Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 12
Sommarstuga. Anna och hennes familj älskar att vara på torpet.
Foto: Carina Olander
2 AV 12
Den gamla bänken är original och har höjts upp samtidigt som vedspishällen murades om och höjdes upp.
Foto: Carina Olander
3 AV 12
Anna Christiansen på sitt torp.
Foto: Carina Olander
4 AV 12
Köket har renoverats och fått en ny diskho, spis, och köksluckor i gammaldags stil som smälter fint in i det pärlspontsbeklädda köket.
Foto: Carina Olander
5 AV 12
Hallen är tapetserad med en tapet från Boråstapeter. Flugsmällare från Hay och skohorn i trä från Skråmträsk.
Foto: Carina Olander
6 AV 12
Vardagsrummet är inrett med en soffhörna där familjen gärna kurar upp sig på kvällen och löser korsord.
Foto: Carina Olander
7 AV 12
En brasa i den gamla, öppna spisen får bort den fuktiga, råa känslan som huset lätt kan få när det inte är så varmt ute. Golvet är original och har fått vara obehandlat och såpskuras bara vid behov.
Foto: Carina Olander
8 AV 12
Anna och Emils sovplats ligger på övervåningen, direkt när man kommer upp för den smala vindstrappan.
Foto: Carina Olander
9 AV 12
Inget smakar så bra som ljummen rabarberpaj och vaniljsås i solen.
Foto: Carina Olander
10 AV 12
Inez har fått en egen vrå på vänster sida om skorstenen. Lillebror Sixten har sin hörna på andra sidan murstocken.
Foto: Carina Olander
11 AV 12
För att få varmt och skönt även kalla dagar valde Anna och Emil att sätta in en gjutjärnskamin. Balken intill fick kläs in i plåt eftersom den var för nära.
Foto: Carina Olander
12 AV 12
Familjen har valt att bara sätta pärlspont i taket mellan bjälkarna, och låtit de grova liggande bjälkarna få bli kontrast åt rummet.
Foto: Carina Olander

Se hur fint de rustade sitt mysiga gamla torp

I skogsbrynet ligger det lilla torpet där familjen Christansen njuter av naturen.

Här finns inga krav och här lever de ett enkelt sommarliv.

– Jag gillar att livet här är så enkelt, säger Anna Christiansen.

Anna Truelsen

Strax utanför Mariestad i natursköna Nolhassel hittade Anna och Emil sitt sommar-paradis. Ett hus som de har köpt tillsammans med Annas föräldrar.

– Det är oerhört skönt att vara här, det är en enorm avkoppling, säger Anna.

 

LÄS OCKSÅ: 10 söta torp du drömmer om

Gjutjärnskamin värmer huset

När familjen tog över torpet satte de genast i gång med att renovera det. För att göra familjernas vistelse i huset så praktisk som möjligt, bestämdes det att Anna, Emil och barnen skulle ha sina sovrum på vinden och Anita och Rolf skulle sova i rummet intill köket.

– Vinden var helt oinredd när vi köpte torpet. Vi lade in ett grangolv som vi har vitsåpat och så satte vi upp pärlspont i taket som vi målade vitt, det blev en fin kontrast till de råa timmerväggarna och takbjälkarna.

Familjen har valt att inte isolera huset.

– Vi tycker att husets själ skulle försvinna då. Eftersom att det kan bli kallt även på sommaren och framför allt rått när det regnar, valde vi att installera en gjutjärnskamin på vinden. Den är otroligt fin och värmer så skönt, säger Anna.

 

LÄS OCKSÅ: 9 sommarstugor under 500 000 kronor

Ville att huset skulle vara tidsenligt

Det lilla torpet renoverades någon gång på 60-talet och de gedigna gamla trägolven låg gömda och bevarade under plastmattor. Även de vackra pärlspontsväggarna var väl gömda under masonitskivor. Köket var illgrönt.

När familjen fått ner all masonit och slängt ut alla plastmattor tog de tag i att måla om rummen. I köket var den gamla köksbänken kvar, dessvärre var den väldigt låg så som det var brukligt i början av 1900-talet. Familjen ville ha kvar den gamla bänken och valde att höja upp den, vilket blev mycket lyckat.

Även vedspisen var låg och dessutom så var den gamla gjutjärnsspisen utbytt mot en nyare emaljerad spis. För att få det mer praktiskt valde de att mura om hällen så att den blev högre. En ny vedspis i gjutjärn som är mer tidsenlig med husets ursprung sattes in.

– När vi flyttade in fanns det element i varje rum, de var inte bara fula utan oerhört opraktiska också. Vi slängde ut dem direkt. Vi har tillgång till ved, så för oss kändes det bättre att elda i kaminerna som man alltid har gjort i torpet. Det finns inget mysigare än att tända i kaminen och spela spel med barnen vid köksbordet när regnet smattrar på rutorna, säger Anna.

 

LÄS OCKSÅ: Titta in 30-talsvillan – ser inte ut som du tror

"Här finns inga måsten"

Runt huset går en stengärdsgård med en järngrind och en grusgång är kantad med en perennrabatt med gammaldags växter. Fönster-bågarna och dörrarna är vackert färgsatta i grönt, och under fönstren sitter hemsnickrade, faluröda blomlådor, där röda pelargoner är planterade. Fasaden är original och har hängt med i många år.

Familjens plan har hela tiden varit att ge torpet tillbaka så mycket som möjligt av dess ursprung. De har drivits av känslan att livet i torpet ska vara enkelt, kravlöst och vilsamt. Här finns inget badrum, utan familjen använder det gamla utedasset som står på tomten.

– Jag gillar att livet är så enkelt här ute. Här finns inga måsten. Man kan inte tvätta massa kläder och lägga tid på att stryka tvätt, och att städa torpet tar bara 20 minuter, så här finns massa tid till annat än att bara göra hushållssysslor.

– Vi älskar den här platsen, fåglarna kvittrar och naturen är orörd, det finns en ro här som man aldrig kan få inne i stan. Vi tillbringar så mycket tid som möjligt här ute, säger Anna.

 

LÄS OCKSÅ: Huset från 1800-talet blev ett gulligt gästhus

Hemma hos familjen Christiansen

"Vi älskar den här platsen"

Här bor: Anna och Emil. Barnen Inez, 11, och Sixten, 7. Familjen delar stugan med Annas föräldrar Anita och Rolf.

Gör: Anna jobbar som butiksbiträde och Emil som elektriker.

Var: I Nolhassel strax utanför Mariestad.

Torpet: Byggt i slutet på 1800-talet. Två rum och kök på 45 kvadratmeter plus en vind på 45 kvadratmeter.

Instagram: @funkisfruochtorparkarring.