- Ur ett hälsoperspektiv ska en hund vara slank. Det är samma princip som gäller för människor, säger Sallander.

Det är ganska enkelt att ta reda på om en hund har rätt vikt. Marie Sallander förklarar:

- Man ska med lätthet känna hundens revben när man stryker den längs revbenen. Den ska ha midja och bredare höfter, ungefär som en rokokodam, säger hon.

Matrester är okej

Men att hålla hunden i rätt vikt kan vara svårt. Det är ju så lätt att sticka till sin favorit lite extra matrester, en kaka vid fikat och lite extra hundgodis på promenaden.

- Det är okej att ge hunden lite matrester och hundgodis, men tänk då på att ge hunden mindre av det vanliga fodret. Det är det totala intaget av mat som räknas, säger Sallander.

Alla fodertillverkare har tabeller för hur mycket mat de rekommenderar att hunden behöver äta varje dag. Men trots det kan det bli fel.

- Kom ihåg att fodertillverkarna ger rekommendationer baserade på en genomsnittlig vikt, så ta deras utfoddringstabeller som en startpunkt, men följd dem inte slaviskt, säger Marie Sallander och fortsätter:

- Du måste anpassa mängden mat till just din hund. En 30 kilo tung labrador behöver till exempel i genomsnitt mindre mat än en lika tung schäfer.

Inte känsliga som katter

Som tur är går det bra att dra ner på hundars matranson, de är inte alls lika känsliga som katter är.

- Hundar kan man minska maten för ganska snabbt. Prova till att börja med att dra ner fodret till 75 procent av det du ger, säger Sallander.

Så får du din hund att gå ner i vikt

 • Minska hundens dagliga matranson med en fjärdedel. Hundar klarar en snabb minskning av matransonen.
 • Ge hunden mat lika ofta som du brukar.
 • Ett alternativ är att välja ett foder med mindre energi - med mindre protein och fett. Tänk bara på att först läsa innehållsförteckningen! Alla fodertillverkare har nämligen sin egen definition för vad som är "light".
 • Blanda rivna morötter i fodret. Morötter innehåller nyttiga fibrer. Vill hunden inte äta, prova med att mixa morötterna i stället innan du blandar i dem.
 • Ge matrester med omtanke! Serveras hunden resterna från middagen, så måste den få mindre foder den dagen. Ta helst bort det feta från maten, som såsen.
 • Ge godis med måtta. Får hunden mycket hundgodis, dra ner på fodret den dagen.
 • Öka mängden motion successivt för en överviktig hund. Tänk på att de extra kilona är tunga att bära.

Hur mycket mat behöver min hund?

En hund ska vara slank. Du ska känna revbenen när du stryker längsmed hundens sida. Måste du trycka till för att känna revbenen så är hunden för tjock.

 

Ge mat efter fodertillverkarens rekommendationer - men tänk också efter själv! En aktiv hund behöver mer mat än en hund som mest ligger och sover.

 

Om hunden äter ett helfoder, så ge inte extra mineraler och vitaminer! Det är direkt farligt för hunden. Exempelvis kan för mycket kalcium orsaka skelettskador.

 

KÄLLA: Marie Sallander - experten på kost, motion och träning för hund och katt och därtill relaterade sjukdomar.

Råd om hundgodis

 • Ge bara små bitar godis. För hunden är lukten och smaken viktigast, inte mängden.
 • Använd en tub med skinkost som hundgodis. Låt hunden få sig "en slick" när den varit duktig. Tips: kan vara bra att förvara hundens skinkost i en särskild plastpåse i kylen så att inte familjen tar fel tub!
 • Extra gott godis är exempelvis korv och köttbullar. Kom ihåg att dela upp i pyttesmå bitar.
 • Att använda hundens torrfoder som godis uppskattas inte av alla hundar. Men vissa vovvar blir lika glada för en "kula" som de blir för en bit köttbulle.

Vad är barf?

Förenklat är Barf hundarnas LCHF. Barf står för Bones and raw food - på svenska biologiskt anpassad rå föda.

 

Den som "barfar" ger sin hund rått kött - råa köttiga ben som kycklingvingar, nötsvans, revben och inälvor som hjärta och vom samt även rå fisk.

 

Hunden matas också med grönsaker som antingen ska kokas eller mixas i en matberedare.

 

Hälften av grönsakerna ska vara gröna blad som sallad och spenat, andra hälften ska vara rotfrukter.