Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Christoffer ”Nubbe” Svensson, 30, är killen som tagit ordet ”frihet” till en helt ny nivå.Christoffer ”Nubbe” Svensson, 30, är killen som tagit ordet ”frihet” till en helt ny nivå.Christoffer ”Nubbe” Svensson, 30, är killen som tagit ordet ”frihet” till en helt ny nivå.
Cykelhuset på 3 kvadrat är Nubbes nya boende. ”Nu är jag fri på riktigt”, säger han.Cykelhuset på 3 kvadrat är Nubbes nya boende. ”Nu är jag fri på riktigt”, säger han.Cykelhuset på 3 kvadrat är Nubbes nya boende. ”Nu är jag fri på riktigt”, säger han.
Spritkök, diskho och kaffekokare, vad mer behövs för att laga mat?Spritkök, diskho och kaffekokare, vad mer behövs för att laga mat?Spritkök, diskho och kaffekokare, vad mer behövs för att laga mat?
Tre dagar tog det att bygga cykelhuset med viss hjälp.Tre dagar tog det att bygga cykelhuset med viss hjälp.Tre dagar tog det att bygga cykelhuset med viss hjälp.
Dörren är densamma som man har på husvagnar och går att låsa.Dörren är densamma som man har på husvagnar och går att låsa.Dörren är densamma som man har på husvagnar och går att låsa.
I cykelhuset får man plats med att sova och laga mat. Sängplatsen fälls enkelt upp.I cykelhuset får man plats med att sova och laga mat. Sängplatsen fälls enkelt upp.I cykelhuset får man plats med att sova och laga mat. Sängplatsen fälls enkelt upp.
Diskho, kokplatta och arbetsbänk, samt ett stort fönster att titta ut genom när man lagar maten.Diskho, kokplatta och arbetsbänk, samt ett stort fönster att titta ut genom när man lagar maten.Diskho, kokplatta och arbetsbänk, samt ett stort fönster att titta ut genom när man lagar maten.
Detta är från ett något annorlunda spring-lopp som Nubbe var med i, i Danmark. Barfota så klart.Detta är från ett något annorlunda spring-lopp som Nubbe var med i, i Danmark. Barfota så klart.Detta är från ett något annorlunda spring-lopp som Nubbe var med i, i Danmark. Barfota så klart.
1 AV 9
Christoffer tröttnade på prylar och att bo i lägenhet
2 AV 9
Christoffer ”Nubbe” Svensson, 30, är killen som tagit ordet ”frihet” till en helt ny nivå.
Foto: Privat
3 AV 9
Cykelhuset på 3 kvadrat är Nubbes nya boende. ”Nu är jag fri på riktigt”, säger han.
Foto: TV8
4 AV 9
Spritkök, diskho och kaffekokare, vad mer behövs för att laga mat?
Foto: TV8
5 AV 9
Tre dagar tog det att bygga cykelhuset med viss hjälp.
Foto: TV8
6 AV 9
Dörren är densamma som man har på husvagnar och går att låsa.
Foto: TV8
7 AV 9
I cykelhuset får man plats med att sova och laga mat. Sängplatsen fälls enkelt upp.
Foto: TV8
8 AV 9
Diskho, kokplatta och arbetsbänk, samt ett stort fönster att titta ut genom när man lagar maten.
Foto: TV8
9 AV 9
Detta är från ett något annorlunda spring-lopp som Nubbe var med i, i Danmark. Barfota så klart.
Foto: Privat

Tröttnade på lägenheten – byggde cykelhus på 3 kvadrat

Christoffer tröttnade på prylar och att bo i lägenhet.

Därför byggde han sitt eget cykelhus på tre kvadrat.

– Jag har aldrig känt mig så fri som nu, säger han.

Christoffer ”Nubbe” Svensson, 30, är killen som tagit ordet ”frihet” till en helt ny nivå. Vi är många som säger att vi vill känna oss fria, men hur fria är vi egentligen? Vi sitter fast i boenden och med massor av prylar och räkningar. Nubbe tröttnade på det och bestämde sig för att göra sig av med nästan allt och skaffa ett mobilt boende. Det blev ett cykelhus.

 

LÄS OCKSÅ: Ana byggde smartaste minihemmet du sett

”Nu är jag fri på riktigt”

– Jag lämnade lägenheten och nu bor jag på mina tre kvadratmeter, säger han lyckligt. Allt i mitt liv har alltid handlat om frihet men nu är jag fri på riktigt, jag kan jag sova var jag vill och ha mitt liv precis var jag vill. Det blir också en ekonomisk frihet eftersom kostnaden inte är hög. 

Dock kan det bli problem med folkbokföringen och Skatteverket har han fått erfara. 

– De accepterar inte riktigt att jag är ”bostadslös” utan fast adress. Men jag betalar ju skatt och allt ändå. Jag har skrivit till dem och förklarat situationen och hoppas det löser sig. 

 

LÄS OCKSÅ: Paul reser världen runt med sin lilla cykelkärra 

Kan ta sig fram överallt – och huset är alltid med

Nubbe säger att han cyklat och sprungit överallt i hela sitt liv och tycker det är ett fantastiskt sätt att ta sig fram på. 

– Jag har bland annat bott i Köpenhamn i nio år och där åker alla cykel. Med cykel kan jag ta mig överallt, skillnaden är att nu har jag dessutom boendet med mig. 

När han bodde i Danmark hade han ett hus med två våningar, och fullt med prylar. Därefter flyttade han till mindre och mindre boenden, och varje gång tvingades han göra sig av med grejer. När det sedan var dags att flytta tillbaka till Sverige var det tåget som gällde.

 

Foto: TV8

Har inte ägt en tv-apparat i hela sitt liv

– Då hade jag inte möjlighet att ta med mig mer än jag kunde bära till och ha på tåget. Det var skönt att göra sig av med allt onödigt. Det är inte så mycket vi behöver egentligen. Och en tv har jag inte ägt i hela mitt liv, säger Nubbe. 

Att hitta en bostad i Stockholm är som de flesta vet oerhört svårt, om man inte kan slänga upp massor av miljoner. 

– Jag hyrde en lägenhet i andra hand som jag delade med en annan i ett år, men den är nu uppsagd. Det är en enorm frihet, man måste göra sig av med mycket och då blir man fri.  

 

LÄS OCKSÅ: Sveriges minsta hus på Hemnet till salu 

I cykelhuset finns det allra nödvändigaste

Cykeln som är eldriven har solceller på taket som laddar ett bilbatteri så man sedan kan koppla in mobil eller padda om man vill, men det går också att koppla till el om man skulle vilja det. Utöver det finns ett spritkök så man kan laga mat. 

– Sedan har jag en vattenrenare och en specialdusch i form av en behållare som man hänger i ett träd eller liknande, med en tapp på. I övrigt har jag en sovsäck och en liggmadrass. Mer behövs inte.

 

Foto: TV8

Går och springer barfota året om

Som dörr sitter en husvagnsdörr med husvagnslås, och toalettbesök för man lösa på andra sätt säger Nubbe som är van vid ett liv som ändrar sig snabbt. Han försörjer sig genom att driva en cykelbutik i Stockholm. Och där i området är han redan lite ”känd”.

– Jag är inte så ”mainstream” precis, folk som bor här har sett mig springa till och från jobbet i flera år i bara shorts. Och jag går barfota året om. Sedan har jag ju ganska långt hår och skägg också, säger han och skrattar.

Hoppas kunna hjälpa hemlösa och studenter

Nu hoppas Nubbe att hans idé ska vidareutvecklas och kunna bli både samhällsnyttig och kommersiell. 

– Det är kul om jag kan inspirera och ge andra alternativa idéer till hur man löser sitt boende på. Jag planerar att ta fram en version två som är mer stabil och enklare att ta sig runt på. Tänk om man skulle kunna erbjuda hemlösa och studenter, kanske kan kostnaden lösas med reklam, funderar han. 

Christoffer ”Nubbe” Svensson är aktuell i TV8:s nya program ”Kan vi hjälpa till” som går nu på onsdag den 5 april klockan 21.00.

LÄS OCKSÅ:
Prisvärda och snygga – 10 smarta minihus 

Hemnets häftigaste hus – glashus mitt i skogen 

Sveriges lyxigaste minihus kan bli ditt