1 av 4: Vattentornet i Ystad stod klart 1915 och användes som vattentorn fram till och med 60-talet. Foto: SVT/Vem bor här?
2 av 4: Nu är det bostäder i tornet och Sebastian Ryberg är en av dem som bor i huset. Foto: Skärmdump SVT
3 av 4: Nu har du chans att flytta in i vatten tornet. Den pampiga lägenheten som ligger höst upp är nämligen till salu. Foto: Diakrit/Mäklarna Ekström & Co
4 av 4: Varför vattentornet i Ystad kallas för ”Nappflaskan” är kanske inte så svårt att förstå. Foto: SVT/Vem bor här?

Sebastian bor 40 meter upp i det gamla vattentornet

Sebastian Rybergs, 39, lägenhet är något utöver det vanliga. Han bor nämligen i ett gammalt vattentorn med utsikt över hela Ystad. 

– Jag saknar aldrig den traditionella villan eller lägenheten, säger Sebastian Ryberg.

Vattentornet i Ystad stod klart 1915 och användes som vattentorn fram till och med 60-talet. Nu har den så kallade ”Nappaflaskan” fått en ny funktion och gjorts om till bostäder. Det var arkitektparet Ulf och Rasima Karmebäck som tog sig an projektet och 2010 var de fem lägenheterna klara för inflyttning.

I det fjärde avsnittet av SVT:s ”Vem bor här?” får vi titta in hos Sebastian Ryberg som bor i lägenheten näst högst upp i vattentornet.

– Det är ett mycket speciellt sätt att bo på, något som jag känner att ger mycket värde till min vardag och mitt liv, säger Sebastian. 

LÄS MER: Vattentornets förvandling till drömboende – till salu för första gången på 103 år 

Sebastian Ryberg och hans familj bodde tidigare i en lägenhet på andra våningen i samma vattentorn och innan det i en mindre villa. Foto: Skärmdump SVT

Hemma hos Sebastian

Här bor: Sebastian Ryberg, 39, Cristina Fogarolli, 37, barnen Sofia, 9, och Elias, 3. 

Var: I en lägenhet på 176 kvadratmeter i det gamla vattentornet i Ystad. 

Gör: Jobbar som barista.

Bostaden har en otrolig karaktär tack vare de tjocka stenväggarna, formen, takhöjden och ljuset. Eftersom lägenheten ligger 40 meter ovanför marken är det dessutom en makalös utsikt därifrån.

– Det bästa med lägenheten är fönstren i alla väderstreck som ständigt varierar hur ljuset kommer in i våningen, säger Sebastian Ryberg.

Från vattentornet har man utsikt över hela Ystad. Foto: Skärmdump SVT
I mitten av lägenheten finns den gamla spiraltrappan som är kvar från tiden då huset fungerade som ett vattentorn. Den går igenom hela byggnaden. Foto: SVT/Vem bor här?
En trappa upp hittar man sovrummet. Foto: SVT/Vem bor här?
I sovrummet på ovanvåningen har det byggts en rak vägg, då rummen annars är väldigt öppna. Foto: Skärmdump SVT Play

LÄS MER: Emil har inrett 60-talslyan som ett 1700-talsslott

Rund lägenhet

Vattentornets runda form gör lägenheten ännu mer speciell. Planlösningen är öppen och de tjocka pelarna fungerar som rumsavdelare. Sebastian berättar att han och hans fru Cristina Fogarolli har inrett lägenheten tillsammans.

– Men förutsättningarna som arkitekturen ger hjälper oss mycket på vägen. Med så mycket egen karaktär i huset är det lätt att övermöblera och överinreda, säger han. 

Pelarna delar av den öppna planlösningen. Foto: SVT/Vem bor här?
Gammalt möter nytt i vattentornslägenhetens inredning. Foto: SVT/Vem bor här?

Även badrummet är stort och öppet. I stället för att se sig själv i spegeln när man tvättar händerna kan du njuta av den fantastiska utsikten över staden.

I det helkaklade badrummet kan du se på den fantastiska utsikten när du står och tvättar händerna vid det dopfuntliknande handfatet. Foto: Skärmdump SVT Play

Sebastian Ryberg och familjen flyttade in i den unika bostaden för fem år sedan. Han saknar inte att bo i en traditionell villa eller lägenhet.

– Jag älskar mitt hem och njuter varje gång jag kommer hem och inser att jag är lyckligt lottad som får lov att bo på det här fantastiska sättet, säger han. 

Han kan inte se sig själv och familjen flytta någon annanstans.

– Var skulle man kunna bo bättre än här? säger han.

 

Lägenhet till salu i vattentornet

Är du sugen på att flytta in i vattentornet har du nu chansen. Lägenheten högst upp i vattentornet är nämligen till salu. LEVA&BO skrev om den pampiga våningen i somras men ännu har inte någon köpare dykt upp. Nu är priset sänkt med 1,25 miljoner kronor.

SVT:s program: Vem bor här?

Vem bor här? är ett tävlingsprogram med fem nya deltagare i varje avsnitt (totalt åtta). De besöker varandras hem och gissar vem som bor var.

Underhållningsprogrammet sänds på måndagar klockan 20.00 på SVT och visas även på SVT Play. 

Mellan 25 maj–12 juni sänds säsong 5 med programledare Malin Olsson.

 

LÄS MER: Linda och Thomas har byggt Sveriges första containervilla 

 

LÄS MER: Gert Wingårdhs berömda kvarnhus till salu 

 

PRENUMERERA! Bästa erbjudandet på LEVA&BO just nu – du får ett fullmatat magasin med inspiration, inredning, shoppingtips och goda recept varje vecka.