Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 21 maj 2014 18:00

Hos mästerkocken får gästerna äta stående

Socialt. Mästerkocken och reklamaren Amir Kheirmand trivs i sitt hus där spontanitet och sociala ytor står i fokus. Köket är byggt på en Ikea-stomme. Därefter har Amir och hans sambo valt till vitvaror och en rad andra köksmöbler från andra märken. Här finns närmare fem meter arbetsbänk – en viktig social yta.

Socialt. Mästerkocken och reklamaren Amir Kheirmand trivs i sitt hus där spontanitet och sociala ytor står i fokus. Köket är byggt på en Ikea-stomme. Därefter har Amir och hans sambo valt till vitvaror och en rad andra köksmöbler från andra märken. Här finns närmare fem meter arbetsbänk – en viktig social yta.

1/8

Foto: Jens L'Estrade

Trendig. Köksfläkten i rostfritt stål är iögonfallande.

Trendig. Köksfläkten i rostfritt stål är iögonfallande.

2/8

Foto: Jens L'Estrade

Hyllmeter. Amir Kheirmand har samlat på kokböcker under lång tid. Självklart har han också sin egen kokbok i hyllan.

Hyllmeter. Amir Kheirmand har samlat på kokböcker under lång tid. Självklart har han också sin egen kokbok i hyllan.

3/8

Foto: Jens L'Estrade

Pris. Vinnarstatyetten från "Sverieges mästerkock" står väl synlig i köket.

Pris. Vinnarstatyetten från "Sverieges mästerkock" står väl synlig i köket.

4/8

Foto: Jens L'Estrade

Inbjudande. Den kvadratiska hallen är generös med plats för många gäster. Kökssoffan fick Amir av en granne som skulle flytta. Han valde att behålla de slitna detaljerna för att visa att den hade "varit med". Endast kudden är ny.

Inbjudande. Den kvadratiska hallen är generös med plats för många gäster. Kökssoffan fick Amir av en granne som skulle flytta. Han valde att behålla de slitna detaljerna för att visa att den hade "varit med". Endast kudden är ny.

5/8

Foto: Jens L'Estrade

Lysande. Alvar Aaltos "Bikupa" hänger i hallen.

Lysande. Alvar Aaltos "Bikupa" hänger i hallen.

6/8

Foto: Jens L'Estrade

Fynd. I vardagsrummet trängs en rad prylar som är inropade på auktion.

Fynd. I vardagsrummet trängs en rad prylar som är inropade på auktion.

7/8

Foto: Jens L'Estrade

Varmt. Vardagsrummet är både modernt och mysigt. Efter att ha rivit ner flera väggar hittade man skorstenen som man lät putsa upp. Därefter byggdes den ut så att veden skulle få en egen plats i murbruket.

Varmt. Vardagsrummet är både modernt och mysigt. Efter att ha rivit ner flera väggar hittade man skorstenen som man lät putsa upp. Därefter byggdes den ut så att veden skulle få en egen plats i murbruket.

8/8

Foto: Jens L'Estrade

Hemma hos Amir Kheirmand får middagsgästerna stå upp och äta. Men så anser också "Sveriges mästerkock" att spontanitet och stora köksbänkar är något av det viktigaste som finns.

– Vi har jämt folk hemma, säger 34-åringen.

Det första som ögonen fångar upp är ytorna. Den rymliga hallen med sin kvadratiska form, och det moderna köket med sina långa och kliniskt rena arbetsbänkar i granit.

Den mysiga trävillan i Västerås ligger visserligen gömd bakom lummiga trädgrenar och har en exteriör som för tankarna till en idyllisk liten stuga på en småländsk sommaräng. Men interiören är långt ifrån något 1800-talsdoftande statartorp. Här är atmosfären luftig trots att nedervåningen bara innehåller tre delar.

"Grejer överallt"

Men så lever här också ett par som ser tomma ytor som social lyx.

– Det rymliga och stora är skönt. På vintern kommer polarna hit med sina ungar, då är det pulkor, jackor, skor och grejer överallt, säger Amir Kheirmand.

Den 33-åriga västeråsaren, som nyligen avslöjades som årets vinnare av "Sveriges mästerkock", ler stort när han visar oss runt i hallen.

Han är van att prata och det märks att han och sambon Karin tycker om att umgås med andra människor.

– Vi är väldigt sociala båda två, och älskar att ha folk runtomkring oss, förklarar Amir.

Gott om utrymme

Därför ser köket också ut som det gör. Långa arbetsbänkar slingrar sig längs väggarna och mynnar slutligen ut i en halvö med gott om utrymme från tre håll.

– Vi har jämt folk hemma. Så för oss var det viktigt att kunna umgås i köket. Jag står och brassar käk, Karin häller upp dricka och så har vi en massa kompisar på plats, säger mästerkocken.

Den kraftfulla ugnen, den enorma morteln och den trendiga köksfläkten i rostfritt stål skvallrar om matlagningsintresset. Men utseendet är inte allt. Det funktionella är minst lika viktigt.

– Vi börjar nästan alltid middagen, förrätten, i köket. Då står gästerna upp. Vi har varit tio personer runt den lilla köksön. Det behöver inte vara så pretto. Därefter sätter vi oss till bords till varmrätten, förklarar Amir för Extra.

Bordet han talar om står i det intilliggande vardagsrummet. Här har paret skapat en inbjudande rymd där det moderna möter det varma och mer avslappnade.

Prydlig vedstapel

Vid den ena kortvägen står en kamin. Men den mysiga känslan kommer nödvändigtvis inte från eldstaden, utan lika mycket från den prydliga vedstapeln som byggts in i murbruket.

– Skorstenen fanns inte från början. Eller den fanns, men var gömd bakom väggar. Så vi rev väggarna och putsade upp teglet som fanns bakom. Då var skorstenen bara två tredjedelar så stor av vad den är i dag. Så vi har byggt på den delen där veden är nu, berättar Amir Kheirmand som till vardags driver en reklamfirma.

Auktionsfynd

Som den reklamare han är kommer han ofta med idéer och är en person som gillar att dra i gång projekt.

Hans sambo däremot, är den som har känsla för inredning och en fäbless för auktionsföremål. Senast ropade paret in en vacker drinkvagn som Amir stolt visar upp.

– Några lampor är nya, vitvarorna är nya, men i vardagsrummet är det mesta gammalt, förklarar han.

Det finns alltid saker att pilla med, men mycket i huset ser förvånande välordnat ut, med tanke på att Amir och Karin köpte det för bara två år sedan. Innan dess bodde de i en fin takvåning i centrala Västerås. Men Amirs intresse för att odla i trädgården - och de sociala ytorna - lockade till en ny bostad. De ville ha ett hem med plats för plötsliga besök av vänner. Ett hem där spontaniteten skulle få så i fokus.

– Spontanitet är skitviktigt. Vi kan få för oss en fredagsförmiddag, att åka till Göteborg. Sedan bokar vi hotell i bilen. Det behöver inte vara så planerat, säger Amir.

Surdegsbröd

Detsamma gäller parets impulsbesök på stans restauranger. Flera gånger i veckan äter de ute.

Men självklart blir det en hel del matlagning i hemmet för vinnaren av "Sveriges mästerkock".

Varje lördagsmorgon bakar Amir Kherimand surdegsbröd i sitt kök, och i framtiden har han en liten dröm att öppna ett eget bageri.

Men närmaste projektet handlar om en mattävling för ungdomar.

– Det är min grej att inspirera ungdomar att laga mat. Just nu håller jag på att planera för fullt, förklarar Amir och svarar i den ringande telefonen.

Plötsligt kliver en kompis in i huset. Och så står de där i köket och umgås - Amir, hans sambo och de fem meter långa köksbänkarna.