1 AV 10
Villan i skånska Lomma har totalrenoverats.
Foto: Fotograf Therése A. Svensson
2 AV 10
Malin och Mikael valde att öppna upp mellan vardagsrummet och "mellanrummet" för att få en känsla av ljus och rymd. Målningarna som föreställer barnen är gjorda av deras farmor Britt Jönsson.
Foto: Fotograf Therése A. Svensson
3 AV 10
Malin på den välkomnande trappen ut mot gatan. Hortensior passar utmärkt till det gamla tegelhuset.
Foto: Fotograf Therése A. Svensson
4 AV 10
Pianot var Malins examens- present och liksom andra detaljer i huset berättar det om vilka intressen man har i familjen Jisander.
Foto: Fotograf Therése A. Svensson
5 AV 10
Trappan upp till övervåningen flyttades till köket för att inte ta upp plats i vardagsrummet.
Foto: Fotograf Therése A. Svensson
6 AV 10
Köket gjordes rymligt och fick ett stort bord från Ikea med gott om plats för vänner. Stolarna har Malin köpt på loppis och målat i sin favoritfärg turkos. Tallrikshyllan används flitigt och skapar stämning.
Foto: Fotograf Therã Se A. Svensson
7 AV 10
Morfars gamla soffa är en av Malins egna favoriter i hemmet. Med nytt tyg blev den ett riktigt smycke.
Foto: Fotograf Therã Se A. Svensson
8 AV 10
Praktisk bänkförvaring från Jysk. Tavlorna på väggen har barnen målat.
Foto: Fotograf Therése A. Svensson
9 AV 10
Familjen Jisander älskar att läsa och i stället för att gömma undan böckerna får de färgglada ryggarna bli en prydnad i bokhyllan. Porträtten på barnen har deras farmor målat.
Foto: Fotograf Therése A. Svensson
10 AV 10
Takterrassen byggdes om till två barnrum som speglar varandra. Mittemellan finns en stege upp till ett så kallat kiktorn på taket, där man ser ut över Lommabukten.
Foto: Fotograf Therése A. Svensson

Tegelvillan där insidan ser ut som i Grekland

När Malin och Mikael köpte det gamla tegelhuset i Lomma fick hon äntligen leva ut sin arkitektdröm.

Här har de skapat sitt funktionella och vackra hem med mycket planering men utan dyra investeringar i märkesmöbler och design.

Hemma hos familjen Jisander

Här bor: Malin och Mikael Jisander, barnen Hedda, 9, och Viggo, 7.

Gör: Malin jobbar som inredare och språklärare, Mikael jobbar med reklam.

Var: Ett drygt hundraårigt gathus i centrala Lomma som nu är totalrenoverat.

Malin har hela sitt liv varit road av färg och form och ständigt haft nya inredningsprojekt på gång. Som barn lade hon hela sin veckopeng på möbler till dockhuset, och när hon och Mikael för snart 15 år sedan köpte det vackra tegelhuset i Lomma fick hon sätta tänderna i ett fullskaligt projekt.

 

LÄS OCKSÅ: Här är Sveriges 10 finaste hus med sjötomt

Huset fick gå igenom stora förändringar

– Jag ville bli arkitekt som barn, berättar Malin, och med ett sekelskifteshus som behövde helrenoveras var det dags att lära sig ett och annat om att rita och konstruera. Innan jag ens kunde börja fundera på inredningen, behövde vi göra stora förändringar för att få huset att fungera för en familj.

På egen hand bytte de ut golv, väggar och tak och flyttade trappan för att få de utrymmen de behövde. Därtill har det gjorts en utbyggnad för kontor, och när barnen kom förvandlades takterrassen till ytterligare två sovrum. Malins motto är att ett hem måste vara funktionellt för att man ska trivas, och med det i åtanke var det mycket som behövde förändras för att passa en modern småbarnsfamilj.

– Med tanke på att jag alltid tänker funktion, så är det lite skrattretande att mitt absoluta favoritrum i huset är det vi kallar mellanrummet på nedervåningen. Ett till synes ganska meningslöst utrymme mellan hallen och vardagsrummet, som det hade varit lätt att bara använda som passage, säger Malin.

 

LÄS OCKSÅ: Här är gamla skolan som har stått tom i 70 år

Morfars gamla soffa står här

Just för att det inte hade någon funktion så har Malin inrett det som ett rum där man kan sitta i lugn och ro och bara vara.

Här står hennes morfars gamla soffa som han alltid satt i när han drack kaffe och läste morgontidningen. Numera är den mest ett vackert smycke, för intill står två riktigt sköna fåtöljer som man gärna sjunker ner i. Här finns också den öppna spisen som Malin ritat, och belysningen är anpassad för att skapa den ombonade känslan man vill ha i en läshörna.

– Det här med att utgå från funktion är verkligen a och o i inredning, säger Malin. Fungerar inte ytorna för oss som bor i hemmet, så kommer vi sannolikt inte att trivas oavsett hur mycket vi satsar på inredningsdetaljer. Själv är jag helt prestigelös när det gäller vilka prylar jag tar in i mitt hem, så länge de fyller den funktion jag vill ha, och så länge de tilltalar mig.

 

LÄS OCKSÅ: Gotlands finaste gård från 1700-talet till salu

Färger inspirerat från Grekland

Familjens hem är en härlig blandning av gammalt och nytt, ärvt och fyndat och gott om praktiska saker från de stora möbelvaruhusen. Här råder enhetlighet och harmoni, och genom hela hemmet hålls känslan ihop med återkommande färger och genomtänkta accenter.

– Jag älskar både havet och Grekland och det avspeglas i de blå och turkosa tonerna i vår inredning, med de härliga blå och turkosa nyanserna på både möbler, mindre prylar och i de stora tavlorna på väggarna, säger Malin.

Det är Malins svärmor Britt Jönsson som är den duktiga konstnärinnan som porträtterat barnen Hedda och Viggo i havsmiljö.

En annan käpphäst som Malin använder sig av, både i det egna hemmet och när hon hjälper kunder i det egna företaget Malin inredare, är att ett rum aldrig får bli övermöblerat. Soffor, stolar och bord ska inte vara större eller fler än man har behov av. I stället använder man spännande detaljer för att visa vem det är som bor i hemmet, och oftast är det just de prylarna som används i vardagen.

 

LÄS OCKSÅ: Unik villa en klicksuccé på Hemnet – kolla här

Musik får synas i inredningen

– Att vi är en familj som gillar musik och både gärna läser och målar finns det nog inga tvivel om, säger Malin. I vardagsrummet står den väl tilltagna soffan i jeanstyg som valdes för att man ska kunna ligga huller om buller och läsa, och invid väggarna står bokhyllorna fulla med böcker. Här står också Malins piano, och den underbara trattgrammofonen som inte gick att motstå när hon och Micke hittade den i en antikbutik i Nairobi.

Resor är nämligen ett annat stort intresse för familjen, och ytterligare en anledning till att Malin inte vill lägga hur mycket pengar som helst på inredning. Därför följer hon hellre sitt hjärta när det gäller hemmet och vad familjen trivs med, än att vara en slav under trender som hela tiden förändras och lockar till nya, dyra inköp.

 

Text: Marie Onäng

 

LÄS OCKSÅ: 10 fina villor som klickas mest på Hemnet just nu