Hitta rätt hantverkare - 20 råd som hjälper dig
Dags att renovera hemma! Men hur gör man för att hitta bra hantverkare som inte gör renoveringen eller reparationen till en mardröm? Vi har sammanställt de 20 bästa tipsen.
Så hittar du dem:
Prata med bekanta
1. Hör med vänner, bekanta och kollegor vem de har anlitat och om de var nöjda. Det kan vara enklare än att försöka hitta rätt i djungeln på nätet.
Kolla branschen
2. Kontakta en branschorganisation och hör vilka företag i närheten av dig som är anslutna.
Ta in offerter
3. Be att få offerter från flera olika företag. Jämför vad som ingår, tidsåtgång och kostnader.
Använd tekniken
4. Branschorganisationer eller intressegrupper har bland annat hemsidor och appar där de listar hantverksföretag. Ett exempel är brabyggare.se som har kontrollerat sina registrerade medlemmar, bland annat ska alla ha ansvarsförsäkring, rätt certifikat och inte ha ekonomiska problem eller vara svartlistade.
Väg in kvaliteten
5. Låt inte bara priset styra, det viktigaste är att du hittar en noggrann och erfaren hantverkare som motsvarar dina förväntningar och inte gör dig besviken.
Så kollar du upp dem:
Be om F-skattebevis
6. Är det en enskild firma ska du kolla att de har F-skattbevis. Det kan du göra genom att be om att få se aktuellt bevis eller kontakta Skatteverket. När det gäller aktie- eller handelsbolag kontrollerar du dem via Bolagsverket.
Syna ekonomin
7. För att få lite mer information om hur det har gått ekonomiskt för företaget det senaste året kan du be om organisationsnumret och kolla på allabolag.se.
Beakta skulderna
8. Med organisationsnumret kan du också kontrollera om företaget har några skulder eller betalningsanmärkningar. Det gör du hos Kronofogdemyndigheten.
Kräv referenser
9. Kräv att få prata med referenser, gärna med minst tre stycken. Arbetet ska vara avslutat och betalt av kunderna du pratar med. Fråga hur hantverkarna skötte sig, om priset för arbetet höll sig på ungefär den nivå som var avtalad, hur kvaliteten var, om jobbet blev klart på den tid det var sagt och om hantverkarna dök upp när de skulle.
Titta på svarta listan
10. Kolla Råd & Röns svarta lista, där finns företag som är svartlistade på grund av dåligt utförda jobb.
Undersök försäkringen
11. Kontrollera att företaget har ansvarsförsäkring med färdigställandeskydd.
Kolla behörigheten
12. Fråga om hantverkaren är behörig, auktoriserad eller certifierad och be om att få se intyg på det. Det gäller särskilt för el- och VVS-arbeten.
Så förhandlar du med dem:
Specificera jobbet
13. Be om en skriftlig offert, inklusive moms. Se till att allt som ska utföras finns med i arbetsbeskrivningen. Det kan vara en god idé att få det specificerat i delar som till exempel material, arbete, timpris, elentreprenad.
Skriv ett avtal
14. Skriv alltid ett avtal. Det finns ett särskilt avtalsformulär som kallas hantverkarformuläret 09, ska du bygga nytt eller bygga till heter formuläret ABS 09. De finns bland annat på omboende.se och Konsumentverkets hemsida.
Be om tydlig faktura
15. Det finns olika prisalternativ, som fast pris, ungefärligt pris och löpande räkning. Ett fast pris är oftast att föredra, då vet du hur mycket arbetet kommer att kosta. Be om att få en specificerad faktura så att du ser exakt vad det är du betalar för och om något inte verkar stämma.
Var noga med datum
16. I avtalet ska det finnas med datum för när arbetet ska påbörjas och vara avslutat.
Ta beslut om tillägg
17. Om det under arbetets gång visar sig att någon ytterligare åtgärd behöver utföras, som ni inte har kommit överens om i förväg, ska hantverkaren kontakta dig. Du får då bestämma om du vill ha tilläggsarbetet gjort eller inte.
Undvik förskott
18. Undvik att betala i förskott. Vid större arbeten krävs normalt en betalningsplan där du löpande betalar i den takt bygget fortskrider. Men slutbetala aldrig förrän jobbet är klart och du är nöjd.
Låt arbetet besiktigas
19. Be om att en oberoende besiktningsman ska kontrollera arbetet när hantverkarna är färdiga. Finns det brister ska de åtgärdas inom en viss tid och innan slutreglering av kostnader. Detta ska stå med i avtalet.
Bli skadeslös
20. Om det har blivit något fel i arbetet, som att det inte är fackmannamässigt utfört eller resultatet inte är vad ni kommit överens om kan du kräva att felet avhjälps utan kostnad för dig. Du kan kräva prisavdrag om felet inte avhjälps eller häva avtalet helt eller delvis.