Annons
X
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>Hemma hos

Publicerad 22 jun 2015 14:33

Sekelskiftesvillan fick tillbaka sin gamla stil

<span>Huset från 1909 var från början ett trefamiljshus.</span>

Huset från 1909 var från början ett trefamiljshus.

1/13

Foto: Carina Gran

<span>Växthuset fick Bettina av sina föräldrar i 40-års­present. Hennes pappa har snickrat det.</span>

Växthuset fick Bettina av sina föräldrar i 40-års­present. Hennes pappa har snickrat det.

2/13

Foto: Carina Gran

<span>Bettina på trappan.</span>

Bettina på trappan.

3/13

Foto: Carina Gran

<span>Köpmansdisken från Blocket har Bettinas pappa renoverat. Statyn i fönstret från Jeppes antik i Lysekil. Täcke och kuddar från Tomtens krukmakeri &amp; trädgård.</span>

Köpmansdisken från Blocket har Bettinas pappa renoverat. Statyn i fönstret från Jeppes antik i Lysekil. Täcke och kuddar från Tomtens krukmakeri & trädgård.

4/13

Foto: Carina Gran

<span>Skåpet i serveringsgången är köpt på Blocket och sväljer massor av porslin och köksprylar.</span>

Skåpet i serveringsgången är köpt på Blocket och sväljer massor av porslin och köksprylar.

5/13

Foto: Carina Gran

<span>Duken på köksbordet är köpt på marknaden Jul på Liseberg.</span>

Duken på köksbordet är köpt på marknaden Jul på Liseberg.

6/13

Foto: Carina Gran

<span>Den vita spjälsängen i växthuset är köpt på en antikmässa för många år sedan. Bettina och Anders har tidigare haft den som spjälsäng till Olivia.</span>

Den vita spjälsängen i växthuset är köpt på en antikmässa för många år sedan. Bettina och Anders har tidigare haft den som spjälsäng till Olivia.

7/13

Foto: Carina Gran

<span>Köksinredningen är från Alsike snickeri. Bänkskivan är av Bohusgranit. Telefonen på väggen är ny i gammal stil.</span>

Köksinredningen är från Alsike snickeri. Bänkskivan är av Bohusgranit. Telefonen på väggen är ny i gammal stil.

8/13

Foto: Carina Gran

<span>Takkrona från Antik-Harry. Matsalsgrupp från Utängens antik i Hedekas. Det gamla vitmålade skåpet är från en auktion i Mollösund, och hade stått i en gammal lanthandel.</span>

Takkrona från Antik-Harry. Matsalsgrupp från Utängens antik i Hedekas. Det gamla vitmålade skåpet är från en auktion i Mollösund, och hade stått i en gammal lanthandel.

9/13

Foto: Carina Gran

<span>Skrivbordet har Anders ärvt. Fågelbur från Nordal köpt hos Tomtens krukmakeri &amp; trädgård. Skrivbordslampa från Bloomingville. Växtaffisch från Ikea. Ny telefon i gammal stil.</span>

Skrivbordet har Anders ärvt. Fågelbur från Nordal köpt hos Tomtens krukmakeri & trädgård. Skrivbordslampa från Bloomingville. Växtaffisch från Ikea. Ny telefon i gammal stil.

10/13

Foto: Carina Gran

<span>Vardagsrumsbordet är ett Blocketfynd. Sofforna är Bettinas föräldrars gamla från 70-talet. Kuddarna i soffan kommer från Nadja Wedin. Taklampa från Indiska.</span>

Vardagsrumsbordet är ett Blocketfynd. Sofforna är Bettinas föräldrars gamla från 70-talet. Kuddarna i soffan kommer från Nadja Wedin. Taklampa från Indiska.

11/13

Foto: Carina Gran

<span>Fint stilleben på matsalsbordet.</span>

Fint stilleben på matsalsbordet.

12/13

Foto: Carina Gran

<span>Taklampan i sovrummet fick Bettina av Anders i en ett år försenad morgongåva. Carpe diem-sängar som tillverkas i Lysekil. Kuddar från Ikea. Rosa pläd och fårskinn från Tomtens krukmakeri &amp; trädgård.</span>

Taklampan i sovrummet fick Bettina av Anders i en ett år försenad morgongåva. Carpe diem-sängar som tillverkas i Lysekil. Kuddar från Ikea. Rosa pläd och fårskinn från Tomtens krukmakeri & trädgård.

13/13

Foto: Carina Gran

Den gamla sekelskiftesvillan mitt i Lysekil fick tillbaka sin vackra jugendstil när Bettina och Anders renoverade.

Husets atmosfär återskapades genom många besök hos traktens antikhandlare, på loppisar och auktioner.

Sekelskifteshuset ligger mitt i Lysekil, nära en liten park och ett stenkast från stranden. Bettina Salesjö kunde inte motstå det. Visserligen väldigt mycket 70-tal inuti, men välbevarat. Huset är byggt 1909, och var från början ett trefamiljshus.

– Mamma och pappa mindes huset från sin ungdom, det var mjölkbutik i källaren, och eftersom läroverket låg precis intill kom studenterna hit för att köpa mjölk och sockerbullar.

 

LÄS OCKSÅ: 10 söta sommartorp du önskar att du ägde

Ville återskapa stämningen i huset

Bettina köpte huset själv, med vetskapen om att hon hade en extremt händig pappa som kunde vara be­hjälplig. Och vad gällde inredningen hade hon fått massor av inspiration från sin vän och kollega Åsa Nilsson, som Bettina driver Strandflickorna hotell, konferens & vandrarhem tillsammans med.

– Åsa har en suverän känsla för inredning i gammal stil, och tack vare henne har jag också blivit intresserad. Jag visste att jag ville ha huset i sekelskiftesstil, och att jag kunde få tips av Åsa om jag behövde.

Det fanns fina gamla ritningar från innan huset byggdes, med jugendutsmyckningar på fasaden som dock aldrig blev av. Bettina, som tycker jugendstilen är väldigt vacker, ville återskapa delar av den stämningen i huset.

Men vägen dit var ganska lång och mödosam. Först hyrde hon ut övervåningen för att spara pengar. Sedan träffade hon Anders, och de satte in bergvärme i huset. När deras dotter Olivia var drygt två år skulle de göra om köket.

– Vi gjorde gästrum av det gamla köket, och slog ut den andra hallväggen i stället och gjorde kök där.

 

LÄS OCKSÅ: 10 fina hus för samma pris som en etta i Stockholm

Gillar mörka träslag

Köksinredningen är platsbyggd, och köket har utgång till altanen och en vacker kakelugn i ena hörnet. Av den gamla hallen mot vardagsrummet har det blivit ett slags serveringsgång, där ett vackert gammalt träskåp sväljer massor av porslin och prylar.

Det färdigrenoverade huset är fullt av vackra gamla möbler, en del ärvt, men det mesta fyndat på loppisar och auktioner. Eftersom Strandflickornas hotell och vandrarhem är inrett i samma sekelskiftesstil, har Bettina och Åsa varit på många auktioner och antikhandlarresor.

– Särskilt mycket gillar vi Antik-Harry i Uddevalla. Där har vi hittat massor med fina saker och möbler.

Några möbler hemma hos Bettina är vita. Men hennes favoriter är de lite tyngre möblerna i mörka träslag med krusiduller, gärna ihop med gröna växter på piedestaler, gamla porträtt och kristallkronor i taket.

– Lite Selfridge-stil, jag älskade den tv-serien! Det ger en ombonad, varm känsla som jag tycker är mysig.

 

LÄS OCKSÅ: Enorm ö i Stockholms skärgård kan bli din

"Inredning måste inte vara lyxigt och dyrt"

Men med mörka möbler är det bra med ljusa väggar och tak, konstaterar Bettina. Ytskikten i huset fick sig en rejäl omgörning med vit målarfärg, och i trapphuset blev det pärlspont. På ovanvåningen togs en vägg bort för att få större badrum.

I stort sett är huset färdigrenoverat, det är bara åttaårige Axels rum kvar. Gårdshuset i sten, som förr i tiden utgjorde förråd och tre utedass för familjerna som bodde i stora huset, har familjen Salesjö isolerat och inrett. Där, liksom i källarlägenheten, hyser de turister på somrarna och studenter på terminerna.

– Den inkomsten är guld värd när man ska fixa med huset, särskilt när man måste leja bort arbetet.

Både Anders och Bettina arbetar mycket hemifrån, och de trivs oerhört bra i sitt luftiga hus.

– Nu när vi äntligen börjar bli färdiga, inser man hur betydelsefullt det ändå är att ha det trivsamt och fint omkring sig. Och att inredning inte måste vara lyxigt och dyrt, för det finns så mycket roliga och fina grejer man kan köpa begagnat, på auktioner och loppis.

 

LÄS OCKSÅ: Gullig gård i Leksand till salu – anor från 1700-talet

Relaterat