Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Missionshuset fyller snart hundra år. Här bor Sofia, Michael och Sol.Missionshuset fyller snart hundra år. Här bor Sofia, Michael och Sol.Missionshuset fyller snart hundra år. Här bor Sofia, Michael och Sol.
Sofia Liljedahl älskar huset. Men det var inte helt självklart att flytta in. När de gick på visningen blev de besvikna, eftersom det var mer slitet än de trott.Sofia Liljedahl älskar huset. Men det var inte helt självklart att flytta in. När de gick på visningen blev de besvikna, eftersom det var mer slitet än de trott.Sofia Liljedahl älskar huset. Men det var inte helt självklart att flytta in. När de gick på visningen blev de besvikna, eftersom det var mer slitet än de trott.
Uteplatsen är en fröjd under soliga dagar, då man kan lata sig under solseglet.Uteplatsen är en fröjd under soliga dagar, då man kan lata sig under solseglet.Uteplatsen är en fröjd under soliga dagar, då man kan lata sig under solseglet.
Växthuset byggdes av material från en nermonterad veranda.Växthuset byggdes av material från en nermonterad veranda.Växthuset byggdes av material från en nermonterad veranda.
Den röda fåtöljen med vita stjärnor har Sofia själv klätt om. Stereobänken är ett gammalt operationsbord – helt i stil med den sortens fynd som Sofia och Michael älskar. Lamporna i taket tillhörde kyrkinredningen.Den röda fåtöljen med vita stjärnor har Sofia själv klätt om. Stereobänken är ett gammalt operationsbord – helt i stil med den sortens fynd som Sofia och Michael älskar. Lamporna i taket tillhörde kyrkinredningen.Den röda fåtöljen med vita stjärnor har Sofia själv klätt om. Stereobänken är ett gammalt operationsbord – helt i stil med den sortens fynd som Sofia och Michael älskar. Lamporna i taket tillhörde kyrkinredningen.
Köksbordet är från loppis, kökssoffan stod i Soifas barndomshem. Tolix-stolarna köptes på Blocket men var röda, så de lämnades in på sprutlackering. Kökslampan är en gammal gatlykta från Berlin, köpt i London.Köksbordet är från loppis, kökssoffan stod i Soifas barndomshem. Tolix-stolarna köptes på Blocket men var röda, så de lämnades in på sprutlackering. Kökslampan är en gammal gatlykta från Berlin, köpt i London.Köksbordet är från loppis, kökssoffan stod i Soifas barndomshem. Tolix-stolarna köptes på Blocket men var röda, så de lämnades in på sprutlackering. Kökslampan är en gammal gatlykta från Berlin, köpt i London.
Serveringsluckan från missionskyrkans storhetstid är kvar. Konditoriskylten fick Sofia och Michael i inflyttningspresent.Serveringsluckan från missionskyrkans storhetstid är kvar. Konditoriskylten fick Sofia och Michael i inflyttningspresent.Serveringsluckan från missionskyrkans storhetstid är kvar. Konditoriskylten fick Sofia och Michael i inflyttningspresent.
Sovrummet går i ljus färger, som bryts av med lite knallrosa på byrån – det är en bit tapet från Designers guild. Kuddarna på sängen kommer från Indiskas tidigare Jade Jagger-kollektion.Sovrummet går i ljus färger, som bryts av med lite knallrosa på byrån – det är en bit tapet från Designers guild. Kuddarna på sängen kommer från Indiskas tidigare Jade Jagger-kollektion.Sovrummet går i ljus färger, som bryts av med lite knallrosa på byrån – det är en bit tapet från Designers guild. Kuddarna på sängen kommer från Indiskas tidigare Jade Jagger-kollektion.
Trappan upp till övervåningen präglas av den härligt blommiga tapeten från Intrade.Trappan upp till övervåningen präglas av den härligt blommiga tapeten från Intrade.Trappan upp till övervåningen präglas av den härligt blommiga tapeten från Intrade.
Tv-rummet på övervåningen är mysigt med en stor soffa att krypa upp i, lädd med plädar och kuddar från Indienresor me också från Netto. Matta från Marrakech design. Tapeten bakom soffan kommer från Intrade.Tv-rummet på övervåningen är mysigt med en stor soffa att krypa upp i, lädd med plädar och kuddar från Indienresor me också från Netto. Matta från Marrakech design. Tapeten bakom soffan kommer från Intrade.Tv-rummet på övervåningen är mysigt med en stor soffa att krypa upp i, lädd med plädar och kuddar från Indienresor me också från Netto. Matta från Marrakech design. Tapeten bakom soffan kommer från Intrade.
Sols rum är som en bakelse med högt i tak. Tapeten komer från Mimou, mattorna är från Ellos och Marrakech design. Både gungstol, bord, soffa, byrå och pall är handgjorda och det var en gåva till Sol när hon döptes. Skolbänken hade Sofia när hon var liten, och änglavingarna kommer från Sofias gamla butik.Sols rum är som en bakelse med högt i tak. Tapeten komer från Mimou, mattorna är från Ellos och Marrakech design. Både gungstol, bord, soffa, byrå och pall är handgjorda och det var en gåva till Sol när hon döptes. Skolbänken hade Sofia när hon var liten, och änglavingarna kommer från Sofias gamla butik.Sols rum är som en bakelse med högt i tak. Tapeten komer från Mimou, mattorna är från Ellos och Marrakech design. Både gungstol, bord, soffa, byrå och pall är handgjorda och det var en gåva till Sol när hon döptes. Skolbänken hade Sofia när hon var liten, och änglavingarna kommer från Sofias gamla butik.
Kyrksalen var sliten när huset köptes, men i dag har familjen rustat upp den ordentligt.Kyrksalen var sliten när huset köptes, men i dag har familjen rustat upp den ordentligt.Kyrksalen var sliten när huset köptes, men i dag har familjen rustat upp den ordentligt.
1 AV 12
Missionshuset fyller snart hundra år. Här bor Sofia, Michael och Sol.
Foto: Carina Gran
2 AV 12
Sofia Liljedahl älskar huset. Men det var inte helt självklart att flytta in. När de gick på visningen blev de besvikna, eftersom det var mer slitet än de trott.
Foto: Carina Gran
3 AV 12
Uteplatsen är en fröjd under soliga dagar, då man kan lata sig under solseglet.
Foto: Carina Gran
4 AV 12
Växthuset byggdes av material från en nermonterad veranda.
Foto: Carina Gran
5 AV 12
Den röda fåtöljen med vita stjärnor har Sofia själv klätt om. Stereobänken är ett gammalt operationsbord – helt i stil med den sortens fynd som Sofia och Michael älskar. Lamporna i taket tillhörde kyrkinredningen.
Foto: Carina Gran
6 AV 12
Köksbordet är från loppis, kökssoffan stod i Soifas barndomshem. Tolix-stolarna köptes på Blocket men var röda, så de lämnades in på sprutlackering. Kökslampan är en gammal gatlykta från Berlin, köpt i London.
Foto: Carina Gran
7 AV 12
Serveringsluckan från missionskyrkans storhetstid är kvar. Konditoriskylten fick Sofia och Michael i inflyttningspresent.
Foto: Carina Gran
8 AV 12
Sovrummet går i ljus färger, som bryts av med lite knallrosa på byrån – det är en bit tapet från Designers guild. Kuddarna på sängen kommer från Indiskas tidigare Jade Jagger-kollektion.
Foto: Carina Gran
9 AV 12
Trappan upp till övervåningen präglas av den härligt blommiga tapeten från Intrade.
Foto: Carina Gran
10 AV 12
Tv-rummet på övervåningen är mysigt med en stor soffa att krypa upp i, lädd med plädar och kuddar från Indienresor me också från Netto. Matta från Marrakech design. Tapeten bakom soffan kommer från Intrade.
Foto: Carina Gran
11 AV 12
Sols rum är som en bakelse med högt i tak. Tapeten komer från Mimou, mattorna är från Ellos och Marrakech design. Både gungstol, bord, soffa, byrå och pall är handgjorda och det var en gåva till Sol när hon döptes. Skolbänken hade Sofia när hon var liten, och änglavingarna kommer från Sofias gamla butik.
Foto: Carina Gran
12 AV 12
Kyrksalen var sliten när huset köptes, men i dag har familjen rustat upp den ordentligt.
Foto: Carina Gran

Så rustade de upp sitt missionshus från 1917

Med inspiration från Asien har Sofia och Michael inrett missionshuset i Gunnilse norr om Göteborg.

Belöningen efter år av renovering är alla besökare som vill titta på huset.

"Jag gillar att ha olika rum utomhus"

Här bor: Sofia Siljedahl, 44, Michael Lindström, 47, och Sol, 7.

Gör: Sofia är inredare och har precis startat eget företag. Michael är it-tekniker.

Huset: Missionshus från 1917 i Gunnilse norr om Göteborg.

barnrum.

Egentligen letade de inte alls efter någon ny bostad. Sofia Siljedahl och Michael Lindström bodde mitt i Göteborg med nära till allt. Men Michael satt ofta och surfade på olika bostadssajter, "för att det är så kul att kolla hur andra har det". Och plötsligt dök en oemotståndlig annons upp – ett missionshus skulle säljas i Gunnilse norr om Göteborg.

– Vi blev så nyfikna och åkte för att titta på det, säger Michael.

 

LÄS OCKSÅ: Här är villan som slår rekord på Hemnet

Kyrksalen var bedrövlig

Lite besvikna blev de. Sofia hade hunnit måla upp en bild i huvudet, och den stämde inte riktigt med den slitna stenkyrkan med tillhörande parkering. Kyrksalen var bedrövlig, med fönster i grönt och beige, medan tak och väggar gick i en smutsig gul färg. Under raderna av träbänkar låg ett golv av trista asbestskivor.

– Men de stora fönstren var härliga, och vi fick trots allt en känsla av vissa möjligheter. Så vi åkte dit en gång till, och då kändes det mer självklart, säger Sofia.

Sofia jobbade då som tapetserare och med inredning. Hon har intresset för heminredning i blodet – hela familjen sysslar med kreativa saker. Michael Lindström gillar att snickra på fritiden, och letar gärna gamla funkismöbler och prylar på olika auktionssajter.

Gjorde planritning över hur de ville göra om

Vid det andra besöket i missionshuset var de överens, detta skulle bli deras nya hem. Sofia började möblera i huvudet, och när de kom hem gjorde de en planritning över hur de skulle vilja ha det. Sen köpte de huset för en hyfsat billig penning.

Det vackra, vitmålade trägolvet i kyrksalen är som en glänsande skridskobana jämfört med det gamla asbestgolvet som var fastsatt med asfaltslim. Därför kunde de aldrig ta fram det fina brädgolvet som låg under. I stället köpte de plankgolv som var ojämnt och kvistigt, för att få den gamla känslan. Det gamla koret där altaret och orgeln stod har förvandlats till en indisk-inspirerad lounge. Fast de smäckra taklamporna i mässing och bakelit är kvar från förr.

 

LÄS OCKSÅ: 12 mest klickade hemmen på Hemnet

Gamla köket är bevarat

Kyrkans gamla kök är i stort sett bevarat, med skåpluckor från 50-talet där Sofia och Michael monterat rostfri plåt ovanför. Serveringsluckan mellan matrummet och köket är kvar, och är perfekt som arbetsbänk eller serveringsyta när det är fest.

– Det är märkligt, vi trodde att vi skulle bli isolerade när vi flyttade hit ut på landet. Men vi har aldrig haft så mycket besök som nu, säger Michael.

– Kanske är man inte lika spontan i stan trots allt, säger Sofia, som tycker att alla roliga fester och sammankomster är belöningen mellan allt renoveringsslit under de år de bott här.

Det gamla missionshuset lever alltså vidare, nu som ett trivsamt hem. Sofia och Michael har verkligen gjort det till sitt, tillsammans med sjuåriga dottern Sol som fått ett härligt stort rum precis innanför hallen. Hela huset är en rolig blandning av gammalt och nytt.

"Gillar att ha olika rum utomhus"

Sofia har mycket nytta av sitt forna yrke, den maffiga fåtöljen i vardagsrummet har hon klätt om själv, något som skulle kostat tusentals kronor annars. Hon gör även kransar och dekorationer, och älskar att skapa nytt av sådant som är gammalt.

Asien och särskilt Indien är en stor inspirationskälla för Michael och Sofia.

Samtidigt beskriver Sofia sig själv som en inredningsmänniska som gillar många stilar. Som det lantligt romantiska och den lite mer råa industristilen. Solen gassar över den lummiga trädgården, som ramas in av ett högt plank mot vägen som passerar genom Gunnilse. På uteplatsen bakom huset finns både solsegel och parasoll som ger skön svalka ovanför järnsängen som Sofia bäddat med färgstarka kuddar. Uppe i slänten står ett enkelt grönt partytält, där det finns ännu en säng att vila på.

– Jag gillar att ha olika rum utomhus, platser att sitta på eller sängar att ligga i. Vårt klimat är ju inte gjort för att ha sängar och kuddar utomhus, men med ett partytält eller rejält segel så gör det inget om det regnar, säger Sofia.

 

LÄS OCKSÅ: Titta in i sommarhuset du önskar att du ägde