Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 9
Den skyddade innegården är hela familjens favoritplats under sommarhalvåret. Här tillbringas många ljumma och ljusa sommarkvällar. Trädgårdsmöbler kommer från Ikea.
Foto: Cecilia Möller
2 AV 9
Pallkragarna är målade i samma gråa färg som dörrarna på huset, och skapar en röd tråd i trädgården. Här odlas köksväxter som sedan kan skördas långt in på hösten.
Foto: Cecilia Möller
3 AV 9
Johanna Gilan, 31.
Foto: Cecilia Möller
4 AV 9
Tulpan Blue parrot i vackra lila nyanser är en fin solitär som drar blickarna till sig.
Foto: Cecilia Möller
5 AV 9
Kaprifolen på bergolan har samplanterats med pion Shirley Tempel, tulpan Queen of Night, lavendel och vit buskros Blanc Double de Coubert.
Foto: Cecilia Möller
6 AV 9
Foto: Cecilia Möller
7 AV 9
Den vackra, skyddade innegården, inspirerad av sydeuropeiska trädgårdar med grusgångar, lavendel och slingrande klätterväxter.
Foto: Cecilia Möller
8 AV 9
Johanna har skapat ett vackert vattenarrangemang i ett stort zinktråg, ett smart och praktiskt sätt om man vill ta in vatten i trädgården men inte har möjlghet att anlägga en damm eller fontän.
Foto: Cecilia Möller
9 AV 9
Johanna och Arash hade en planteringshörna på balkongen i lägenheten och flyttade med idén till huset. Här är det praktiskt att plantera om både inomhus och uthomhusväxter. Allt som man behöver kan alltid stå framme och då går det både snabbt och enkelt att pyssla om växterna.
Foto: Cecilia Möller

’’Vi älskar vår skyddade innergård’’

Innergården har ett perfekt söderläge och är inredd med stenlagda uteplatser, doftande lavendel och slingrande klätterväxter. Här njuter familjen Gilan av ljumma sommarkvällar när dörrarna står öppna långt in på kvällen och suddar ut gränsen mellan ute och inne. 

När Johanna och Arash köpte grändhuset i Storvreta utanför Uppsala var trädgården inte mycket att hurra för. Den bestod mest av en trist gräsmatta, ett litet trädäck, och en rabatt där växterna varvats med massor med täckbark. 

- Men vi älskade den skyddade innergården direkt när vi såg huset, berättar Johanna. Det var så mysigt och gav en speciell känsla som vi föll för. Så grunden var bra, sen har vi gjort om nästan allt i trädgården.

Familjen flyttade in 2012 och började anlägga den nya trädgården året efter. Planen var redan från början att skapa något vackert att vila ögonen på eftersom man ser trädgården från så gott som alla husets rum då husets vinklar omsluter innergården. 

Foto: Cecilia Möller

- Trädgården blir som ett extra rum på sommaren, förklarar Johanna. Jag ville att den skulle vara njutbar att sitta i, dofta gott, och ha plats för odling. På baksidan finns ett grönområde som barnen kan leka och härja fritt i, så den hårda gräsmattan som fanns tidigare fyllde ingen funktion. Istället kunde jag satsa på estetiken, och bygga upp en trivsam utemiljö i stället för att bygga en lekplats. 

"Visste nästan ingenting"

Johanna gillar när det ser naturligt och lite vilt ut, lite som den sydeuropeiska trädgårdsstilen med grusgångar kantade av lavendel och ljusa pastellfärgade blommor. Det skulle vara lite bohemiskt och ombonat men framför allt lättskött. 

- Vi bodde tidigare i en lägenhet så jag visste nästan ingenting om trädgårdar när vi flyttade hit. Jag visste inte ens vad ordet perenn betydde, skrattar Johanna. Men min mamma är duktig, och jag är en väldigt frågvis och nyfiken person, så jag har lärt mig sjukt mycket när jag har jobbat med trädgården!

Foto: Cecilia Möller

Under planeringen har Johanna lärt sig att välja tåliga och tacksamma växter som man kan lita på från år till år. Inte bara perenner utan även buskar och klätterväxter. Att välja rätt från början, och hitta en harmonisk linje som man sedan kan bygga vidare från spar både tid och kostnader i längden.    

- Jag är mest nöjd med formen, den stenlagda uteplatsen och grusgångarna som omgärdas av rabatter med runda kantstenar som är så typiska för Uppland. 

"Det är tacksamma blommor"

Johannas favoritplats är ändå sittplatsen under bågen av armeringsnät. Här har hon nyss planterat björnbär mot nätet som precis har börjat klättra.

– Jag gillar att sitta där och titta på trädgården när jag tar en paus från arbetet med den. 

Trädgårdsintresset har i dag blivit en del av livet och när Johanna är ute på promenad kan hon inte låta bli att kika in i andras trädgårdar och inspireras. Grunden i Johannas och Arash trädgård är visserligen klar, men när kärleken till växter väl rotat sig finns det alltid plats för nya idéer och tillskott.

Foto: Cecilia Möller

- Jag älskar pioner! De blommar så kort tid, men det kanske bidrar till förförelsen och gör dem så speciella. Allium är också härliga, och de är så fina att plocka in. Och så gillar jag salvia, vädd, akleja och stjärnflocka. Det är tacksamma blommor som kommer igen år efter år.

Alla umgås i den mysiga trädgården

Den mysiga innergården har blivit som ett extra rum och här njuter hela familjen av att umgås med släkt och vänner. Grillen tänds, ljusslingorna skimrar i skymningen, musik spelas och dörrarna står öppna så länge som temperaturen tillåter. Allt detta gör att gränsen mellan ute och inne suddas ut, och sommarkvällarna blir underbara minnen att ta med sig in i den mörka årstiden. 

 - Sensommaren är nog den bästa tiden i trädgården, säger Johanna. Då kan man fortfarande njuta av utelivet samtidigt som det infinner sig ett lugn som inte finns i början på säsongen när det är så mycket som måste fixas. Istället handlar det om att njuta och ta vara på varje liten stund i vår älskade trädgård!

 

Text: Tina Ågren

Foto Cecilia Möller

Familjen Gilan

Här bor: Johanna Gilan, 31 år, Arash Gilan, 31 år, Dylan, 7 år, Daisy, 5 år, Adelle, 4 år.
Gör: Johanna är inredare och Arash är VD, föreläsare och författare.
Bor: I en villa på 114 kvadratmeter byggd år 1972, i Storvreta utanför Uppsala. Tomten är på 300 kvadratmeter och bildar en innergård i skyddat läge med södersol.

Johannas bästa trädgårdstips:

• Låt trädgården växa fram utifrån tomtens förutsättningar.

• Tänk på flödet och hur man vill röra sig i trädgården, sätt ingen rabatt eller uteplats där det känns naturligt att gå.
• Välj växter efter vad du klarar och orkar att sköta.
• Gör inköpslistor innan du åker till blomsteraffären så att du inte kommer hem med spontanköp som inte funkar i din trädgård.