Slottsfrun: "Man måste vara galen för att göra det här"

Stefan och Agnes Lätt har varit ett par sedan 2006, drivit företag ihop och tidigare renoverat flera hus tillsammans. ”Första renoveringen flög det på riktigt skruvmejslar i luften, det var väldigt hetsigt. Nu vet vi vad vi kan göra själva och vad vi inte kan göra själva“, säger Agnes.

Foto: LINUS HALLSENIUS/TV4

1 av 2: Stefan och Agnes Lätt har varit ett par sedan 2006, drivit företag ihop och tidigare renoverat flera hus tillsammans. ”Första renoveringen flög det på riktigt skruvmejslar i luften, det var väldigt hetsigt. Nu vet vi vad vi kan göra själva och vad vi inte kan göra själva“, säger Agnes.

Stefan och Agnes med två av sina barn, Nils och Karin.

Foto: TV4

2 av 2: Stefan och Agnes med två av sina barn, Nils och Karin.

Succéserien ”Drömmen om slottet” drar snart i gång igen. Under åtta veckor kommer tv-tittarna kunna följa renoveringen av Hägerstads slott.

Men den som förväntar sig ett färdigrenoverat sagoslott lär bli besviken.

– Jag kan säga att det inte är klart. Ha ha! Det finns kanske 20 säsonger till att göra tv på, säger Agnes Lätt.

Andra har också läst

Hägerstads slott i Åtvidaberg var eldhärjat, fuktskadat och dödsdömt. Men 2016 köpte Agnes och Stefan Lätt 1800-talsfastigheten för 4,3 miljoner kronor. De bestämde sig för att ta med sig barnen, lämna hemmet i Miami och rädda slottet. Något tv-tittarna kunde följa i ”Drömmen om slottet” på TV4 förra hösten. 

Tittarna fick följa parets arbete när mängder av bråte forslades ut från slottet, taket räddades, fasaden rustades upp och målades och invändigt började första våningen ta form. 

Men när första säsongen var över berättar paret att det kanske såg mer färdigt ut på tv än vad det egentligen var. Och än återstår mycket arbete innan det 900 kvadratmeter stora slottet är färdigrenoverat.

Det här är familjen Lätt

Familjen består av: Stefan, 54, och Agnes, 36, barnen Nils, 7, Karin, 12, och Katarina, snart 17.

Bor: Hägerstads slott i Åtvidaberg.

Gör: Stefan och Agnes har sedan flytten från USA till Sverige, 2017, i princip jobbat heltid med renoveringen av slottet. 

Aktuella: I andra säsongen av tv-serien ”Drömmen om slottet”. Första säsongen sågs av över en miljon tittare. 

– Vi har ändå hunnit med otroligt mycket de här två åren. Vi har gjort mycket utomhus och vi är klara med källaren och första våningen så vi har ju gott om plats, säger Stefan.

– Det är fyra bjälklag i huset och innan vi börjar med andra våningen behöver vi göra klart det mellan våning två och tre. Men vi har förberett våning två och där har vi tänkt ha sovrum och bibliotek. Som man byggde på den här tiden gjorde man den våningen lyxigast och här är fyra meter högt i tak. Det är en utmaning i sig – det går inte att använda några vanliga stegar, säger Stefan.

Renoveringen forstätter utomhus i säsong 2 av ”Drömmen om slottet” 

I andra säsongen som spelades in under sommaren, är det en hel del fokus på trädgården och miljöerna runt slottet. Bland annat rustar de upp den gamla slottsträdgården med stora vackra fontäner. Som en hyllning till sitt gamla liv i Florida skapar de även en egen Miami Beach-strand vid vattnet.

– Inspelningstiden har varit otroligt rolig, vi har fått mycket gjort. Det höjer verkligen motivationen och vi anstränger oss för att få allt klart, säger Agnes.

Samtidigt är projektet inte alltid en bal på slottet utan kräver både fysisk och mental styrka.

– Du måste göra det mesta själv. När filmteamet följer dig får du inte så mycket gjort. När de åker efter åtta till tolv timmar, måste du dricka starkt kaffe för att orka fortsätta renovera. Arbetsdagarna har väl i snitt legat på 14 till 16 timmar. Sedan har vi ju en familj att ta hand om också, säger Agnes.

Foto: Adam Gårdsmed

I andra säsongen av serien rustar paret upp den gamla slottsträdgården med stora vackra fontäner.

Foto: Adam Gårdsmed

Som en hyllning till sitt gamla liv i Florida skapar de även en egen Miami Beach-strand vid vattnet.

Paret bodde tidigare i Miami och berättar att de hade fått till en bra livssituation i USA. 

– Vi hade bra ekonomi, ett perfekt hus där alla barn hade ett eget rum och gångavstånd till skolan. Då kastade vi upp allt i luften och flyttade till ett nytt land, med en ny situation ute på landet. Varför gör man något sånt? Det är väl för att man vill ha en utmaning, en adrenalinkick, säger Stefan.

Ångrar ni er att ni tog er an det här projektet?

– Bara en gång i veckan ungefär, säger Stefan.

– Ha ha! Måste vara ganska galen för att göra det här, säger Agnes.

Betalar renoveringen med besparingar och bilar de sålt

Renoveringen har plockat av familjens besparingar. De planerade att lägga 4 miljoner kronor på renoveringen, vilket inte räckt. Nu har de sålt bilar och annat flyttgods de tog med sig från USA för att kunna fortsätta. Snart måste nya pengar börja rulla in. Stefan har tidigare arbetar med IT på Telia, Microsoft och Ericsson och överväger att återvända till den branschen. 

Planen är att kunna ordna bröllop, släktträffar och andra event på Hägerstads slott framöver. Redan nu finns möjligheterna att ordna mindre tillställningar.

– Vi har ju mer utrymme än vi behöver. Samtidigt om vi vill hyra ut till bröllop vill vi få en våning till klar. Hur ska vi lösa det utan att belåna oss upp över öronen? Agnes köper trisslotter nu, säger Stefan.

– Ha ha, på riktigt! Jag gör det!

Det här är Hägerstads slott

• Slottet med byggår 1868 är ritat av Helgo Zetterwall, en av 1800-talets mest framstående arkitekter.

• Från början var slottet en direktörsbostad. Därefter har slottet fungerat som ålderdomshem för lärarinnor och på senare tid som vårdanstalt för alkoholister i regi av Norrköping kommun.

• I början av 90-talet lades anstalten ner och slottet såldes som privatbostad.

• Några ägarbyten senare lämnades det 2011 helt åt sitt öde och julhelgen samma år brann det tre gånger för att därefter lämnas utan tak i sex, sju år.

• 2016 dök Hägerstads slott upp på Hemnet och det var också så makarna Lätt fick nys om slottet.

• Juni 2017 hade Agnes och Stefan lämnat livet i Miami och kunde påbörja renoveringen av slottet.

• Sommaren 2018 kunde de äntligen bjuda släkt och vänner på inflyttningsfest.

Sommaren 2019 spelades andra säsongen av tv-serien ”Drömmen om slottet” in på Hägerstads slott. 

Foto: TV4

Hägerstads slott byggdes 1868 och är ritat av Helgo Zetterwall, en av 1800-talets mest framstående arkitekter. Från början var slottet en direktörsbostad. Därefter har slottet bland annat fungerat som ålderdomshem och vårdanstalt.

Foto: Skeppsholmen Sothebys International Realty

Så här såg slottet ut när det låg ut till försäljning hos mäklaren Skeppsholmen sommaren 2016.

Hägerstads slott – ett kulturarv som räddats

Efter den första säsongen av tv-programmet har främmande människor kommit förbi Hägerstads slott och tackat paret för att de räddat ett kulturarv.

– Det har gjort att vi känner en verklig tacksamhet – vi bygger inte bara ett hem. I framtiden kanske det också blir business men vad vi än hittar på kommer vi att ha en otroligt vacker byggnad, säger Agnes.

– Platsen är fantastisk och sen älskar vi ju gamla byggnader. Att få vara med och rädda det här slottet som annars kanske hade rivits är fantastiskt, säger Stefan.

När sänds Drömmen om slottet?

Säsong två av ”Drömmen av slottet” har premiär den 29 oktober och kommer att sändas på tisdagar klockan 21.00 i Sjuan och från 02.00 i TV4 play.

LÄS MER: Anna, 27, förvandlade gamla gården till en trendig drömvilla 

LÄS MER: Pampiga gården i Dalarna – en riktig herrgårdsdröm 

LÄS MER: 10 kända personer som sålt sina läckra hem i år 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande