1 av 12: Lyxig känsla. Vardagsrumsdelen är inredd med en ljus grund, där mässing och senapsgula detaljer skapar en varm känsla. Lampa från Tom Dixon och soffbord från Hay. Foto: Jonas Lundberg
2 av 12: Trivs hemma. Therese har själv ritat den nya planlösningen till lägenheten. Foto: Jonas Lundberg
3 av 12: Originaldetalj. De spröjsade fönstren är original och tillför stor charm. Ljusstakar i fönstret från Georg Jensen och lampa från Åhlens. Foto: Jonas Lundberg
4 av 12: Dekorativt. Fin kontrast med kaktus i mässingkruka. Foto: Jonas Lundberg
5 av 12: Mässing. Köket har fått detaljer i mässing, allt från kran till ho och knoppar på skåpen är i mässing. Kran Vola och ho i carreramarmor från Decosteel. Mässingbrickan är ett designfynd från New York. Blomsprutan är en inflyttningspresent. Foto: Jonas Lundberg
6 av 12: Matplats. Therese har designat köket så att det ska smälta in i övriga inredningen. Taklampa från Flos, stolar från Kartell. Foto: Jonas Lundberg
7 av 12: Mönstrat. Porslin Taika från Iittala och vas från Klong. Foto: Jonas Lundberg
8 av 12: Favoritplats. "Köket är hjärtat i lägenheten och vi gillar att ha gäster och stora middagar", säger Therese. Foto: Jonas Lundberg
9 av 12: Stor garderob. Innan för dörren till sovrummet har Therese designat en hörna med walk in closet-känsla. Foto: Jonas Lundberg
10 av 12: Sovrum. Sovrummet ligger längst in i lägenheten och är stilrent inrett. Klädhängare från Hay, ställbar säng med gavel från Enok Thompson. Lampa från Eos. Väska från Louis Vuitton. Högtalare från Sonos Foto: Jonas Lundberg
11 av 12: Guldglans. Badrummet är en mässingdröm med produkter från Vola och Tapwell. Färganpassade handdukstorkar från INR. Foto: Jonas Lundberg
12 av 12: Charmig vägg. Gästrum med stol från kartell, prydnader från Skultuna och Svenskt tenn. Tegelväggen är framknackad och original. Foto: Jonas Lundberg

Therese, 27, har en lya full av prylar i mässing

I Vasastan i Stockholm har Therese skapat sin drömlägenhet. En vägg revs och köket flyttades ut i det stora rummet som blivit hemmets hjärta. I den ljusa lägenheten blandas modern inredning med originaldetaljer från 1927.

Therese och Henrik hade bott i Vasa­stan i Stockholm i ett par år och trivdes riktigt bra i området. Men de var på jakt efter ett större hem med balkong. Så när lägenheten som hade allt de sökte, och dessutom låg bara två portar bort, dök upp bokade de en förhandsvisning.

 

LÄS OCKSÅ: Kändisarna som sålde sina hem 2015

Renoverade för att få stora ytor

– Lägenheten var i fint skick, men inte alls i vår stil. Men vi insåg hur bra den skulle kunna bli om vi bara ändrade lite på planlösningen, säger Therese.

Efter att ha gjort en snabb översikt om hur de skulle kunna bygga om lägenheten slog paret till. Och de började genast planera för renovering.

– Självklart kändes det lite märkligt att riva ut allt ur en relativt nyrenoverad lägenhet, men det var nöd­vändigt för att få de ytor som vi önskade, säger Therese.

Tanken med renoveringen var att få till stora sällskapsytor med öppen planlösning utan att köket skulle dra till sig för mycket uppmärksamhet i form av klumpiga vitvaror och köksmaskiner. En vägg revs, och köket flyttades in i det stora rummet som fick bli både kök, matplats och vardagsrum. Sovrummet hamnade längst in och det gamla köket blev gästrum.

Ville bevara sekelskiftescharmen

– Jag har anpassat de nya materialen så att de harmoniserar med lägenhetens ursprung. Jag har tänkt på allt från listverk till ström­brytare. Min bild var väldigt klar över hur det skulle bli, säger Therese.

Planen var att köket skulle upplevas som en möbel och smälta in i den övriga inredningen.

– Jag ritade in köksskåp på två sidor av rummet. Den ena sidan av köket skulle bli integrerad och minimalistisk. Motsvarande sida skulle endast hysa underskåp för en luftigare känsla.

Paret anlitade en byggfirma som var med från start ända till inflyttningsfesten.

– Renoveringen tog drygt tre månader. De rev ut allt i lägenheten förutom originaldetaljer. Stuckaturer, dörrar och golv restaurerades i stället eftersom jag ville bevara sekelskiftescharmen. Det blev många specialtillverkade produkter med lång leveranstid. Mitt i bygget kände jag att jag hade kunnat nöja mig med vissa detaljer i standard, men nu i efterhand så var det helt klart värt väntan. Helheten är fantastisk, säger Therese.

Lägenheten har fönster i tre väderstreck som släpper in mycket ljus. Inredningsstilen är enhetlig med ljusa väggar och grå snickerier. På golven ligger en vacker fiskbensparkett.

Mässing och marmor överallt

Genomgående i alla rum är mässings­detaljer. Marmor är ett material som återfinns både som blombrädor i de djupa fönster nischerna, och i köket som köksbänk, stänkskydd och i badrummet. Inredningen består av allt från arvegods och auktionsfynd till ny­inköpta saker, allt blandat i en stilfull mix.

Den nya planlösningen blev ett lyckokast. Det stora rummet fungerar som en härlig social yta som rymmer många, på inflyttningsfesten fick femtio personer plats där inne.

– Jag har alltid tyckt mycket om inredning och är utbildad inom design. Sedan så långt jag kan minnas har jag drömt om att ha marmor och mässingdetaljer i mitt hem. Just nu är det väldigt trendigt, men jag ser ingen risk i att jag ska tröttna då jag tyckt om dessa material i så många år.

– Nu när vi är klara med vår lägenhet börjar vi längta efter ett nytt projekt, och vi skulle vilja designa och bygga ett lantställe, förhoppningsvis i Sörmland. I dag har jag hästarna på Djurgården men drömmen vore att bygga eget stall, säger Therese.

 

LÄS OCKSÅ: Inred med metaller – så skapar du en blänkande stil

Nyrenoverat i 20-talshuset

Här bor: Therese, 27, och Henrik, 29.

Gör: Therese är jobbar på spelföretaget Star stable. Henrik driver eget.

Hemmet: Bostadsrätt på 65 kvadratmeter i hus byggt 1927 i Vasastan, Stockholm.

Instagram: @thereseforssell.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!