1 AV 2
”Mer likt ett fågelbo än en låda”
2 AV 2
Johan Holmstedt och Roja Brimalm framför sitt naturhus som de själva har byggt.
Foto: TV4

Roja och Johan byggde hus i ett växthus: ”Vår lilla oas”

Paret Brimalm/Holmstedt såg ett program om ett naturhus och blev saliga.

Drömmen om ett medelhavsklimat med målet att bli självförsörjande var möjligt att infria även på blåsiga östgötaslätten – men kom med utmaningar. 

– Med vår tajta budget fick vi lära oss att bygga själva, säger Roja Brimalm.

Roja Brimalm och Johan Holmstedt valde att bygga ett uppseendeväckande hus – kanske det mest uppseendeväckande huset som var med i Grand designs Sverige säsong två.

Med en dröm om att kunna går mer mot att bli självförsörjande och ha något som förkortar den svenska vintern landade valet på ett så kallat naturhus. Ett hus som byggs inuti ett stort växthus.

– Vi hade börjat tänka på om vi skulle köpa hus, och så såg vi ett program med Anders Solvarm och hans naturhus. Vi fick hälsa på honom för att känna av det. Vi tänkte att det skulle vara konstigt med en hög fuktighet, men så var det inte alls, det kändes inte som ett vanligt växthus, berättar Roja Brimalm.

https://www.instagram.com/p/CW09RfVsZsw/

Hade aldrig byggt hus tidigare

https://www.instagram.com/p/CILglNGluxR/?utm_source=ig_web_copy_link

Roja och Johan hade satt en ganska snäv budget för att klara av projektet, fyra till fyra och en halv miljon. Med det målet insåg de snart att det inte skulle fungera att anlita så mycket folk till huset. De skulle behöva lära sig bygga själva.

– Jag och Johan har ju aldrig byggt hus innan. Vänner fick komma och visa oss hur man gjorde vissa grejer, och sen fick vi klara av det själva. Jag lärde mig att mura för att få ihop grunden till huset, och Johan fick själv sätta upp alla glasskivor i växthuset som är på 400 kvadratmeter, säger Roja.

Och de speciella detaljerna försenade bygget flera gånger om.

– Vi har lärt oss att så fort man bygger utanför ramarna så blir det svårt på olika sätt. Till att börja med blev grunden till växthuset mer komplicerat än vi trodde och där drog det i väg både ekonomiskt och tidsmässigt. Sen har vi haft svårt med glasskivorna till växthuset. De tog lång tid att beställa, och om det kom en som var skadad eller fel tog det flera månader att få en ny.

Byggde husets trappa själva

När det kom till själva huset fanns det en del att tänka på förutom att skapa sig ett trevligt hem. Bland annat skulle taket på huset vara platt för att rymma odlingsterrasser där. 

– Om sommaren används trädgården på bottenplan, men ju närmre vintern man kommer desto högre upp rör man sig och använder terrasserna mer och mer, där det är varmare, berättar Roja.

Dessutom ville de ha en insida som var praktisk och mer modern än de tidigare bostäder de haft.

Johan är mekaniker och jobbar mycket med metall, så när det var dags att bygga en trappa inne i huset tog han på sig det – vilket resulterade i en iögonfallande vacker mattsvart spiraltrappa.

https://www.instagram.com/p/CVBEVvfMC7S/?hidecaption=truehttps://www.instagram.com/p/CWib4vDMGZS/?utm_source=ig_web_copy_link?hidecaption=true

Inbyggt kretslopp i huset

Det som gör naturhuset så speciellt, förutom att det ligger i ett växthus, är att tack vare förutsättningarna och klimatet kan man skapa ett helt eget kretslopp med vattnet. 

Och där fick de också hjälp av en arkitekt från Göteborg kring hur de skulle tänka med kretsloppskonceptet.

– Man vattnar inte på samma sätt som i ett vanligt växthus. Så det blir nästan ingen kondens, och det lilla som kan komma lägger sig på glaset som sen öppnas och vädras, aldrig på själva huset, säger Roja.

Allt vatten från huset rinner ner till tankar i deras källare där vattnet separeras från annat som spolats ner. Sedan går vattnet upp i bevattningssystemet som ligger under planteringsbäddarna. Längs med vägen upp mot plantorna passerar vattnet ett gäng olika lager av material som bland annat kol och sand. Dessa hjälper att rena vattnet ytterligare och det som slutligen når växterna är vatten fullt av näring. 

Istället för att vattnet fylls på ovanifrån och dunstar, vilket leder till fuktigare klimat, sugs allt upp av växterna. Och överskottet går ut i familjens damm.

– Ofta kan det tvärtom kännas rätt så torrt, framåt sommaren måste jag vattna och duscha växterna. 

https://www.instagram.com/p/CNzi5SoFs7Q/?hidecaption=truehttps://www.instagram.com/p/CWlpptPsxDw/?hidecaption=true

Automatiska glasfönster i växthuset

För att växthuset ska hålla ett så stabilt och trivsamt klimat som möjligt är ett gäng av glasfönstren automatiska så att när värmen överstiger en viss temperatur öppnas dem för att vädra.

– Det var redan i mitten av februari förra året som luckorna började öppnas vilket innebar att det var över 22 grader i växthuset tack vare mer sol, säger Roja.

I växthuset finns, förutom odlingsbäddarna också ett gäng olika medelhavsträd, med bland annat fikon, avokado, apelsiner och vindruvor. Trots att det kan bli kallt i växthuset under vintern klarar de sig fint så länge de slipper regn och rusk.

Kan odla nästan året runt

Fördelen med klimatet är den förkortade vintern som ger stora möjligheter att kunna odla mer och under en större del av året. Det enda som stoppar dem från att odla i november-januari är ljuset, men när det vänder i februari sätter de igång igen.

Nu har paret bott i huset sedan i mars 2021 och hunnit göra sig hemmastadda.

– Huset var inte helt klart när vi flyttade in, men tillräckligt för att kunna bo där. Det är mest övervåningen som inte varit färdigställd, men nu är allt snart klart.

Och de trivs i naturhuset som de drömt om så länge och ser fram emot att utveckla huset ytterligare med solpaneler och ett eget litet vindkraftverk.

– Det är vår lilla oas. I går var det iskallt ute men solen låg på så det var 19 grader i växthuset där vi kunde gå runt i T-shirt.

Intervjun med Roja och Johan är gjord i november 2021.

https://www.instagram.com/p/CWJIA8CIfYg/?utm_source=ig_web_copy_link?hidecaption=true