När Johanna och Arash köpte grändhuset i Storvreta utanför Uppsala var trädgården inte mycket att hurra för. Den bestod mest av en trist gräsmatta, ett litet trädäck, och en rabatt där växterna varvats med massor med täckbark.
- Men vi älskade den skyddade innergården direkt när vi såg huset, berättar Johanna. Det var så mysigt och gav en speciell känsla som vi föll för. Så grunden var bra, sen har vi gjort om nästan allt i trädgården.
Familjen flyttade in 2012 och började anlägga den nya trädgården året efter. Planen var redan från början att skapa något vackert att vila ögonen på eftersom man ser trädgården från så gott som alla husets rum då husets vinklar omsluter innergården.
- Trädgården blir som ett extra rum på sommaren, förklarar Johanna. Jag ville att den skulle vara njutbar att sitta i, dofta gott, och ha plats för odling. På baksidan finns ett grönområde som barnen kan leka och härja fritt i, så den hårda gräsmattan som fanns tidigare fyllde ingen funktion. Istället kunde jag satsa på estetiken, och bygga upp en trivsam utemiljö i stället för att bygga en lekplats.
"Visste nästan ingenting"
Johanna gillar när det ser naturligt och lite vilt ut, lite som den sydeuropeiska trädgårdsstilen med grusgångar kantade av lavendel och ljusa pastellfärgade blommor. Det skulle vara lite bohemiskt och ombonat men framför allt lättskött.
- Vi bodde tidigare i en lägenhet så jag visste nästan ingenting om trädgårdar när vi flyttade hit. Jag visste inte ens vad ordet perenn betydde, skrattar Johanna. Men min mamma är duktig, och jag är en väldigt frågvis och nyfiken person, så jag har lärt mig sjukt mycket när jag har jobbat med trädgården!
Under planeringen har Johanna lärt sig att välja tåliga och tacksamma växter som man kan lita på från år till år. Inte bara perenner utan även buskar och klätterväxter. Att välja rätt från början, och hitta en harmonisk linje som man sedan kan bygga vidare från spar både tid och kostnader i längden.
- Jag är mest nöjd med formen, den stenlagda uteplatsen och grusgångarna som omgärdas av rabatter med runda kantstenar som är så typiska för Uppland.
"Det är tacksamma blommor"
Johannas favoritplats är ändå sittplatsen under bågen av armeringsnät. Här har hon nyss planterat björnbär mot nätet som precis har börjat klättra.
– Jag gillar att sitta där och titta på trädgården när jag tar en paus från arbetet med den.
Trädgårdsintresset har i dag blivit en del av livet och när Johanna är ute på promenad kan hon inte låta bli att kika in i andras trädgårdar och inspireras. Grunden i Johannas och Arash trädgård är visserligen klar, men när kärleken till växter väl rotat sig finns det alltid plats för nya idéer och tillskott.
- Jag älskar pioner! De blommar så kort tid, men det kanske bidrar till förförelsen och gör dem så speciella. Allium är också härliga, och de är så fina att plocka in. Och så gillar jag salvia, vädd, akleja och stjärnflocka. Det är tacksamma blommor som kommer igen år efter år.
Alla umgås i den mysiga trädgården
Den mysiga innergården har blivit som ett extra rum och här njuter hela familjen av att umgås med släkt och vänner. Grillen tänds, ljusslingorna skimrar i skymningen, musik spelas och dörrarna står öppna så länge som temperaturen tillåter. Allt detta gör att gränsen mellan ute och inne suddas ut, och sommarkvällarna blir underbara minnen att ta med sig in i den mörka årstiden.
- Sensommaren är nog den bästa tiden i trädgården, säger Johanna. Då kan man fortfarande njuta av utelivet samtidigt som det infinner sig ett lugn som inte finns i början på säsongen när det är så mycket som måste fixas. Istället handlar det om att njuta och ta vara på varje liten stund i vår älskade trädgård!
Text: Tina Ågren
Foto Cecilia Möller