1 AV 3
Följ med spökjägarna in i övergivna byggnaderna i Sverige
2 AV 3
Många fascineras av det övernaturliga. (Genrebild)
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Mentalsjukhuset i Kramfors skulle bli spahotell men övergavs. Byggnaden är en av många övergivna hus som PLTS Ghosthunters besökt.
Foto: PLTS Ghosthunters

Spökjägarna besöker ödehus i jakt på det övernaturliga

De har varit och filmat övergivna mentalsjukhus, försöker hitta spöken och drar sig inte för att undersöka det övernaturliga. 

Men vad driver gruppen, som blir allt mer populära för andra som gillar det kusliga med ödehus och spökhistorier, vi har frågat dem!

Vilka är PLTS Ghosthunters?

– Vi är oftast alltid olika många och i olika åldrar under varje resa runt om i landet som vi gör, men jag som driver sidan är en kille på 17 år från Falun.

Hur kommer det sig att ni startade?

– Intresset för det övernaturliga (ghosthunting) drog i gång när jag upptäckte Laxton Ghost Swedens kanal på Youtube, så otroligt spännande och fascinerande och jag blev så sugen på att starta och undersöka själv direkt. Intresset för det övergivna kom när jag besökte Säters övergivna mentalsjukhus, man ville bara till fler och fler ödehus direkt när man besökte det stället.

LÄS MER: Elin bor i gamla mentalsjukhuset: ”Sker en hel del oförklarliga saker” 

https://www.instagram.com/p/BWsZvk6DEKW/?utm_source=ig_web_copy_link

Vad är det ni tycker är så intressant med ödehus och spökjakter?

– Det är så fascinerande och spännande, man vet aldrig vad man kommer hitta innan man kliver innanför dörren till ett ödehus, och det är oerhört intressant att försöka ta reda på vad som utspelat sig i varje ödehus, vilka bodde här, och varför övergavs det bara? Man vet aldrig vad man ska få vara med om när man gör en spökjakt på ett nytt ställe. Vad som helst kan hända. Vad är det vi får kontakt med som inte går att förklara gång på gång, vad finns det där ute som vi ännu inte känner till?

Vad innebär det att vara spökjägare?

– Alla som är spökjägare vill få svar på en sak: finns det ett liv efter döden? Vi undersöker beryktade hemsökta platser med riktig och trovärdig teknisk utrustning, och vi är alltid oerhört skeptiska till det vi gör, och försöker alltid hitta en naturlig förklaring till det som händer, men det är inte alltid det går, och det är då det blir så oerhört spännande. Ett spöke är för mig en människa som gått bort, och som ännu inte fått ro.

 

Kan ni berätta om någon gång ni känt er övertygade om att ett spöke – eller annat övernaturligt – varit i närheten?

– Jag själv undersökte en kyrkogård ensam under en natt för lite mer än ett år sedan, jag märkte via kommunikationsverktyget vi använder oss av att det inte var några trevliga typer man fick kontakt med där. Men jag fortsatte och efter ett tag började jag känna mig svimfärdig, till slut föll jag ihop, och jag minns hur konstigt allt kändes när det hände, det kändes som att jag tappade kontrollen helt, som att jag inte styrde mig själv, jag minns hur jag på något sätt åkte med huvudet rakt in i det enda trädet jag hade i närheten av mig, och när jag vaknade upp så blödde jag i ansiktet. I samma sekund jag öppnade ögonen så släcktes hela kyrkogården ner, det blev helt kolsvart på kyrkogården. I det ögonblicket var jag övertygad om att jag skulle dö. 

https://www.instagram.com/p/Bk8XwL-lQJX/?utm_source=ig_web_copy_link

LÄS MER: 12 övergivna och lämnade hus – allting finns kvar

Hur hittar ni alla ödehus och platser?

– Oftast söker vi runt på internet efter platser att besöka, men ibland ger vi oss ut i landet på okända vägar och söker efter spännande hus och platser.

Mentalsjukhuset ”Kvinnliga Stormen” några meter från Säters Fasta Paviljong. Foto: PLTS Ghosthunters

På hemsidan har ni nu elva tusen besökare i veckan. Hur har intresset utvecklat sig sedan ni startade?

– Jag tycker intresset utvecklar sig för varje dag som går, alltid är det någon som hör av sig och vill veta mer om det vi gör, eller följa med på våra resor vilket självklart är oerhört kul. De som följer med oss på spökjakter och utforskar det övergivna blir oftast alltid lika fascinerade som jag blev när jag gjorde det första gången.

LÄS MER: Skräckens hus – 8 slott och gårdar i Sverige där det sägs spöka