Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 5
Efter att ha jobbat hemifrån i nästan ett halvår köpte Sanna sitt eget hemmakontor – en husvagn.
Foto: Sanna Holm
2 AV 5
Att jobba i husvagnen är ett perfekt sätt för att ”gå till jobbet”.
Foto: Sanna Holm
3 AV 5
Numera åker Sanna in till kontoret någon gång i veckan, något som hennes företag uppmuntrat till. Anledningen? Träffa kolleger, äta lunch ihop, fika och träffas.
Foto: Sanna Holm
4 AV 5
Husvagnen är också en perfekt gäststuga när familjen får besök över natten.
Foto: Sanna Holm
5 AV 5

Sanna fixade hemmakontor i en husvagn från 1975

Sanna Holm, 33, tröttnade på att inte ha en fast plats för sitt hemmajobbande.

Då köpte hon en 70-talshusvagn för nästan inga pengar alls och gjorde den till ett otroligt mysigt kontor.

– Jag älskar att jobba hemma, säger hon.

I slutet av februari i år började Sanna Holm jobba hemifrån, som så många andra när coronapandemin fick spridning. Hon flyttade runt sin laptop hemma i huset utanför Kalmar, ibland hade hon datorn på ett vitrinskåp, ibland på strykbrädan. När tiden gick och hemmajobbandet verkade bli långvarigt flyttade hon hem skärm, tangentbord, mus och köpte en skrivbordsstol, men släpade fortfarande runt sin utrustning – hon provade att ta över sambons musikrum och hon hade sina saker på barnens pysselbord.

– Jag kände mig i vägen eller så stökade familjen ner arbetsplatsen. Under sommaren när alla började vara hemma mer kände jag att det här inte går längre, säger Sanna, som började fundera på nya lösningar med sitt hemmajobbande.

Sanna Holm bor med sambo och två barn i ett hus på landet. Foto: Privat
Husvagnen köptes i slutet av sommaren och är från 70-talet. Foto: Sanna Holm

Husvagnen gjorde succé direkt

Sanna älskar att vara hemma, men hittade inte längre någon ny energi till jobbet. Första idén var att bygga en friggebod på tomten, men efter att ha testat att jobba från familjens van föddes idén om att skaffa en husvagn.

– Jag tänkte att jag provar, och det var succé direkt, säger Sanna.

De enda kraven Sanna hade för sin husvagn var att den skulle vara billig och inte ha någon fuktskada. Hon hade tur och hittade en husvagn från 1975 som någon redan hade renoverat. Den hämtades hem i slutet av sommaren och kostade inte mer än familjens inställda resa till Astrid Lindgrens värld. Inredningsdetaljerna har hon tagit från huset – hennes favoritsaker har fått flytta till husvagnen. Resultatet? Hon känner sig plötsligt mycket mer kreativ.

LÄS MER: Inred hemmakontoret! Så fixar du bästa arbetsplatsen 

Sanna har inrett en läs- och vilohörna där hon kan unna sig att läsa en bok när hon har rast. Foto: Sanna Holm
Efter att ha skruvat isär sin skrivbordsstol lyckades hon få in den i husvagnen och byggde ihop den på plats. Foto: Sanna Holm

Får en tydlig skillnad mellan jobb och fritid

I husvagnen var det lätt att göra arbetsplatsen ergonomisk och hon får plats med all sin utrustning. Här är det alltid städat och hon har alltid rena kaffekoppar. När hon går till jobbet, alltså husvagnen, på morgonen tar hon bara med sig en termos med kaffe och sen sitter hon där till det blir lunch, då hon går in i huset och äter. Och det är det bästa med hemmakontoret i husvagnen – att hon får ett miljöombyte och kan lämna huset med disk och tvätt.

– Det blir en tydlig skillnad mellan jobb och fritid. När jag går in blir det något annat, då har jag lämnat kontoret och jobbtelefonen och är inte nåbar, säger Sanna.

Det enda som är sämre i husvagnen är att det är svårare att stå upp och jobba, men i gengäld tar Sanna ofta möten utomhus. Foto: Sanna Holm
”Jag har höjt upp bordet så att det är i rätt höjd och jag har en riktigt bra stol. Då har jag också bra med plats för tangentbord.” Foto: Sanna Holm
Sanna har tagit sina favoritsaker från huset till husvagnen för att göra det så mysigt som möjligt. Foto: Sanna Holm

”Jag älskar att jobba hemma”

Husvagnen står på familjens tomt och alldeles utanför huset är det häst- och fårhagar och plötsligt kan det tryckas upp en hästmule mot fönsterrutan.

– Jag älskar att jobba hemma. Livskvalitén är något helt annat när man hinner laga mat, man kan anpassa sig hur man rör sig i samhället och behöver inte ständigt befinna sig i kö. När morgonkaffet kokar har jag redan hunnit tvätta och diskmaskinen är körd. Man får mycket mer tid med familjen, säger Sanna. 

Sanna har köpt ett litet element som hon kan värma upp husvagnen med, men hittills har det var så milt väder att det inte behövts. Till våren planerar hon att installera solpaneler på husvagnen, som till och med kommer kunna driva datorn. Och att fortsätta jobba hemma ser hon inga problem med. Här har hon både mysig läshörna för raster och ett hemligt godisförråd som familjen inte kommer åt.

– Men jag kanske skulle känt annorlunda om jag alltid fått sitta vid köksbordet, säger Sanna.

LÄS MER: Emma, 28, och Marcus, 33, bor på en båt – året runt

LÄS MER: Få bättre luft hemma! Guide till populära luftfuktare

Favorit ur arkivet: