1 AV 9
Så här såg Hägerstad slott ut när det låg ute till försäljning...
Foto: Sothebys International Realty
2 AV 9
Ett slott från 1868 som från början var bostad åt en direktör och hans adliga hustru.
Foto: Skärmdump
3 AV 9
Därefter har det fungerat som ålderdomshem för lärarinnor och senare som vårdanstalt för alkoholister. I början av 1990-talet lades anstalten ner och slottet såldes som privatbostad.
Foto: Skärmdump
4 AV 9
2011 lämnades det helt åt sitt öde och julhelgen samma år brann det tre gånger för att därefter lämnas utan tak i 6-7 år...
Foto: Skärmdump
5 AV 9
När det låg på annons var det både övergivet, eldhärjat, vattenskadat och förstört på andra sätt.
Foto: Skärmdump
6 AV 9
Men familjen Lätt köpte det ändå och lämnade Miami för det galnaste renoveringsprojektet någonsin...
Foto: Skärmdump
7 AV 9
Under ett år ska de renovera slottet vilket tittarna får följa i tv-programmet ”Drömmen om slottet” på TV4.
Foto: Skärmdump
8 AV 9
”Vi är väldigt spontana av oss”, säger Agnes. ”Det är så häftigt att vi är lika där, vi bara 'gör'. Vi går båda två på magkänsla, alltid.”
Foto: Skärmdump
9 AV 9
Hur tror du att det går? Ska de lyckas göra kråkslottet till bygdens kronjuvel igen?
Foto: Skärmdump

Agnes och Stefan ska renovera kråkslottet själva – på ett år

Flytten gick från lyxiga Miami rakt in i det förfallna kråkslottet i Sverige.

Där ska familjen Lätt bo och renovera det rivningshotade och eldhärjade Hägerstads slott. 

Vi får följa dem under ett år i tv-programmet ”Drömmen om slottet”. Klarar de det?

– Min största förhoppning är att det inte blir någon skilsmässa, säger Agnes Lätt.

Skulle du ge upp ett bra liv i Miami, sälja allt, och flytta över Atlanten till landsbygden och ett förfallet, övergivet och eldhärjat kråkslott som är 150 år gammalt? Det gjorde i alla fall familjen Lätt förra året. Helt oplanerat dessutom.

Det var midsommarhelgen 2017 som Agnes, 35, Stefan, 53, och barnen Katarina, 15, Karin, 11, och Nils, 6, kom till Åtvidaberg efter att ha bott i Miami i 11 år. Allt för att förverkliga en dröm som plötsligt kommit upp.

1 AV 2
Foto: TV4
2 AV 2
Foto: TV4

”När slottet hittade oss bestämde vi oss för att sälja och lämna allt”

Agnes hade sedan hon var liten, som så många andra flickor, drömt om att bo i ett slott som prinsessa med sin prins, men aldrig trodde hon väl att den drömmen skulle bli sann. Och det var heller inget som var planerat.

– Vi hade inte alls tänkt flytta då vi trivdes och hade det bra i Miami. Men när slottet hittade oss bestämde vi oss för att sälja och lämna allt, berättar Agnes för Leva & Bo.

1 AV 3
Foto: Skärmdump
2 AV 3
Foto: Skärmdump
3 AV 3
Foto: Skärmdump

Hittade Hägerstads slott på Hemnet av en slump

Allt började med en tio år försenad bröllopsfest år 2016 i Agnes födelseland Estland där de höll till på en vacker herrgård som de båda blev mycket förtjusta i.

– Det var på sommaren och allt var jättefint. Efter festen skojade min bror och sa att han hade hittat en herrgård i närheten som var till salu och som vi kunde flytta till, han visade bilder på mobilen. Då tog min man fram mobilen och gjorde en snabb sökning På Hemnet i Sverige.

LÄS MER: Kolla in spöklika ödehuset bredvid kyrkan – fullt av leksaker 

1 AV 2
Foto: Skärmdump
2 AV 2
Foto: Skärmdump

Då plötsligt dök Hägerstad slott i Åtvidaberg upp som objekt till salu, som Leva & Bo skrev om när det var till salu.  

– Där och då hände något, vi blev båda två kära i slottet. Så efter Estland åkte vi direkt till Sverige och tittade på Hägerstad, berättar Agnes. Och när vi kom dit kände vi alla att ”det här är vårt hem”.

De kastade sig in i budgivningen men trodde inte de skulle ha en chans tills det visade sig att de faktiskt hade vunnit den. Så i oktober 2016 hade paret plötsligt köpt slottet med tinnar och torn för 4,3 miljoner kronor.

Totalt förfallet, fuktskadat, eldhärjat och har länge varit rivningshotat

1 AV 2
Foto: Skärmdump
2 AV 2
Foto: Skärmdump

– Vi är väldigt spontana av oss, säger Agnes. Det är så häftigt att vi är lika där, vi bara ”gör”. Vi går båda två på magkänsla, alltid. Sedan är vi lite galna också, haha. Det är viktigt att göra saker som är roliga. När något blir tråkigt kan man alltid gå vidare. 

Juni 2017 var allting klart och avpolletterat i Miami och familjen Lätt stod i Åtvidaberg och kunde påbörja sitt enorma renoveringsprojekt. För det här är ingen ”vanlig” renovering direkt. Slottet på 900 kvadratmeter, fyra meter till tak, två våningar, vind och källare är inte bara 150 år gammalt – det är totalt förfallet, fuktskadat, rökskadat, eldhärjat och har länge varit rivningshotat.

LÄS MER: Monicas smarta uppfinning plockar de finaste äpplena 

Hägerstad slott var bostad åt en direktör och hans adliga hustru

1 AV 2
Foto: Skärmdump
2 AV 2
Foto: Skärmdump

– I Miami har vi renoverat två hus åt oss själva men även till kunder, berättar Agnes, så vi är vana, men detta är vårt absolut största objekt någonsin, och vi ska göra stora delar själva.

Slottet från 1868 var från början bostad åt en direktör och hans adliga hustru, därefter har det fungerat som ålderdomshem för lärarinnor och på senare tid som vårdanstalt för alkoholister. I början av 1990-talet lades anstalten ner och slottet såldes som privatbostad. Men 2011 lämnades det helt åt sitt öde och julhelgen samma år brann det tre gånger för att därefter lämnas utan tak i 6-7 år. Så det är även vattenskadat och förstört på andra sätt. 

Hägerstads slott ritat av en av 1800-talets mest framstående arkitekter

1 AV 2
Foto: Skärmdump
2 AV 2
Foto: Skärmdump

Hägerstad slott har dessutom 12 hektar mark, en ekhage, en gammal lada, en stor maskinhall och en trädgårdsmästarbostad. Slottet är ritat av Helgo Zetterwall, en av 1800-talets mest framstående arkitekter.

TV4 som hade letat efter en familj som skulle renovera något förfallet hus fick nys om familjen Lätt som köpt slottet och kontaktade dem. Därför kan vi nu följa dem i åtta torsdagar framöver från och med i kväll klockan 21.00. De får ett år på sig och löftet är att ett plan och källaren ska bli klara. Under renoveringen bor paret i en 60-talsstuga på tomten.

LÄS MER: 11 övergivna hus och ruckel till vrakpris 

Barnen får en tryggare, bättre och lugnare tillvaro i Sverige

1 AV 2
Foto: Skärmdump
2 AV 2
Foto: TV4

– Det var kärlek vid första ögonkastet. Bilderna såg fantastiska ut och vi sa båda två att den här chansen får vi inte igen, säger Stefan i programmet. Jag har alltid haft ett stort hjärta för gamla byggnader.

– Slottet kom bara in i vårt liv. Du letar inte efter något utan det kommer till dig. Det stod att det var ett rivningsobjekt, men vem kan riva ett slott? undrar Agnes.

Dessutom känner de att barnen får en tryggare, bättre och friare tillvaro i Sverige. Här kan de till exempel cykla själva till skolan, i USA måste man köra sina barn överallt ända till dess att de är 16-17 år berättar familjen. 

”Min största förhoppning är att det inte blir en skilsmässa efter detta” 

1 AV 2
Foto: TV4
2 AV 2
Foto: Skärmdump

Skulle de anlita en firma för renovering skulle det gå loss på cirka 10 miljoner, paret har en budget på 4 miljoner men räknar med att göra jättemycket själva. I kvällens avsnitt får vi bland annat se hur de tömmer hela slottet på murbruk och rester från vittrande väggar som de river ned. Allt bråte måste bort för att slottet ska kunna torka och bli fuktsanerat. Bakom en vägg hittar de bland annat en dold pigtrappa.

– Även om vi har mycket jobb framför oss känns det fantastiskt roligt, säger Agnes. Som liten ville jag ha kärlek, vit häst och slott... Min största förhoppning är att det inte blir en skilsmässa efter detta... 

LÄS MER: Hemlig försäljning av Isabel Adrian och Steve Angellos lyxvåning i Stockholm 

Hur tror du att det går? Ska de lyckas göra kråkslottet till bygdens kronjuvel igen? Håller de ihop? Se ”Drömmen om slottet”, torsdagar TV4 klockan 21, TV4 play eller C More.