Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

10 söta hundraser för dig som är pälsdjursallergiker

Schnauzers är otroligt lojala djur. Och allergivänliga.

Foto: Shutterstock

1 av 3

Labradoodle är en populär ras och sägs också vara särskilt allergivänlig.

Foto: Shutterstock

2 av 3

Allergi är något högst individuellt, och det är just därför inga garantier kan utlovas.

Foto: Shutterstock

3 av 3

Att påstå att det finns 100 % allergisäkra hundar vore att ljuga. Men däremot finns det raser som lämpar sig bättre för allergiker än andra. 

Här listar vi de vanligaste, allergivänliga hundarna – som hjälp i jakten på den perfekta vovven. 

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Även om myten om en helt allergifri hund är falsk, så finns det finns fortfarande raser som helt klart passar sig bättre än andra. Så för alla hundsugna allergiker – det finns hopp! 

Allergi är något högst individuellt, och det är just därför inga garantier kan utlovas. Ett hett tips är därför att försöka umgås med en hund av samma ras som den du är intresserad av att skaffa. På så vis kan du försäkra dig om att hunden passar dig, och inga onödiga misstag begås. Kom dock ihåg att det ibland kan ta lång tid innan du faktiskt märker ifall du reagerar på hunden eller inte. Så ha inte för bråttom. 

Allergen i mer än bara pälsen 

Det är framför allt tjocka pälsen som är allergiframkallande, men inte bara. Allergen, alltså det ämne som allergiker reagerar på, kan även finnas i saliven och i viss mån i urinen hos hunden. Forskning har dessutom visat att mängden allergen skiljer sig stort mellan olika hundindivider även inom samma ras eller blandras.

Minska risken för allergisk reaktion

Skaffa en så liten allergivänlig hund som möjligt och som inte fäller.

Ha inte hunden i sängen. 

Tvätta händerna efter att du gosat med hunden.

Låt aldrig hunden slicka dig i ansiktet.

Borsta och klipp alltid hunden utomhus.

Bada och tvätta hunden ofta.

Men för att börja någonstans; här är 10 allergivänliga hundar att spana in. 

1. Pudel

Pudlar fäller inte men har samtidigt tidskrävande päls.

Foto: Shutterstock

Pudlar är förutom allergivänliga, otroligt smarta djur med risk för att manipulera sina ägare. Pudeln är en mycket godtrogen familjehund med enorm energi. Barn och pudlar går i de allra flesta all väldigt bra ihop. 

Att lämnas för länge ensam är inget alternativ. Pudeln behöver sin flock! 

Det finns olika typer av pudlar, allt från dvärgpudel, toypudel, mellanpudel till storpudel. Det är framför allt storleken som varierar mellan dessa. 

LÄS MER: Köpa en liten hund – här är 10 populäraste raserna  

Även om pudeln inte fäller så krävs mycket tid för att hålla pälsen fin och glansig. Med jämna mellanrum behöver den klippas. 

Passar: Stora barnfamiljer
Fördel: Fäller inte
Nackdel: Tidskrävande pälsvård 

2. Labradoodle 

Så som namnet avslöjar är labradoodle en blandning mellan pudel och labrador retriever.

Foto: Shutterstock

Ett annat exempel på hund som kan ses som lämplig för allergiker är populära blandrasen larbadoodle. Så som namnet avslöjar handlar det om en blandning mellan pudel och labrador retriever. Eftersom pälsen blir pudellik, kommer också dess allergivänliga egenskaper följa med. 

Hunden kräver mycket uppmärksamhet och behöver stimulans, därför passar inte rasen soffliggare. Rasen väger mellan 20 och 25 kilo och blir ungefär 50-60 centimeter i mankhöjd.

Ytterligare en faktor som skulle kunna påverka att många allergiker trots allt kan leva med en labradoodle har att göra med pälsens behov av att tvättas ofta. Frekvent rengöring minskar mängden allergen i pälsen. 

Passar: Den lugna, stabila och aktiva personen  
Fördel: Fäller mycket lite
Nackdel: Populär, så läng väntetid

3. Yorkshireterrier

De flesta Yorkshireterriers blir mellan 20–25 centimeter och ska ha en maxvikt på 3,2 kilo.

Foto: Shutterstock

Det kanske bästa med yorkshireterriers, åtminstone ur allergisynpunkt, är att de varken fäller eller mjällar. 

Förutom att de är otroligt gulliga, är rasen också väldigt underhållande, vilket visar sig genom hundarnas energi och lekfullhet. Soffan är inte sällan favoritplats, där de älskar att antingen hoppa runt eller bara ligga och vila. De flesta blir mellan 20–25 centimeter höga och ska ha en maxvikt på 3,2 kilo. 

Regelbunden pälsvård krävs – så ha alltid kammen redo så att du kan borsta tassarna. 

Passar: Familj med småbarn
Fördel: Liten och behändig
Nackdel: Kan redan som valp få problem med tänderna

4. Greyhound 

Greyhounden kallas ibland för världens snabbaste soffpotatis.

Greyhound är en urgammal ras med en bakgrund i Orienten. Den kom troligen till England med romarna runt tiden för Kristi födelse. I dag används greyhounden som både utställningshund och för kapplöpning. Faktum är att rasen kan springa upp emot 60-70 kilometer i timmen. 

Men de är inte bara snabba – de är också väldigt lugna, vilket gör att de passar utmärkt som sällskapshund. Hunden kallas faktiskt ibland för världens snabbaste soffpotatis. 

Viktigt att ha i åtanke är dock att rasen är känslig mot kyla och lämpar sig därför inte i kallare klimat. 

Standardvarianten är betydligt större och tyngre än kapplöpningstypen. Mankhöjd för dessa är 71-76 centimeter för hanar och för tikar 68-71 centimeter. Vikten för hanar är 30-50 kilo och tikar 28-42 kilo. 

Passar: Den sportige typen, helst med flera hundar
Fördel: Mycket lättskött päls, befriad från flera vanliga sjukdomar så som höftleds och ögonproblem
Nackdel: Kan bli ett problem att ha lösgående eftersom de älskar att jaga

5. Schnauzer

Schnauzern håller sig alltid intill sin ägare och tar avstånd från främlingar.

Foto: Shutterstock

Scnauzers är otroligt lojala och snälla djur. Och kanske bäst av allt – de fäller knappt något alls. Perfekt för allergikern. Ursprungligen använde man schnauzer i södra Tyskland som stallhund för att den trivdes så bra med hästar. 

Det här är en riktig familjehund – glad, lekfull och aktiv. Schnauzern håller sig alltid intill sin ägare och tar avstånd från främlingar. Rasen lägger mycket tid på att tillfredsställa sin ägare, så räkna med att alltid ha hunden vid din sida. 

På tyska betyder schnauz skägg – ett namn som passar hunden utmärkt. Det är en mellanstor ras med mankhöjd på 45–50 centimeter och vikten ligger på runt  14–20 kilo.

Passar: Som bruks eller räddningshund
Fördel: Sund ras utan kända rasbundna sjukdomar
Nackdel: Lite misstänksam mot främlingar

6. Old english sheepdog

Old english sheepdog är en kärleksfull hund som ofta älskar människor och andra djur.

Foto: Shutterstock

Old english sheepdog finns beskriven sedan över 200 år tillbaka i tiden och användes från början som herdehund. Dess uppgift var bland annat att försvara boskapshjordarna mot inkräktare. Idag är hunden framför allt en härlig sällskapshund med stark flockkänsla. 

Det har dessutom visat sig att många pälsallergiker klarar att leva med rasen. Men som alltid – det är högst individuellt. 

Tidigare har rasen sagts vara lite vresig – men så är inte fallet i dag! Old english sheepdog är snarare en kärleksfull människoälskare. Får hunden inte som den vill, ja då kan det dock hända att det blir lite tjurig stämning. 

LÄS MER: 16 saker att tänka på innan du skaffar hund 

Mankhöjd för hanar är minst 61 centimeter och för tikar minst 56 centimeter. Vikt för hanar är 30–50 kilo och tikar 25–40 kilo. Det här är med andra ord en stor och robust ras. 

Passar: Familj med tålamod
Fördel: Lättlärd och godmodig
Nackdel: Kan vara krävande i unga år 

7. Lagotto 

Lagotton brukar ibland kallas tryffelhund.

Foto: Shutterstock

Lagotto romagnolo härstammar från Romagna i nordöstra Italien där den tidigt användes av fiskare, men också som vattenapportörer vid jakt på sjöfågel. Det var även under denna tid rasen på grund av sin otroliga vittringsförmåga fick i uppgift att nosa upp den eftertraktade tryffeln. 

Lagotton har ryktet om att vara särskilt allergivänlig, vilket den också brukar marknadsföras som. 

Rasen passar i dag bra för både agility och lydnad. Mankhöjd för hanar är 43-48 centimeter och för tikar 41-46 centimeter. Vikt för hanar är 13-16 kilo och tikar väger runt 11-14 kilo.

Passar: Den som gillar att röra sig i skog och mark
Fördel: Kan hjälpa till vid svampplockningen
Nackdel: Hårbeväxt hörselgång kan ge öronproblem

8. Bichon Frisé

Historiskt sett härstammar Bichon Frisé från Spanien.

Foto: Shutterstock

Historiskt sett härstammar dessa hundar från Spanien. Det sägs att sjömän på 1400-talet tog med dessa hundar till Teneriffa för att vidare följa med ut på långa resor världen över. Rasen blev sedan populär vid renässanshoven och därefter var den en uppskattad luffar- och cirkushund. 

Det här är en perfekt familjehund – glad och lättsam. Rasen är mycket lättlärd, och passar därför de utan erfarenhet av att tidigare haft hund. Rasen är en dvärghund med max 30 centimeter i mankhöjd. 

Passar: Oerfarna ägare
Fördel: Glad, och med en härlig frisyr  
Nackdel: Krävande pälsvård – behöver kammas varje dag

9. Pomeranian 

Trots sin mankhöjd på 18–23 centimeter är pomeranian en riktig tuffing.

Foto: Shutterstock

Pomeranian en urhundstyp som från början kommer från Tyskland. Det är en allergivänlig hundras som tycker om olika aktiviteter och är en vanlig utställningshund. 

Hunden har mycket energi, är pigg och glad och blir oftast mycket fäst vid sin ägare.   

Trots sin mankhöjd på 18–23 centimeter är pomeranian en riktig tuffing. Det gör att rasen inte bör leka med större hundar, då den riskerar att skada sig. 

Passar: Familj utan småbarn och större hund
Fördel: Lättskött päls
Nackdel: Kan inte leka med större hundar eller små barn 

10. Samojedhund

Samojedhunden älskar att arbeta fysiskt, både självständigt och i flock.

Foto: Shutterstock

Samojedhunden är en arktisk spetshund som rimligtvis trivs bäst i kallare klimat. Polarfolken använde hundarna som bland annat drag och jakthund – något de passar utmärkt som även i dag. De älskar att arbeta fysiskt, både självständigt och i flock. Förutom att samojeden är en stark rackare, så är den också mycket trogen sin ägare och kan bli en utmärkt kompis på fjällvandringen. När det så behövs är hunden dessutom mycket självständig. 

Samojedhunden är en mellanstor ras med mankhöjd på ungefär 57 för hanar och 53 för tikar. Vikten bör för en tik ligga mellan 16-20 kilo och för hanhund 20-25 kilo. 

Passar: Friluftsäskande familjen
Fördel: Stark, aktiv och hjälpsam
Nackdel: Svåra att ha lösa i skog och mark på grund av stark jaktinstinkt

LÄS MER: Därför kan ormbett vara livsfarligt för ditt husdjur 

LÄS MER:  Vilket sällskapsdjur passar dig bäst?