Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Stugan, eller kojan som den kallas ligger i mitten av ingenstans.Stugan, eller kojan som den kallas ligger i mitten av ingenstans.Stugan, eller kojan som den kallas ligger i mitten av ingenstans.
Här spenderar familjen så mycket tid det bara går oavsett årstid och väder.Här spenderar familjen så mycket tid det bara går oavsett årstid och väder.Här spenderar familjen så mycket tid det bara går oavsett årstid och väder.
Innan de byggde stugan spenderade Terese och barnen mycket tid ute i skogen.Innan de byggde stugan spenderade Terese och barnen mycket tid ute i skogen.Innan de byggde stugan spenderade Terese och barnen mycket tid ute i skogen.
1 AV 4
Se insidan av fantastiska skogskojan
2 AV 4
Stugan, eller kojan som den kallas ligger i mitten av ingenstans.
Foto: Privat
3 AV 4
Här spenderar familjen så mycket tid det bara går oavsett årstid och väder.
4 AV 4
Innan de byggde stugan spenderade Terese och barnen mycket tid ute i skogen.
Foto: Privat.

Terese byggde koja i skogen – bor där med sina fyra barn

Längtan och önskan att bo nära naturen fick Terese Schlegel att ta det modiga steget att bygga en egen liten stuga mitt ute i skogen. I dag är hon där så ofta hon kan med sina fyra barn och det är där hon verkligen kan slappna av.

– Jag tror alla skulle må bättre av att vara själva ute i skogen, säger Terese.

På en avskild plats ute i skogen med barrträden som enda grannar har Terese Schlegel och hennes fyra barn byggt upp en koja. Det är inte vilken koja som helst, och inte i den standard som man kanske tror, utan deras skogskoja är ett riktigt litet hus.

Allt startade i juli 2019 när Terese och hennes två yngsta barn, tvillingbröderna Billy och Sylvester, var ute och tältade. Barnen var bara två år gamla och när de hade gått och lagt sig satt Terese kvar själv och kollade ut över platsen de var på.

– Jag hade alltid haft en längtan och önskan att bo i skogen och där kände jag att jag hade hittat den rätta platsen.

FAMILJEN

Här bor: Terese Schlegel med barnen Stella, Nova, Billy och Sylvester.

Gör: Studerar till förskollärare och arbetar på förskola.

Var: Arboga.

Bor: I radhus och i kojan.

Instagram: @skogskojjan

Terese med Billy och Sylvester.Terese med Billy och Sylvester.Terese med Billy och Sylvester.
Terese med Billy och Sylvester. Foto: Privat
Kojan smälter in bra i skogen där den står helt för sig själv.Kojan smälter in bra i skogen där den står helt för sig själv.Kojan smälter in bra i skogen där den står helt för sig själv.
Kojan smälter in bra i skogen där den står helt för sig själv. Foto: Privat
Kaminens sticker ut genom fasaden på kojan. Den värmer upp huset vintertid.Kaminens sticker ut genom fasaden på kojan. Den värmer upp huset vintertid.Kaminens sticker ut genom fasaden på kojan. Den värmer upp huset vintertid.
Kaminens sticker ut genom fasaden på kojan. Den värmer upp huset vintertid. Foto: Privat.

Marken tillhörde hennes föräldrars grannar så att bygga en stuga där var inga problem. Lättvindigt kände Terese att bygget kunde sätta i gång. 

– Jag har aldrig snickrat förut men sett min pappa hålla på hela min barndom. Så jag tänkte att det bara var att testa och om jag stötte på några problem frågade jag någon som var kunnig.

Det är så vackert att vakna och somna på en sån här plats oavsett årstid

Tillsammans med sina fyra barn byggde de kojan helt själva och egentligen inte riktigt med någon tydlig plan. För Terese var det viktigare att det blev som hon hade tänkt än att det gick fort, även fast hennes lösningar kanske ibland var lite krångligare än nödvändigt.

– Det är ju mysigt och kul att vi har gjort det tillsammans och även de minsta barnen har hjälpt till på sitt sätt. 

Tillsammans med barnen, och lite hjälp från vänner och och familj byggde Terese huset helt själv.Tillsammans med barnen, och lite hjälp från vänner och och familj byggde Terese huset helt själv.Tillsammans med barnen, och lite hjälp från vänner och och familj byggde Terese huset helt själv.
Tillsammans med barnen, och lite hjälp från vänner och och familj byggde Terese huset helt själv. Foto: Privat.
https://www.instagram.com/p/CYYp23DD6hC/?utm_source=ig_web_copy_linkhttps://www.instagram.com/p/CGIdhqMDu6o/?utm_source=ig_web_copy_link

Att vara ett med naturen

Visionen var att vara så nära naturen som möjligt så kojan består av stora glaspartier och hela utsidan är målad i järnvitriol som får huset att smälta in i skogen. Fönstren hittade Terese på Blocket och när hon skulle hämta dem blev säljarna nyfikna på vad hon skulle ha dem till.

– De sa att de även hade en dörr som matchade fönstren och att jag fick dem gratis om jag lovade skicka bilder sen på hur den där kojan skulle bli. 

Mycket av kojan är byggt av återbruk och de flesta av möblerna är hittade på Blocket eller loppisar. Det rejäla plankgolvet har legat i en gammal loge och resterna som blev kvar efter golvläggningen har hon byggt ett bord av. Även fast de inte stressade på bygget av kojan så tog det inte så lång tid, i januari 2020 kunde de sova första natten i kojan. 

– Det är så vackert att vakna och somna på en sån här plats oavsett årstid. På vintern är det bäckmörkt och vi är helt själva här ute, och det är inte alls läskigt, säger Terese och skrattar till. 

Det första inköpet till kojan var den gamla kaminen.Det första inköpet till kojan var den gamla kaminen.Det första inköpet till kojan var den gamla kaminen.
Det första inköpet till kojan var den gamla kaminen. Foto: Privat.
I ena delen av stugan har de byggt upp en våningsäng där hela familjen får plats att sova.I ena delen av stugan har de byggt upp en våningsäng där hela familjen får plats att sova.I ena delen av stugan har de byggt upp en våningsäng där hela familjen får plats att sova.
I ena delen av stugan har de byggt upp en våningsäng där hela familjen får plats att sova. Foto: Privat.
Kojan är liten, men de får plats med det de behöver. På sommarn bli boendeytan nästan så dubbel så stor när dörrarna kan stå öppna ut till altanen.Kojan är liten, men de får plats med det de behöver. På sommarn bli boendeytan nästan så dubbel så stor när dörrarna kan stå öppna ut till altanen.Kojan är liten, men de får plats med det de behöver. På sommarn bli boendeytan nästan så dubbel så stor när dörrarna kan stå öppna ut till altanen.
Kojan är liten, men de får plats med det de behöver. På sommarn bli boendeytan nästan så dubbel så stor när dörrarna kan stå öppna ut till altanen. Foto: Privat.

Familjens hemliga lilla plats

Kojan ligger på en hemlig plats några mil utanför Arboga. Det är bara några få vänner som har fått besöka kojan och att ta sig dit är inte helt enkelt heller.

– Det går ingen bilväg hit utan man får gå eller åka fyrhjulning. Jag gillar att vi är helt själva här och att folk knappt vet att det finns ett litet hem här ute i skogen. 

Om Terese hade fått bestämma helt själv hade hon bott här ute året runt, men tyvärr nappade inte barnen på den idén. Även fast de börjar bli gamla nu så uppskattar de alla en helg ute i kojan och familjen åker dit så ofta den kan. Många tycker det låter krångligt att bo i en stuga utan el och vatten men Terese tycker det är en del av charmen. Förra året byggde de ett litet dass bredvid huset och när de ska laga mat är det vedkaminen eller över öppen eld utomhus som gäller.

– Jag gillar att allting tar sin lilla tid här ute. Det går inte att slänga ihop en middag på 10 minuter och på kvällarna får man sitta och lyssna på skogen och vinden som underhållning.

Den senaste tiden har fokus varit på småpill men Tereses kreativa visioner för kojan slutar inte här. 

– En dröm hade varit att få till någon slags dusch, utomhus då. Nu blir det att man känner sig lite ofräsch efter några dagar i kojan. Eller en badtunna på altanen, det hade också varit häftigt. 

https://www.instagram.com/p/ChfYVynj60d/

Se även: