1 av 2: Framöver har författaren många vilda planer. Foto: Anna-Lena Ahlström
2 av 2: För att få ett harmoniskt avslut på huset planerar Mari Jungstedt att bygga ett torn. Det ska ha samma form som kupolerna. I tornet ska hon ha sitt sovrum. ”Ovanpå vill jag ha ett sitta-och-mysa-rum. Har jag tur ser jag ut till havet.” Foto: Anna-Lena Ahlström

Spana in aktuella författarens klockrena kupolhus på Gotland

Mari Jungstedt nya renoveringsobjekt är ett gotländskt hus med kupoler. Framöver har författaren många vilda planer. Bland annat vill hon bygga ett torn, där hon ska ha sitt sovrum.

Hur bor du?

– Jag köpte mitt Gotlands-projekt för ett år sedan. Det låter inte klokt, men huset har sexkantiga kupoler. De är byggda i en mans garage i Uppsala och är fraktade med container till Gotland. Resultatet är ett trähus på 100 kvadrat med väldigt högt i tak. Det har två stora sällskapsrum, två badrum, två sovrum och ett arbetskök. I byggnaderna intill har jag gästrum och arbetsrum. Det känns nästan som att vara på pensionat. Huset ligger i Kvarnåkershamn på öns sydvästra del. 

Hur hamnade du på Gotland?

– Efter skilsmässan hade jag inget hus på Gotland under några år. När jag sålde mitt hus på Gran Canaria kände jag att jag verkligen ville dit. Efter att det tagit slut med dåvarande pojkvännen blev Dalarö-huset på 200 kvadrat för stort. Efter de stora renoveringarna där och på Gran Canaria ville jag inte ha ett hus med ladugårdar och magasin. Jag ville ha något man kan göra saker med, men i bra skick. Det fick inte ligga trafikstört och kanske inte direkt vid havet, där det blåser.

Jag struntar fullständigt i smycken, fina skor och bilar, men är det något jag är intresserad av är det hus. Jag är väldigt bra på att renovera. 

LÄS MER: Julia Dufvenius: ”Jag blir mer och mer minimalistisk” 

Är det något jag är intresserad av är det hus, säger Mari Jungstedt. Foto: Anna-Lena Ahlström

AKTUELL MED NY ROMAN

Namn: Mari Jungstedt.

Ålder: 56 år.

Bor: Kupolhus på 100 kvadrat på Gotlands västkust fyra mil söder om Visby. Sekelskifteslägenhet på Ringvägen i Stockholm på 100 kvadrat. 

Familj: Barnen Bella, 26, och Sebastian, 25. Än så länge hemlig pojkvän. 

Gör: Författare. Tidigare journalist och programledare.

Aktuell: Nya kriminalromanen ”Jag ser dig”, femtonde delen i Gotlandsserien om kommissarie Knutas.

Vad var din första känsla för huset?

– Från den pyttlilla vägen såg huset först barackaktigt ut med papptak och fult målat i gult. Men så fort jag klev in kände jag wow! Det var rymligt och hade en härlig, privat känsla med baksida mot skogen. Klockrent!

Hur går det med renoveringen?

– Allra först satte jag upp ett Gotlandstun runt hela tomten, så min hund Selma kan springa runt. Sedan lät jag måla de fjällstugefärgade innertaken vita och smällde upp ett förråd. I detta nu målas fasaden om till grått. Papperstaket ska bli plåttak och det görs en ny altan och trädäck i sibirisk lärk, som ska förbinda byggnaderna. 

Det första som gjordes var att sätta upp ett gotlandstun runt hela tomten. Foto: Anna-Lena Ahlström

Var har du skrivarlyan?

– Jag har den i en separat byggnad på tomten. Där har jag samlat mina böcker och ett eller två ex av de utländska utgåvorna från cirka 25 länder. Första sommaren i huset fick jag idén till nya boken ”Jag ser dig” där. I byggnaden stör jag ingen och ingen stör mig. Jag kan inte skriva med musik eller folk som babblar. 

Hur skulle du beskriva din stil?

– Jag bryr mig inte om stilar eller vad som är modernt. I huset finns både moderna möbler och ett slagbord från 1700-talet med originalfärg. Jag får alltid beröm för att jag har det så himla hemtrevligt. Det är viktigt att alla kan slappna av hos mig. Jag är otroligt social, men har en liten livsregel: Jag vill inte att någon ska komma över min tröskel, som inte vill vara där. Det är att visa både mig och sig själv dålig respekt. 

Mari Jungstedt vill förlänga köket för att skapa en härlig hängplats när hon har folk över. Hon vill ha rena ytor och fri sikt. Gardiner gillar hon inte och de enda prydnadssakerna som ryms i fönstret är gotländsk keramik. Utanför syns Gotlandstunet som inhägnar tomten. Foto: Anna-Lena Ahlström

Mari Jungstedts bästa hemmatips

”Grundprincipen är att hemmet ska vara funktionellt. Jag har ett härligt gammalt postskåp från England. För att slippa leta har jag bland annat skoputsmedel, ritgrejer, batterier, fågelkikare där.”

LÄS MER: Miljonären Leif-Ivan Karlsson rear ut lyxvillan 

LÄS MER: Skådespelaren Olle Sarri förvandlade tvåan till en trea

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!