De är inte bara söta - de får dig att må bra också

7 smarta sätt: Så här tolkar du din katt

Mjau! Varje katt har sitt individuella uttryckssätt, men det finns förstås en hel del gemensamma läten och rörelser som det är bra att lära sig tolka.

Här får du en snabbkurs i kattkommunikation!

1. Varför spinner kattar?

Den vanligaste orsaken till att katten spinner är att den är nöjd och tillfreds med tillvaron. Spinnandet kan också vara en del av kommunikationen mellan en hona och hennes ungar. Men även en rädd katt kan spinna. Om den till exempel håller på att föda eller är döende kan spinnandet göra att den blir lugnare.

Foto: Adobe Stock

2. Varför jamar katter?

Det vanligaste sättet för katter att kommunicera med människor är genom att jama. Hur mycket en katt jamar varierar och varje katt har sitt register. Genom att jama på olika sätt kan katten förmedla vad den vill, till exempel ha mat eller gå ut, på ett sätt som oftast är begripligt åtminstone för dess ägare. Äldre katter kan börja jama mer än de gjort tidigare, speciellt nattetid, vilket då ofta beror på att de känner sig ensamma och oroliga.

3. Varför trampar katter med tassarna?

Som kattunge trampade den med tassarna när den låg vid sin mamma och skulle dia. När den nu hoppar upp i ditt knä och gör samma rörelse återvänder den till sitt barndomsbeteende. För katten är det här en mysig stund av tillgivenhet så för att behålla er goda relation är det viktigt att inte köra bort den även om det kan göra lite ont när de vassa klorna trycks mot huden.

Guide: Bästa torrfodret för katter

Husdjurssajten djurlandet.nu har testat torrfoder för katter, här är deras testfavoriter i olika kategorier (läs hela testet här)

Premium: Taste of the Wild Canyon River

JÄMFÖR: Hitta lägsta priset på denna kattmat just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Dunderkur för pälsen, innehåller öring och lax, lättsmält.

Mellan: Royal Canin Veterinary Care Cat Skin Hairball

JÄMFÖR: Hitta lägsta priset på denna kattmat just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Hårbollar på fel ställe? Bra vid förstoppning.

Kattungar: Royal Canin Kitten Torrfoder

JÄMFÖR: Hitta lägsta priset på denna kattmat just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Allt det som kattungen behöver första året.

Special: Nature’s Protection Cat Sensitive Digestion

JÄMFÖR: Hitta lägsta priset på denna kattmat just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Täcker alla behov av proteiner, fetter och aminosyror.

4. Varför klöser katter på möbler?

Katten har flera goda skäl till sitt klösande. Dels vill den vässa framklorna, dels behöver den få loss utslitna gamla klodelar och träna på att dra in och ut klorna. Samtidigt doftmarkerar katten med hjälp av de doftkörtlar som finns på undersidan av framtassarna. Det är alltså ingen slump om det är din favoritfåtölj som blir hårdast åtgången, du har ju lämnat din doft där och katten svarar med sin egen doftmarkering.

5. Om en katt skjuter rygg

Katten skjuter rygg för att den är rädd. Genom att kröka ryggen och stå med stela ben ser den så stor ut som möjligt, vilket förstås är positivt i mötet med exempelvis en hotfull hund. Denna hållning kompletteras ofta av ett högt fräsande. Om katten i stället kryper ihop med indragen svans är den förmodligen orolig. Då är morrhåren också ofta bakåtstrukna.

LÄS MER: 27 viktiga saker att tänka på när du skaffar katt

6. Om kattens svans

När katten svänger på svansen är det ett tecken på rädsla eller oro, att den är i någon form av konflikt. Vickar den på svansspetsen signalerar det upphetsning under till exempel en jakt, medan en piskande svans visar att katten är arg. När svansen pekar rakt upp kan du däremot vara säker på att din katt är nöjd och belåten.

7. När katten lägger öronen bakåt

När öronen fälls ner mot huvudet betyder det att katten är obekväm på något sätt, antingen rädd eller aggressiv. Spärrar den dessutom upp ögonen och viftar på svansen är det läge att se upp så du inte blir biten. Står öronen däremot rakt upp är katten antingen avslappnad och nöjd eller aktivt intresserad.

Foto: Adobe Stock

Så hur vet man då att en katt gillar en?

När katten spinner hos dig är det ett tecken på tillgivenhet och välbehag. Den gnider sitt huvud eller svans mot dina ben eftersom den gillar att vara nära dig. När en katt trampar i knät återvänder den till sitt barndomsbeteende då den diade hos sin mamma. För katten är det en mysig stund och ett sätt att visa sin tillgivenhet. Även när katten rullar på golvet framför dig visar den att den tycker om dig. Det här gör katter bara när de känner sig avspännda tillsammans med en person. 

LÄS MER: Stort test: Här är den bästa kattsanden

Guide: Bästa färskfodret för katter

Husdjurssajten djurlandet.nu har testat färskfoder för katter, här är deras testfavoriter i olika kategorier (läs hela testet här)

Mellan: Canagan Cat

JÄMFÖR: Hitta lägsta priset på denna kattmat just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

För vuxna katter, rik på omega 3 och 6.

Budget: Mjau Kattmat Oxkött i Gelé

JÄMFÖR: Hitta lägsta priset på denna kattmat just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Budgetalternativ som katten gillar.

Special: Bozita Feline Ren

JÄMFÖR: Hitta lägsta priset på denna kattmat just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Svenskt med minst 88%kötthalt.

Tre olika prisklasser

Budget: Bondkatt, cirkapris: 500 kronor.

Medel: Helig birma, cirkapris: 6 000 kronor.

Lyx: Sphynx, cirkapris: 12 000 kronor.

Aktuellt just nu