16 saker att tänka på innan du skaffar hund

1 av 5: Frågorna du bör ställa till dig själv innan du slår till

Från den dag du får hem din valp måste du börja träna den.

Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto

2 av 5: Från den dag du får hem din valp måste du börja träna den.

Det finns ju inget sötare än en valp, men den kräver mycket jobb.

Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto

3 av 5: Det finns ju inget sötare än en valp, men den kräver mycket jobb.

Det är ett stort ansvar att skaffa hund.

Foto: Adobe Stock

4 av 5: Det är ett stort ansvar att skaffa hund.

Visst är det lätt att förälska sig i ett gulligt utseende, men att välja ras innebär så mycket mer än så.

Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto

5 av 5: Visst är det lätt att förälska sig i ett gulligt utseende, men att välja ras innebär så mycket mer än så.

Det är så klart supermysigt och kul att ha en fyrbent vän.
Men det innebär också ett stort ansvar och är ett beslut du bör fundera igenom noga. Vi hjälper dig på traven genom att lista 16 saker att tänka på innan du paxar den där gulliga valpen.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

1. Tänk långsiktigt

En hund lever i 10-15 år. Fundera över om det verkar rimligt att du kommer vilja och orka ta hand om en hund så länge. Kommer du att pallra dig ut på promenader varje dag i ur och skur? Hur kommer din arbets- och bostadssituation se ut? Kommer din familj eller din ekonomi kanske att förändras?

2. Välj ras med omsorg

Visst är det lätt att förälska sig i ett gulligt utseende, men att välja ras innebär så mycket mer än så. Olika raser har olika humör, behov och utmaningar. Läs på ordentligt innan du bestämmer dig.

LÄS MER: Här är åtta populära hundraser 

3. Skaffa valp...

Det finns ju inget sötare än en valp, men den kräver mycket jobb. Så fort den kommer hem måste du börja träna den, vilket sedan fortsätter under unghundsperioden. Tänk på att en valp inte kan lämnas ensam, utan behöver sällskap i princip dygnet runt det första halvåret.

Här är de fyra valpfodren nedan i testet från djurlandet.nu

 

Guide: Bästa valpfodret för din unga hund

Husdjurssajten djurlandet.nu har testat valpfoder, här är deras testfavoriter i olika kategorier (läs hela testet här)

Premium: Orijen Puppy Dry Dog Food Valpfoder

JÄMFÖR: Hitta lägsta priset på detta valpfoder just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Högkvalitativt, fungerar bra för valp med känslig mage.

Mellan: Eukanuba Puppy Lamb & Rice

JÄMFÖR: Hitta lägsta priset på detta valpfoder just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Bra grund när det gäller näringsintag.

Budget: Royal Canin Mini Puppy

JÄMFÖR: Hitta lägsta priset på detta valpfoder just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Mätt och belåten, ger de näringsämnen valpen behöver.

Special: Josera YoungStar

JÄMFÖR: Hitta lägsta priset på detta valpfoder just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Spännande med foder av potatis och kyckling.

4. ...eller skaffa vuxen hund?

Att bli ägare till en vuxen hund har sina fördelar. Hunden är redan rumsren, biter inte sönder saker, kan ta långa promenader och kräver inte lika mycket fokus som en valp. Nackdelen är att den redan kan ha lagt sig till med oönskade beteenden som kan vara svåra att träna bort. Ta reda på så mycket du kan om hunden av den tidigare ägande så du vet vem du får hem.

LÄS MER: Så fostrar du din valp – från 2 till 9 månader 

5. Välj uppfödare med omsorg

Att välja uppfödare är nästan lika viktigt som att välja ras. Tänk på att du säkert kommer återkomma till uppfödaren med frågor många gånger, så en bra relation är värdefull. Försäkra dig om att uppfödaren är seriös och tar väl hand om sina djur. Genom att välja en uppfödare ansluten till Svenska Kennelklubben kan du känna dig trygg i att den uppfyller en rad regler. 

Foto: Adobe Stock

En liten hundvalp behöver omsorg dygnet runt

6. Ha koll på alla papper

När du hämtar din hund ska du få ett registreringsbevis, ett köpeavtal och ett valpbesiktnings­intyg som inte får vara äldre än sju dagar. Hunden ska vara id-märkt. 

7. Vaccination och avmaskning

Hundar bör vaccineras mot valpsjuka, hepatit och parvovirus samt mot kennelhosta. Vanligtvis brukar uppfödare se till att hunden får grundvaccinet, men det finns olika vaccinationsprogram. Se till att uppfödaren ger dig ett vaccinationsschema och eventuellt vaccinationsintyg.

8. Försäkra hunden

Det är superviktigt att försäkra din hund. Att vårda en sjuk eller skadad hund kan annars bli en mycket dyr historia. Läs igenom försäkringsvillkoren noga, att välja den billigaste försäkringen kan i längden visa sig bli det dyraste alternativet.

9. Träna valpen

Från den dag du får hem din valp måste du börja träna den. Först och främst ska den lära känna sin nya hemmiljö och sin familj. Sedan behöver valpen träna på att bli rumsren, bli hanterad, gå fint i koppel, vara ensam, kommunicera och lyda. Det krävs tid och kunskap för att det ska bli bra. Ett bra tips är att gå en valpkurs. Där får du som hundägare stöd och hunden får lära sig att fungera socialt med andra hundar.

LÄS MER: Så får du en lydigare valp – hundcoachen tipsar om enkla övningar 

10. Ge bra mat

Det är inte helt lätt att navigera i djungeln av foder. Det går givetvis att laga mat själv till din hund, men det gäller att du läser på så att den får i sig allt den behöver. En hund mår inte bra av att leva på våra matrester och det finns många saker vi äter som är direkt farliga för dem, till exempel lök, choklad och vindruvor. Genom att köpa ett helfoder är du säker på att hunden får i sig rätt proportioner och rätt näringsämnen. Be gärna uppfödaren om tips och råd och håll koll så att din hund inte blir överviktig.

Här är de tre fodren nedan i testet från djurlandet.nu

 

Guide: Bästa hundmaten

Husdjurssajten djurlandet.nu har testat hundmat, här är deras testfavoriter i olika kategorier (läs hela testet här)

Mellan: Vom Active Fullfør Proteinrik

JÄMFÖR: Hitta lägsta priset på denna hundmat just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Kvalitetsfoder. Riktig mat, inga konstigheter.

Premium: Eukanuba NaturePlus+ Adult

JÄMFÖR: Hitta lägsta priset på denna hundmat just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Massor av omegafetter, mineraler och vitaminer.

Budget: Barking Heads Fusspot Grainfree Salmon

JÄMFÖR: Hitta lägsta priset på denna hundmat just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Mycket omega 3 och fiskfetter för hundar med ledproblem.

11. Vad ska hunden göra på dagarna?

De flesta av oss måste ju jobba eller gå i skolan. Redan innan man får hem sin hund bör man fundera igenom vem som ska ta hand om hunden på dagarna. Kan man inte ha den med sig på dagarna är hunddagis eller dagmatte ett bra alternativ. En vuxen hund som tränats ordentligt på att vara ensam kan lämnas själv hemma i några timmar, men tänk på att hundar är flockdjur och behöver sällskap så att de är själva mer än fem timmar själv är inte att rekommendera. Enligt jordbruksverkets allmänna råd ska hundar rastas minst var sjätte timme.

12. Sköt om hunden

Att ta hand om din hund tar tid. Minst en gång i veckan bör du kontrollera hundens päls och hud efter ohyra, sår och eksem. Kolla också så att tassarna inte har några sprickor och att öronen är rena och inte luktar illa. Tänderna bör borstas dagligen och du måste regelbundet borsta pälsen och klippa klorna. Hur ofta beror på ras. Är din hund smutsig ska den så klart badas eller duschas, men gör det absolut inte för ofta och använd produkter anpassade för hundar.

LÄS MER: Förstår du hunden? 14 vanliga misstolkningar

13. Aktivera hunden

En hund behöver såväl fysisk som mental aktivitet. Promenader och att springa bredvid när du cyklar eller åker skidor är bra motion. Utöver det kan du till exempel låta din hund leta efter godis och leksaker, träna vardagslydnad, lära hunden olika trick, låta den balansera på liggande trädstammar och bada. För en valp gäller enbart lek, sedan kan man successivt inför allt längre promenader och svårare övningar. Det finns också en rad olika kurser och aktiviteter ni kan engagera er i tillsammans. Varför inte testa agility, rallylydnad eller draghundsport?

Foto: Adobe Stock

Daglig motion är viktigt för hunden

14. Ta ditt ansvar som ägare

Visa alltid hänsyn mot andra människor och djur och tänk på att alla inte uppskattar hundar. Håll hunden kopplad på allmän plats, låt den inte jaga andra djur eller skälla okontrollerat, respektera att alla hundar inte vill hälsa på varandra, plocka alltid upp bajs och lämna inte hunden kopplad någonstans utan tillsyn. I Sverige gäller ett såkallat strikt hundägaransvar, vilket innebär att du som ägare alltid är direkt ansvarig för vad din hund gör. Det gäller exempelvis om den biter en annan hund, har sönder något, eller orsakar en trafikolycka. Det kan vara en god idé att se över ansvarsförsäkringen i din hemförsäkring samt sätta sig in i lagar och regler.

15. Res ansvarsfullt

Att resa blir ofta lite krångligare efter att man blivit hundägare. Antingen får man hitta hundvakt, lämna den på hundpensionat eller ta med den. I bil ska hunden antingen sitta i en bur eller fastspänd med ett särskilt hundbälte och det är viktigt att du har god uppsikt över den. Vid resa med buss, tåg, färja eller flyg inrikes går det oftast bra att ta med hund på något sätt. Det är dock viktigt att kontrollera reglerna och boka in hunden i förväg. Tänk också på hur resan kommer att påverka hunden, en resa kan vara väldigt stressande. 

Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto

16. Ekonomi

En hund kostar betydligt mer än inköpspriset och du bör ta upp den som en post i din budget innan du bestämmer dig. Enligt Svenska kennelklubben kostar bara mat, försäkring, vaccin och bajspåsar runt 15 000 kronor om året för en Golden retriever. Lägg där till koppel, leksaker, matskålar, bilbur, dagmatte, hundpensionat, hundkurser, kloklippning, avmaskning osv så inser du snabbt att det hela kan dra i väg.

Källor: skk.se, brukshundklubben.se och agria.se

LÄS MER: Köpa hund? Testa vilken ras du ska ha 

LÄS MER: Djurägare? Då ska du alltid ha en gummihandske under soffkudden 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande