Högsäsong för inbrott - säkra huset för tjuven
Hösten är inbrottstjuvarnas högsäsong. Det är då flest bostadsinbrott begås, och inte under sommaren när folk är på semester – som många tror.
Enligt Brottsförebyggande rådet står bostadsinbrotten för ungefär en procent av alla anmälda brott i Sverige. Det innebär att ett av hundra svenska hushåll uppger att de drabbats av bostadsinbrott under det senaste året.
Bostadsinbrott klaras sällan upp, och upplevs dessutom som mer kränkande än andra stöldbrott. Så hur gör man då för att minska risken? Enligt Pia Lindström på Stöldskyddsföreningen finns det mycket man kan göra.
- Det bästa är att förbättra husets svaga punkter, ta hjälp av grannarna, samt märka och dokumentera viktiga föremål och tillhörigheter.
Sätt lås på fönstren
Se ditt hus med tjuvens ögon, menar Pia. Då ser du var tjuven lättast tar sig in.
- I villor, radhus och sommarstugor är de svaga punkterna ofta fönster och altandörr. Ytterdörren är inte alls lika viktig, det är faktiskt bara tre procent av inbrotten som sker den vägen. Men självklart ska du kontrollera att låset på ytterdörren är godkänt.
Försäkra dig om att även altandörr och samtliga fönster på bottenvåningen har fönsterlås. Har du en altandörr av äldre modell kan den behöva förstärkas med en stålplåt och brytskydd mellan karm och dörr. Isolerrutor kan behöva förseglas med silikon och envägsskruv.
- Se också till att ha bra lås på förrådsdörren eller garageporten så att ingen kan gå in där och hämta stegar eller andra verktyg som kan underlätta vid inbrott. Stegar kan ju användas för att ta sig in på övervåningen om du saknar fönsterlås där. Och sätt gärna upp en lampa med rörelsedetektor, särskilt om du har insynsskyddad trädgård. Då ser både du och grannarna om det är mycket rörelse där ute.
Skaffa ett larm
Naturligtvis är det också en bra idé att skaffa ett larm, även om det bör ses som ett komplement.
- Ett larm kan verka avskräckande och påkalla uppmärksamhet, men gör inte själva inbrottet svårare, säger Pia.
Normalt har ett vanligt bostadslarm en uppringare kopplad till fast telefon eller en GSM-sändare. Båda dessa alternativ går att störa så att inget larm skickas vidare.
- Kom också ihåg att försäkringsbolagen har olika syn på bostadslarm. Tänker du komplettera ditt inbrottsskydd med larm bör du alltså fråga ditt försäkringsbolag om vilka krav de ställer.
Ta hjälp av grannarna
Ju längre tid huset står tomt, desto mer ökar förstås risken att en inbrottstjuv får upp ögonen för det. Under semestertider är det därför en bra idé att försöka få huset att se bebott ut. Här kan du få mycket hjälp av grannarna.
- Låt dem stöka till lite på köksbordet, tända och släcka lampor och parkera sin bil på din uppfart. Be dem hämta in din post och lägga sina sopor i din soptunna. Samma sak gäller i trädgården. Be grannarna hänga upp lite tvätt på en lina, ta fram leksaker och trädgårdsredskap och allmänt förändra lite från dag till dag. Är det vinter så kan grannen skotta framför din dörr eller låta en kälke ligga framme någonstans.
Bästa sättet att samarbeta med grannarna är att starta Grannsamverkan i ditt kvarter. Grannsamverkan innebär att alla i ditt område hjälps åt att hålla uppsikt över varandras bostäder och närområde, och detta i samarbete med polisen.
Text av: Jacob Härnqvist