Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
De allra flesta av oss dricker te eller kaffe på jobbet, men efter att ha läst detta kanske du kommer välja pappersmugg hädanefter eller ta med din egen privata mugg...
De allra flesta av oss dricker te eller kaffe på jobbet, men efter att ha läst detta kanske du kommer välja pappersmugg hädanefter eller ta med din egen privata mugg...
De allra flesta av oss dricker te eller kaffe på jobbet, men efter att ha läst detta kanske du kommer välja pappersmugg hädanefter eller ta med din egen privata mugg...
De allra flesta av oss dricker te eller kaffe på jobbet, men efter att ha läst detta kanske du kommer välja pappersmugg hädanefter eller ta med din egen privata mugg... Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto

Därför ska du INTE använda kontorsmuggen

Dricker du också kaffe eller te på jobbet i kontorets muggar?

Då kommer du nog att tänka om – efter att ha läst detta.

En studie visar att de är fulla av både bajs- och andra bakterier.

De allra flesta av oss dricker te eller kaffe på jobbet, men efter att ha läst detta kanske du kommer välja pappersmugg hädanefter eller ta med din egen privata mugg. I stället för att använda en av alla som finns på kontoret/jobbet. 

Varför? Undrar du nu. Jo, för att troligheten att koppen du tar på kontoret har någon av dina kollegers bajsbakterier på sig är ganska stor. En studie gjord på University of Arizona visar nämligen det – att upp till 20 procent av kaffekopparna på våra kontor är infekterade av fekal(bajs)-bakterier. Och hela 90 procent har bakterier av varierande slag. 

LÄS MER: Superknepet! Därför ska du hälla diskmedel i toaletten 

”Förekomsten av detta i kontorskök är oroande”

Hur kommer då detta sig? Skurken är tvättsvampen som alltför sällan byts ut. Mikrobiologen och forskaren Charles Gerba som ledde forskningen skriver i rapporten: ”Koliformabakterier (tarmbakterier) fanns närvarande på 20 procent av kaffekopparna före, och på 100 procent av kaffekopparna efter att de hade torkats med en diskhandduk eller diskats med en svamp. Ingen E.coli (ingår i koliformabakterier) hittades på kopparna före disk men på 20 procent av kopparna efter ”svampning” och/eller torkning. Förekomsten av detta i kontorskök och/eller kaffebryggare är oroande.”

Hans råd till de som jobbar på kontor utan diskmaskin är att ta hem sin mugg varje dag och diska hemma, eller skaffa sin egen disksvamp och hålla den gömd. De som har diskmaskin löper så klart mindre risk för att drabbas, men kanske diskar man annat med diskvampen på jobbet om inget rent finns färdigt?

Foto: Getty Images / E+

En av sex mobiler fulla av bajsbakterier

Tidigare undersökning har visat att magrelaterade bakterier även finns på våra mobiler, stolar, skrivbord, tangentbord och datamusen. I en studie från 2011 fann London School of Hygiene and Tropical Medicine att en av sex mobiler i England var fulla av bajsbakterier.

Det är också bevisat att bajsbakterier kan överleva i flera dagar, och till och med veckor på vissa ytor, så se till att alltid tvätta händerna noggrant och regelbundet.

”Människor tvättar inte händerna ordentligt”

I samband med London-rapporten sa forskaren Val Curtis: ”Detta ger ytterligare bevis på att en del människor fortfarande inte tvättar händerna ordentligt, särskilt inte efter att de har varit på toaletten. Jag hoppas att vetskapen av att ha E.coli på händerna och sina telefoner får dem att bli bättre på handtvättandet i badrummet. Att tvätta sina händer med tvål är en sådan enkel sak att göra och det är ingen tvekan om att det räddar liv.”

Studien är publicerad i Dairy, Food and Environmental Sanitatio – en publikation från the International Association of Milk, Food, and Environmental Sanitarians.

LÄS MER: Så snuskiga är dina mysiga sängkuddar