Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Thomas och Jessica byggde drömmig altan med spa på villatomten

I ena hörnet av altanen har familjen en loungedel med rottingmöbler. Rottingsäng från Ikea. Dyna Ellos. Mintgrön kudde, H&M Home. Sittbänk, Stonefactory.se. Kuddar, Ikea och H&M Home. Rottingstolen som Jessica sprejat med grå färg är ett loppisfynd. Kudde, Ikea. Lådan som fungerar som bord stod i husets garage när familjen flyttade in. Rund betongkruka, Plantagen.

Foto: JESSICA HOLM

Murken träfasad och en uteplats med plasttak från 1970-talet. För ett par år sedan byggde familjen Holm i stället en altan i två olika nivåer och kompletterade med utedusch och spabad. Här berättar Jessica själv om familjens trädgård.   

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

När vi flyttade in i vårt hus var vår första son, Måns, runt året. Vi hade varken tid eller råd att göra en totalrenovering, utan har tagit ett projekt i taget. Att bättra på ytskikten och byta ut den gulmålade träpanelen utvändigt, som dessutom började murkna i ändarna, låg högt i prioritet och var det vi gjorde först. 

I och med att vi bytte träfasaden rev vi också den gamla altanen med ett trist plasttak och sjösten på marken. 

Altan med olika väderstreck och nivåer

För ett par år sedan bestämde vi oss för att bygga en riktigt rejäl altan. Min man Thomas planerade bygget tillsammans med vår vän och granne. De kom fram till att den skulle vara rejält stor och inte bara täcka baksidan av huset, utan även gå runt husknuten. På så sätt skulle vi få möjlighet att sitta och njuta av kvällssolen också, som annars försvinner från baksidan av huset på eftermiddagen. 

Foto: Jessica Holm

Familjen Holms hus i Norsholm är byggt 1978. Jessica och Thomas bytte helt ut den gulmålade fasaden till en vitmålad träfasad och byggde för ett par år sedan ett stort trädäck med staket av liggande tunna träplank.

Foto: JESSICA HOLM

Hemma hos familjen Holm

Här bor: Thomas och Jessica Holm med sönerna Måns 11 år, Ville 9 år och Love snart 2 år.

Gör: Thomas är idrottslärare, Jessica är frilansskribent, fotograf och stylist.

Var: I Norsholm utanför Norrköping. 

Huset: Ett 150 kvm stort trähus från 1978 på sju rum och kök. Tomten är på cirka 450 kvadratmeter varav altanen är cirka 45 kvadratmeter.

Instagram: @versalmedia.

För att skapa dynamik bestämde vi oss för att låta en del av altanen vara en nivå högre. Det var ett toppenbra beslut. Det ger rumsavdelning och många gillar att slå sig ner på avsatsen, så det blir nästan som en bänk. 

Runtom byggde vi ett staket av smala, liggande träplank för att rama in altanen på ett naturligt sätt. Från gräsmattan kan man ta den lilla trappan upp till den högre nivån eller gå in bredvid spa-badet som vi köpte förra året.

LÄS MER: Stor guide till härliga pooler och badtunnor

Längs ena långsidan av huset löper den del som är en nivå högre än resten av altanen. Här har familjen kvällssol tills den går ner. Här äter de middag ljumma sommarkvällar på ett bord som Jessica byggt själv. Stolar Ikea. Duk, Hemtex. Sittkuddar, Tine K Home. Stegpallen som fungerar som blompiedestal är arvegods.

Foto: JESSICA HOLM

Intill det stora hemmabyggda matbordet står ett planteringsbord från Rusta som Jessica och Thomas målat svart. Ovanför, på fasaden, hänger en hylla gjord av konsoler från Hay och en gammal träplanka. Hängande ampel från Indiska. Mässingsfärgad kruka, Ellos. Vattenkanna, Plantagen. Vinkylare i lera, Ikea.

Foto: JESSICA HOLM

Relaxdel med dusch och spabad

Vi hade redan en utedusch, som är superhärlig varma dagar. Men vi var sugna på att även ha ett varmt bad som gör att vi vill vara ute även på hösten, vintern och kalla sommarkvällar. Dock var vi tveksamma till ett spa-bad, de är inte särskilt roliga i sig.

Men när vi hittade ett i svart som dessutom skulle passa perfekt att kila ner mellan altanen och garaget slog vi till. Det har vi verkligen inte ångrat, vi använder det jättemycket, det ger lyx i vardagen. 

Att äga hus innebär som bekant att det alltid finns något som behöver göras. Men det är kul med alla projekt och det är härligt att drömma om vissa saker en längre tid innan vi uppfyller dem. Det är bra att längta lite ibland. Vi funderar till exempel på allt från att bygga ett attefallshus på tomten till att inreda en del av garaget till bastu. Vad det blir får framtiden utvisa.

Bredvid ett av fönstren står en metallhylla där många av familjens sommarblommor trivs. Den fungerar också som förvaring för krukor och annat. Bredvid står en sittbänk med tomatplantor på. Sittbänk och metallhylla, Ikea. Kuddar, H&M Home.

Foto: JESSICA HOLM

Precis utanför altandörren har familjen en matplats där de ofta äter frukost och lunch på sommaren. Matgruppen är köpt på Blocket. Duk, H&M Home. Matta, Tell me more.

Foto: JESSICA HOLM

Vid uteduschen, som familjen köpt på Tradera, planterade de en bokharabinda som stortrivs och klättrar friskt. Den stöttas upp av en spaljé. Bokharabindan klättrar på en ljusslinga. Spaljé och ljusslinga, från Granit.

Foto: JESSICA HOLM

Spabadet hade exakt rätt storlek för att passa i utrymmet mellan altanen och garaget. Som insynsskydd byggde Thomas ett lite högre staket som matchar stilen på staketet runt trädäcket. Nedanför växer stockrosor som frösått sig och bambu som familjen planterat. Spabad, Viva spa, från Swebad.

Foto: JESSICA HOLM

Våra bästa altantips

1. När ni renoverar huset, bygger uteplats eller liknande - hitta sätt att låta husets ursprung synas, även om husets byggnadsstil inte tilltalar er fullt ut. 

2. Om ni har en redan uppväxt trädgård, försök planera så ni inte behöver ta bort fina växter och stora träd. Vi gjorde exempelvis en öppen rektangel i altanen under köksfönstret för att kunna bevara stockrosor och afrikansk lilja som vuxit där sedan huset byggdes. 

3. Om ni bygger en stor altan, planera in många vägar ut, ner till gräsmatta, grusgång eller vad det kan vara. Ni kommer att bli irriterade om ni hela tiden måste gå omvägar när ni rör er i trädgården. 

LÄS MER: Så blev orangeriet till ett drömmigt sommarställe mitt i trädgården

LÄS MER: Köpa renoveringsobjekt? Ernst Kirchsteigers bästa tips