Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 7 mar 2013 16:00

Hon är drottningen av vintage – samlar på...

"När jag var liten hade jag inget eget rum, utan sov i en liten soffa i vårt kök som var mintgrönt. Därför har jag valt färgen på väggen", berättar Elsa. Se fler bilder från Elsas hem i bildspelet nedan till höger!

"När jag var liten hade jag inget eget rum, utan sov i en liten soffa i vårt kök som var mintgrönt. Därför har jag valt färgen på väggen", berättar Elsa. Se fler bilder från Elsas hem i bildspelet nedan till höger!

Foto: Helén Karlsson

I en mix av mönster, pasteller och årtionden bor en av Sveriges främsta vintageprofiler, Elsa Billgren.

Hon samlar på bröllopsklänningar som hon hyr ut och skulle byta bort golvvärme mot vilka originalluckor som helst.

– Jag ser det som en viktig del av mitt liv att köpa vackra, gamla saker, säger hon.

Se fler bilder från Elsas hem i bildspelet nedan till höger!

Elsa Billgren tar emot oss hemma i sin lägenhet på 45 kvadratmeter på Södermalm i Stockholm. Hon är iklädd grön- och vitrutig klänning à la 60-tal och i det röda håret har hon satt fast en glittrig stjärnbrosch som hon fyndat i en antikaffär i Vasastan.

I hallen hälsas vi välkomna av ett orange­färgat väskset inhandlat i Paris, på elementet hänger tre par skor och väggen pryds av klänningar. Köket är mintgrönt, precis som det hon växte upp med i Majorna i Göteborg och i taket finns en lampa som varit en fågelbur i ett tidigare liv. De lugna färgerna bryts av med en chockrosa stol som härstammar från tv-programmet "Äntligen hemma" där Elsa är programledare. På stolen är maken Pontus skivspelare placerad.

 

Förutom ett par herrskor och två tandborstar är det svårt att ana att någon annan än Elsa Billgren bor här. Hon och maken Pontus de Wolfe, som är musiker, har ändå varit gifta i nästan tre år.

– Det har alltid sett ut så här, han flyttade in och då är det svårt att ta över. Sen har han en massa saker i sin egen lägenhet fastän vi bor här, plus att vi har bra med förvaring.

Att vara tillsammans med någon som skulle vilja ha det stilrent och minimalistiskt ser Elsa inte som något problem – eftersom det aldrig skulle hända.

– Jag har olika sorters kompisar och arbetskamrater men när det kommer till kärlek och att leva med varandra resten av livet vill jag ha en bohem, en konstnärssjäl, som har sitt eget liv väldigt mycket. Och sådan är han, säger Elsa.

 

I vardagsrummet dras blickarna genast till det rosa pianot, den stora tavlan med rådjursmotiv som pappa Ernst Billgren målat och bröllopsklänningarna som hänger på väggen.

– Jag vill att det ska kännas som när man tittar in i en snökula som man skakar om eller som i en popup-bok. Det ska vara överraskande och magiskt på samma gång och utstråla "kolla vad mycket jag är hemma" och "vad smart jag är som inte lägger massa pengar på saker".

När Elsa Billgren gick på teaterlinjen på Södra latins gymnasium började kärleken till vintagekläder i allmänhet och klänningar i synnerhet, att ta fart. Hon insåg hur mycket kläderna kunde berätta om en person eller om en speciell tid.

I dag är klänningssamlingen så stor att hon för länge sedan tappat räkningen, men antalet fynd är troligen fyrsiffrigt. Favoriterna som används dagligen hänger på ett klädställ i fotändan av sängen och bildar en kavalkad av färger och mönster i olika material. Allt ser inte så bekvämt ut att ha på sig, men komfort är inte det som har högst prioritet i Elsas liv.

– Det är obekvämt att inreda med vintage också. Det mest bekväma vore väl att ha inbyggda garderober längs hela väggarna, golvvärme och en säng i mitten. Men jag vill inte bo i ett rymdskepp. Jag vill bo som jag bodde när jag var liten, jag vill bo i en lägenhet som har lugn i väggarna och som säger mycket om mig, där jag kan ha fester men även långsamma söndagar.

 

Det är lätt att få känsla av tidsresa när man är hemma hos Elsa, men att låtsas leva i ett annat årtionde är inget hon strävar efter.

– 50-talet var ju inte så hett. Jag som feminist och karriärkvinna hade haft det jättesvårt då. Men däremot lever jag så mycket framåt att jag har lyxen att kunna titta tillbaka och få inspiration, förklarar hon med bestämdhet i blicken.

Sedan i maj 2010 då hon och Pontus gifte sig har hon varit besatt av bröllopsklänningar. Förutom att samla på dem hyr hon ut dem för 1 000 kronor i veckan och intresset är enormt bland uppgivna brudar som sprungit runt i varenda bröllopsbutik utan framgång.

– När man har nördat in sig på något finns det alltid en topp på isberget, det som är det absolut nördigaste man kan syssla med. För mig skulle det kunna vara att åka till en nerlagd fabrik och titta på maskinerna, men i stället blev det just brudklänningar. Jag är ju väldigt intresserad av vackra saker och brudklänningar är ju gjorda för att vara den vackraste klänningen i någons liv. Jag har en klänning som har gift sig fem gånger i år. Det är så romantiskt. Då känns det som att den har ett liv, för den får gå på så mycket fest, säger hon med ett stort leende.

Varje vecka följer tusentals människor Elsas blogg "Need help dressing?" och antalet ökar ständigt. Hon tycker att den bild läsarna får av henne stämmer bra överens med verkligheten.

– När det kommer till det stora hela, tankar kring världen och alla sådana saker, tror jag de känner mig väldigt bra. Sedan är många av ens egenskaper spontana och svåra att fånga. Jag kan till exempel bli stressad väldigt snabbt och det kan försvinna lika snabbt. Sådant hinner man ju inte beskriva i ett blogginlägg, så saker som jag vet att min man och kompisar tycker är väldigt typiskt mig kanske bloggläsarna missar.

 

Långa startsträckor är ingenting för Elsa Billgren. När allt känns rätt är det bara att "lyssna på magkänslan och köra" förklarar hon och får det att låta löjligt enkelt. Inom kort kommer hennes debutbok "Elsa Billgrens vintage" ut.

– Det är lite som en handbok i vintage ur mitt perspektiv och handlar om hur man vårdar, samlar och blir ett proffs. Jag berättar väldigt mycket om personliga anekdoter och delar med mig av alla mina bästa och i bland lite knasiga tips, som hur man tar bort fläckar med hårspray. Tanken är att man ska kunna ha den i väskan när man är ute och går och bara känna inspirationen flöda.

Relaterat