Kolla upp så att elektrikern är EIO-ansluten. Foto: Sandor Kacso

Hitta rätt hantverkare - steg för steg-guide

Att anlita hantverkare kan vara ett bra sätt att få jobbet utfört på rätt sätt och till rätt pris. Men bara om du hittar rätt person för jobbet - och själv tar ansvar för din del av samarbetet.

1. Skapa ett urval

Be vänner om tips på firmor som är bra på just det du behöver hjälp med, och undersök ännu fler alternativ på nätet. Sammanställ en lista över de hantverkare du tycker verkar lämpligast - och fråga dem om de är intresserade av ditt uppdrag.

- De som visar intresse bjuder du helt enkelt hem för en vidare ­diskussion. När de kommer visar du tydligt och klart vad du vill ha gjort, säger Erik Hellqvist, vd på Svensk Byggtjänst.

2. Ta in offerter

Nästa steg innebär att ta in offerter från de ­hantverkare som är kvar på listan.

- Se till att det blir åtminstone tre offerter så att du kan jämföra priser, lösningar och vad som ingår.

Här lönar det sig att vara noggrann eftersom vissa hantverkare lämnar pris på hela arbetet, medan andra utelämnar olika moment som krävs för att ­jobbet ska bli klart. För att kunna bedöma ­offerterna bättre bör du också studera vilka val ­hantverkaren gjort. Ett högre pris kan vara motiverat om ­hantverkaren väljer bättre material eller ett mer noggrant underarbete.

3. Granska hantverkarna

Nu går du vidare med ytterligare granskningar av de hantverkare som motsvarar dina krav och din budget. Kontrollera först att hantverkaren har allrisk- och ansvarsförsäkring. Ta sedan referenser från tidigare kunder, och kolla med skatteverket att hantverkaren har en firma och alltså betalar F-skatt. I så fall ska även momsregistrering finnas. Ta kreditupplysning så att du ser om hantverkaren har betalningsanmärkningar, vilket i så fall är ett varningstecken. Ring kronofogden och kontrollera om hantverkaren har skatteskulder.


Foto: Foto: Robert Lerich

4. Certifierad hantverkare

Att en hantverkare är prisvärd och skuldfri räcker inte för att han ska få jobbet. Du vill också vara helt säker på att han eller hon verkligen klarar uppdraget. Eller med andra ord, är certifierad.

- Elektriker ska vara ­EIO-anslutna, och för ­våtrumsarbeten finns flera olika certifieringar, som till exempel "Säkert vatten­arbete". Kolla också om hantverkaren jobbar enligt AMA, alltså Allmän ­material- och arbetsbeskrivning.

5. Skriv avtal

Har ni bara en muntlig­ ­överenskommelse står ditt ord mot hantverkarens ord. ­Därför ska du alltid ha en ­skriftlig ­dokumentation över er överenskommelse. I avtalet beskriver ni åtgärder, tidplan och pris. Ha gärna med en vitesklausul där hantverkaren betalar en ersättning om jobbet blir försenat. Se också till att avtalet ger dig rätt att hålla inne en del av betalningen tills eventuell besiktning är genomförd.

6. Anlita en ­byggledare

Är du osäker på ­avtalsmässiga frågor eller har ont om tid att följa byggprojektet, är det klokt att anlita en byggledare.

- Då har du någon som kan representera dig och styra ­arbetet hela vägen från avtal till ­besiktning. Byggledaren kan också föra din talan på de avstämningar­ och ­uppföljningsmöten som uppstår­ längs vägen. Har du ingen ­byggledare måste du vara tillgänglig själv, någon måste ju följa arbetets gång och svara på hantverkarnas frågor, påpekar Erik Hellqvist.

7. Besikta resultatet

Har du svårt att bedöma om hantverkarens­ arbete är rätt utfört kan du låta en ­besiktningsman kontrollera resultatet. Kom ­överens med hantverkaren om vem som utser besiktningsmannen och vem som betalar. Visar protokollet att något är fel, har du rätt att hålla inne så mycket pengar som felet kostar att åtgärda.

 

Använd rot-avdraget

ROT-avdraget innebär att du bara behöver betala halva arbetskostnaden när du anlitar en ­hantverkare för att utföra arbete i ditt hem. Skatteverket ­betalar resten. Avdraget är maximalt 50 000 kronor per ­person och år. Hur mycket just du har rätt till i avdrag beror på hur mycket du har betalat i skatt. Mer ­information finns på www.skatteverket.se

 


Foto: Foto: Christian Örnberg

Betala inte i förskott

Det finns flera sätt att prissätta hantverks­tjänster. Fast pris får inte ändras, medan ett ungefärligt pris innebär att hantverkaren uppskattar vad arbetet ­kommer att kosta - och inte får överskrida sin beräkning med mer än 15 procent. Löpande räkning innebär att du betalar per timme. Oavsett vilket prisalternativ du väljer - betala ingenting i förskott.

 

Försäkra dig rätt kolla din försäkring

Byggprojektet rör inte bara hantverkarens försäkring, utan även din egen hemförsäkring. Kontakta ditt försäkringsbolag och fråga vilka krav de har på hantverkaren för att din försäkring ska gälla. Vid större jobb eller ett projekt som kräver bygglov kan du även behöva färdigställande- och byggfelsförsäkring. ­Kontrollera med din kommun vilka regler som gäller.

 

Reklamera fel

Är du missnöjd med arbetet meddelar­ du ­hantverkaren detta så fort du ­upptäckt felet. Om du reklamerar inom två ­månader räknas det alltid som ­rimligt. Däremot kan du som regel inte ­reklamera fel som upptäckts senare än tre år efter det att uppdraget avslutades.

Kommer du och hantverkaren inte överens kan ni ta hjälp av en oberoende besiktningsman. Visar det sig att ett fel begåtts har ­hantverkaren i stort sett alltid rätt att få ordna till det du är missnöjd över, men inom rimlig tid och utan kostnad för dig. Om hantverkaren har försökt att rätta till felet men det ändå inte blir bra, kan du begära prisavdrag.

 

Av: Jacob Härnqvist 

Några goda råd

Spara alla kvitton

Om du behöver vända dig till en rättslig instans med klagomål och visa vilka kostnader du haft, underlättar det om du har ­kvitton. Tänk på att seriösa hantverkare alltid ger dig kvitto.

 

Behöver du bygglov?

Ska du bygga om eller ­renovera ­hemma kan du behöva ­ansöka om bygglov eller göra en ­bygganmälan. Kontakta din kommun och ta reda på vad som gäller där du bor.

 

Tilläggsarbeten

Under pågående projekt kan hantverkaren råka hitta något annat som behöver ‧åtgärdas. Hantverkaren får som regel inte påbörja sådana här tilläggsarbeten utan ditt ‧godkännande.

 

Bra nätadresser

Hantverkare:

hantverkare.se

brabyggare.se

servicefinder.se

anlitahantverkare.nu

Besiktnings­män:

sbr.se

besiktning.nu