I Sverige finns över 100 000 hemlösa katter. Foto: Istock

Adoptera en hemlös katt – få en vän för livet

Drömmer du om att skaffa katt? Innan du bokar en kattunge kan du fundera på att i stället adoptera en hemlös katt. 

Fördelarna är många – och en räddad katt blir ofta väldigt lojal mot sin nya ägare. 

Varför adoptera katt?

I Sverige finns över 100 000 hemlösa katter. De lever ett svårt liv och det är inte ovanligt att de har förfrysningsskador och avbrutna tänder efter att de desperat försökt äta mat som är genomfryst.

– Katter är ett tamdjur som är beroende av människan. Man kanske tolkar kattens självständighet som att den kan klara sig själv, men det är helt fel. Katter klarar exempelvis inte av den svenska vintern särskilt bra, säger Carina Franzén, ordförande på Katthemmet i Vaxholm. 

Fördelarna med att adoptera en katt

Att ta hand om en hemlös katt har sina fördelar – även om du ska vara medveten om att katten har en tuff tid bakom sig och att det kan ta tid innan den fullt ut litar på människor igen. Men den som ger katten tid och kärlek har mycket att vinna. 

– Ett djur som har haft det väldigt svårt och sedan blir omhändertagen blir många gånger väldigt tacksam och lojal mot sin ägare, säger Carina Franzén.

En räddad katt blir oftast väldigt lojal mot sin ägare.

Hur adopterar man en katt?

Runt om i Sverige finns många katthem som tar hand om hemlösa katter och placerar dem i trygga hem. Kolla upp vad som finns i din närhet och kontrollera att det är ett seriöst katthem som jobbar tillsammans med en veterinär. 

– Katter som tas om hand behöver bland annat vaccineras, avmaskas, kastreras och id-märkas. Ofta har de också sjukdomar och gamla skador från slagsmål som behöver ses över, säger Carina Franzén.

Att vända sig till ett katthem ger en extra trygghet eftersom de som jobbar där är erfarna och kan hjälpa till att matcha rätt katt med rätt människa. Personalen vet vilka katter som har speciella behov och ser vilka katter som exempelvis kan trivas i en barnfamilj. 

Finns det något mysigare än en kurrande katt? Foto: Istock

Själv ta hand om en katt som verkar hemlös

Om du vill ta hand om en katt i din närhet som du tror är hemlös måste du börja med att försäkra dig om att den faktiskt inte har ett hem någonstans. Sätt upp lappar, prata med grannar och gå med i lokala Facebook-grupper där bortsprungna katter efterlyses. 

– Om det går att komma nära katten kan du se om katten har en tatuering i örat. Om inte så bör du ta kontakt med någon som har en chipläsare. Veterinärer har sådana men också katthemmen och en del privatpersoner. Är katten chippad och registrerad kan du få fram ägarens namn på exempelvis djurid.se, säger Carina Franzén. 

Även polisen har tillgång till djurregistret. 

Du bör också vara medveten om att det kan bli kostsamt. Katten behöver vaccineras, avmaskas, id-märkas och eventuellt kastreras. En katt som levt ute har också ofta skador och åkommor som behöver tas om hand av veterinär. Det kan också vara en lång process att bygga upp tilliten. Där gäller det att ha tålamod och kunskap om vad som krävs för att socialisera en katt. I sådana lägen kan man ringa ett katthem för att få råd om hur man bör göra. 

Innekatt eller utekatt? 

Många katthem har som krav att du har din nya kompis som innekatt. Men det gäller inte alla, Katthemmet i Vaxholm har exempelvis inte det kravet. 

– En katt som levt ute kan bli uttråkad av att bara vara inne. Det som är viktigt då är så klart att den får vara ute i en liknande miljö som den är van vid. Men en gammal katt som levt ute i många år kan vara färdig med utelivet och tycker att det är fullt tillräckligt om den får ligga i solen på en balkong ibland. Det är olika från katt till katt, säger Carina Franzén.

Om du vill ha en inne- eller utekatt kan alltså avgöra vilket katthem du ska vända dig till. Katthemmen kan också ha olika krav på hemmet i övrigt. Vissa adopterar exempelvis bara till familjer där katten får sällskap av en annan katt.

LÄS MER: 11 fantastiska anledningar att skaffa katt 

Bästa kompisar! Katter och barn kan gå bra ihop – det viktiga är att föräldrarna lär sina barn att respektera katten. Foto: Istock

Adoptera katt i en barnfamilj

Visst går det att adoptera en katt även om du har barn. Hör med katthemmet, personalen där kan ofta avgöra vilka katter som skulle uppskatta det mer livliga livet i en familj. 

– Ofta är det enklare med kattungar, kanske för att deras energinivå avspeglar barnens. En äldre katt trivs troligen bättre i en lugnare familj utan små barn. Oavsett är det viktigaste hur föräldrarna pratar med sina barn, så att de förstår att katten är en levande varelse som man måste respektera, säger Carina Franzén. 

LÄS MER: Vilken katt passar dig? Här är 13 populära raser 

Kattunge eller fullvuxen katt

Hos katthemmen runtom i Sverige finns det både fullvuxna katter och kattungar som söker nya hem. Prata gärna med personalen för att komma fram till vilken katt som skulle trivas bäst hos dig. 

Beroende på kattens historik kan den vara mer eller mindre skygg. Vissa katter är inte alls skygga och är redo att hitta ett nytt hem efter bara några veckor på ett katthem. Andra, som kanske levt hela sitt liv utomhus, kan behöva stanna på katthemmet i några år innan de är redo att hitta ett nytt hem.  

– De katterna kanske aldrig blir några knäkatter. De kanske inte vill bli klappade men lever ett gott och tryggt liv ändå tillsammans med sina människor. Det krävs en viss typ av person för att adoptera en sådan katt, säger Carina Franzén på Katthemmet i Vaxholm. 

Även om katter är självständiga behöver de mänsklig kontakt och närhet. Foto: Istock

Även katter behöver sällskap

Visst, en katt behöver inte lika mycket tillsyn som en hund. Men den behöver fortfarande sällskap och omvårdnad. Om du skaffar en innekatt kräver det ännu mer av dig som ägare. 

– Katter är ju på ett sätt mer självständiga än hundar, men de är fortfarande sociala varelser som inte vill leva i ensamhet. Jobbar du heltid och är borta från hemmet ofta kanske det inte är bästa läget att skaffa katt just nu, säger Carina Franzén.

En katt kan dessutom bli över 20 år, så du behöver även fundera över hur din plan för framtiden ser ut. 

Har du råd?

Det är inte bara mat och kattströ som kommer att kosta om du skaffar katt. Den behöver vaccineras regelbundet, ha en försäkring och har du ingen som kan passa den då du åker bort behöver du betala för att lämna den på ett kattpensionat. 

– Man behöver fundera över om man har råd att betala veterinärräkningar och annat som kan tillkomma, säger Carina Franzén. 

LÄS MER: 27 viktiga saker att tänka på innan du skaffar katt 

LÄS MER: Här är svenskarnas konstigaste husdjur 

LÄS MER: Stort test! Här är bästa kattsanden