Hemmets höjdare - här sitter man ute året runt<br />

Det var husets tillbyggnad som gav plats för uterummet och en stor altan.

Foto: Cecilia Nordstrand

1 av 8: Det var husets tillbyggnad som gav plats för uterummet och en stor altan.

Hela långsidan går att öppna. Det är det som är meningen med ett uterum - både inne och ute på samma gång, men alltid i skydd från vind, sol och regn.

Foto: Cecilia Nordstrand

2 av 8: Hela långsidan går att öppna. Det är det som är meningen med ett uterum - både inne och ute på samma gång, men alltid i skydd från vind, sol och regn.

Golvet är av enkelt tryck­impregnerat trä, laserat för att få mörkare ton. Möbler från Plantagen. Kuddar från Himla och Ceannis.

Foto: Cecilia Nordstrand

3 av 8: Golvet är av enkelt tryck­impregnerat trä, laserat för att få mörkare ton. Möbler från Plantagen. Kuddar från Himla och Ceannis.

Ulf har sina bästa stunder i uterummet.

Foto: Cecilia Nordstrand

4 av 8: Ulf har sina bästa stunder i uterummet.

Kryddhyllan har fått ge plats för lite blomster istället. Men tanken är att detta ska vara en plats för kökets kryddor.

Foto: Cecilia Nordstrand

5 av 8: Kryddhyllan har fått ge plats för lite blomster istället. Men tanken är att detta ska vara en plats för kökets kryddor.

Altanen bredvid uterummet är på 45 kvadratmeter - men den används nästan inte alls. "Vi skulle hellre ha ett gigantiskt uterum", säger Ulf och Eva. Stolar från Room. Kuddar från Himla och Ceannis.

Foto: Cecilia Nordstrand

6 av 8: Altanen bredvid uterummet är på 45 kvadratmeter - men den används nästan inte alls. "Vi skulle hellre ha ett gigantiskt uterum", säger Ulf och Eva. Stolar från Room. Kuddar från Himla och Ceannis.

Etanolbrasan från K-Rauta värmer lika gott som en oljeradiator - men inte i mer än drygt en timme, sen måste man fylla på nytt spisbränsle.

Foto: Cecilia Nordstrand

7 av 8: Etanolbrasan från K-Rauta värmer lika gott som en oljeradiator - men inte i mer än drygt en timme, sen måste man fylla på nytt spisbränsle.

Den lilla grodan har hittat sin plats i kryddhyllan.

Foto: Cecilia Nordstrand

8 av 8: Den lilla grodan har hittat sin plats i kryddhyllan.

När huset fick byggas ut för att man blev fler blev ett uterum belöningen. För detta är husets absolut bästa rum. Det tycker alla i familjen.

Andra har också läst

Nu är det inte mycket som gör att man känner igen det före detta röda souterränghuset på hörntomten med mestadels tallar i Sollentuna. Nu är huset vitt med en ljuvlig trädgård, och ovanpå den nya utbyggnaden finns en stor, härlig altan och ett uterum.

- Vi började med att bygga om och till huset, för vi blev med fyra barn, berättar Ulf. Den utbyggnaden gjorde att vi valde att bygga ett uterum över själva utbyggnaden. Eftersom det är ett souterränghus så hamnar det då bredvid kök och matsal.

Ulf bygger gärna själv och det här uterummet har han byggt tillsammans med en snickare. Uterummet är också numera det absolut bästa med hela huset. Det ligger lite högre än de övriga husen i kvarteren. Ingen kan se in, men Ulf och Eva kan se ut.

- Framför allt ville vi förlänga sommarmånaderna, men vi är där inne även om sommaren. Ingen av oss gillar att sitta i solen och äta, här inne är det lagom varmt. Visst, om det är stängt och jag kommer hem från jobbet då kan det vara 50 grader där inne, men öppnar vi allt - då blåser det fint igenom och är alltid rätt tempererat.

Mer än ett vardagsrum

Uterummet används från februari, när solen skiner mitt på dagen, till mitten av november. Då sitter Ulf och Eva här i varsin fleecetröja. Det är utan konkurrens, möjligtvis med undantag för köket, husets mest använda rum. Här inne läser man en bok, pratar och dricker en kopp te.

- Vi tittar inte på teve, säger Ulf. Om sommarhalvåret äter vi ofta här inne, och tidig vår och höst går vi in hit och tar en kaffe på maten, sen sitter vi kvar här hela kvällen.

Ulf drömmer om en kamin men än så länge får etanolbrasan räcka. Den går på spisbränsle och brinner en timme och en kvart om man fyller behållaren full.

- Värmen motsvarar en radiator, men om vi vill sitta här under julen så drar vi in en oljeradiator på hjul också.

När uterummet byggdes passade man också på att anlägga en större altan på övriga delen av utbyggnaden. Men sen har det visat sig att där är man inte alls. Men uterummet är mer än ett vardagsrum. Nu har visserligen Ulf och Eva ett litet växthus i trädgården men det är inne i uterummet man försår vårens alla växter.

- På våren används uterummet för frön som tomater, gurka, paprika och mina tobaksplantor - allt det som ska ut i rabatterna sen! Jag använder en gammal badkarsfront, den fungerar som en stor bricka! Där odlar jag.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer